Aktuelt / Byutvikling
Vil ikke flytte havby
Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) vil beholde kontorbygg på Dokken i Bergen. – Jeg kan garantere at det som blir bygget blir himla bra, sier han.
Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) vil beholde kontorbygg på Dokken i Bergen. – Jeg kan garantere at det som blir bygget blir himla bra, sier han.
Strategiplanen for byutvikling for havneområdet Dokken i Bergen legges ut til høring denne våren. Ifølge et fagnotat fra Bergen kommune skal kontorbyggene til Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet inn på delområdene 3 eller 5 i planområdet.
Dette har vekket bekymring hos Susanne Urban, arkitekt og byutvikler i Urban Rabbe Arkitekter. Urban sa til Arkitektnytt tidligere denne uken at hun frykter at den marine kontorklyngen får de beste tomtene: «Planene som nå ligger ute til høring legger opp til en reprise av en kardinaltabbe innen byutvikling: store næringsklynger med sol, utsikt, sjølinje og park på byens beste tomter».
Thor Haakon Bakke (MDG), byråd for klima, miljø og byutvikling, ønsker innspillene til Urban velkommen og sier han er glad for friksjon og uenighet om utviklingen av Dokken.
– Hvis ikke det blir sterke fronter som tenker høyt og utfordrer hverandre om dette viktige prosjektet for byen, så blir det litt stusslig. Å skape debatt om Dokken nå vil gjøre prosjektet bedre, sier Bakke.
– God plass på Dokken
Til tross for debattvilje vil likevel ikke Bakke gjøre om på hovedgrepene i planene. Han vil heller ikke kommentere den konkrete plasseringen av de 40.000 kvadratmeterne med kontorlokaler som fiskeribyråkrater og havforskere trenger.
– Det som står i fagnotatet er innstillingen, men politikerne har ikke konkludert ennå. Nå skal dette ut på høring og det er ikke riktig tidspunkt for meg, av hensyn til prosessen, å kommentere konkret plassering. Andre, som Urban, bør ta plass nå. Det jeg likevel kan garantere, er at det som blir bygget kommer til å bli himla bra, for det må det.
– Men er du bekymret, som Urban, over at man her kan risikere å gi vekk de beste og mest solfylte tomtene til kontorer som, i tilfellet Marineholmen, ender opp med å stenge solen ute med persienner?
– Urbans bekymring er relevant. Spesielt fordi man har den nære historien fra Marineholmen, hvor man kunne fått til ting enda bedre. Vi må alltid lære av tidligere avgjørelser, men når dét er sagt er det god plass på Dokken og jeg er sikker på at vi får plass til både et levende kunnskapsmiljø og lekeplasser, boliger, byliv, promenader og bading i solen.
Vil stille krav
– Urban mener sentrumsnære Dokken ikke trenger disse store aktørene for å bli attraktiv – det kommunen omtaler som «pionerer». Hva tenker du om det?
– Dokken skal utvikles over mange tiår. Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet må inn i statsbudsjettet og vil påvirke tempoet på en positiv måte. Noen må komme først og staten er en proff aktør med ambisjoner. Å komme først medfører også et stort ansvar, men jeg tar dem på ordet når de sier de ønsker å åpne opp området for folk og skape liv.
– Tar dem på ordet eller stille krav?
– Begge deler. Som arealmyndighet stiller vi selvfølgelig også krav.
Havklynge blir værende
Et konkret forslag Urban kommer med, er å flytte de marine kontorbyggene til andre siden av Damsgårdsundet. Dette området, Indre Laksevåg, trenger nettopp et pionerbygg, mener hun, som kan skape liv i området: «Slike behov har ikke Dokken.» Bakke ser på dette forslaget som urealistisk.
– At havklyngen skal ligge på Dokken har vært ønsket av mange lenge, også byrådet. Jeg vil ikke skyte ned forslag fra Urban, men skulle man gått for hennes forslag, rykker man bortimot helt tilbake til start. På stående fot kjenner jeg ikke til status på tomtene Urban forestiller seg på andre siden av fjorden, men dette er ikke aktuelt for byrådet. På Dokken er kommunen tomteeier, vi har en unik mulighet, og vi er godt i gang.
– Urban viser til Bilbao, hvor arkitekt Frank Gehry pekte på et helt annet område da Guggenheim-museet ble bygget.
– Nå kjenner ikke jeg til Bilbao inngående, men jeg kan tenke meg at den prosessen var mer komplisert enn som så. Jeg har heller ikke jobbet med byutvikling så lenge, men slike gode ideer kan virke tilforlatelige i utgangspunktet, men være svært krevende i praksis. Jeg har en del selvtillit, og det hender jeg står på et byfjell og forestiller meg ting, det er en god metode, men jeg tror ikke byen hadde hatt godt av at jeg stod på Ulriken og pekte på gode tomter der havklyngen heller burde ligge.
– Sabla god plan
Bakke er mer opptatt av hvordan det som faktisk skal bygges på Dokken blir planlagt. Han viser til byens nye arkitekturstrategi, «Arkitektur+» fra 2020, og den nyeste versjonen av kommuneplanens arealdel (KPA) fra 2019.
– Dette er sabla gode overordnede planer og strategier som skal sikre alle de tingene Urban etterspør. De tar oss vekk fra matematikken om volum og etasjehøyder og over til en by med kvalitet. Disse følges tett av Plan- og bygningsetaten (PBE) og de vil sikre grønne områder, gode solforhold, levende fasader, byliv og en sammenhengende byvev.
– Du er ikke redd for at du er byråden som gir solfylte kremtomter til kontorbygg?
– Som sagt, tomteavklaringen er ikke avgjort og vi har en konstruktiv dialog med Statsbygg, Fiskeridirektoratet og Havforskningen. Om tomtene blir solfylt eller ikke solfylt, er en viktig diskusjon, men det viktigste er at byggene har gode kvaliteter uansett hvor de havner. Og det er det jeg opplever Urban også er opptatt av, hvordan disse byggene vil forholde seg til resten av arealet på Dokken og hvordan dette arealet blir utformet. Det er en kjempeutfordring og det blir spennende å se hvordan Statsbygg løser det.
– Men du frykter ikke for barnelatteren Urban er redd uteblir med dagens planer?
– Det er den soleklare utfordringen vi gir Statsbygg som første aktør. De skal kombinere den verdensledende kunnskapsbyen med boligbyen Bergen. Dokken skal bli et nabolag og en ny bydel, da skal det være aktivitet hele året – også på kveldstid.