Hvem vinner verdens største studentkonkurranse?

På fredag offentliggjøres vinnerne av verdens største konkurranse for studenter – av studenter – på Gamle Munch i Oslo. 76 land deltar.

På fredag offentliggjøres vinnerne av verdens største konkurranse for studenter – av studenter – på Gamle Munch i Oslo. 76 land deltar.

120 Hours

Fra studentkonkurransen 120 Hours et tidligere år.

Foto: Gustav Cerderblad Stamnes
>

Ikke bare konkurrerer man innad i konkurransen om å være best, konkurranser konkurrerer også seg imellom om å være størst! Studentkonkurransen 120 Hours, grunnlagt av studenter på AHO i 2011, kaller seg nå verdens største arkitekturkonkurranse for studenter – av studenter. Og i årets konkurranse handlet det om … konkurranser!

Mer spesifikt dreide årets utgave seg om en konkurranse om et nytt nasjonalmuseum i Andorra som ble avholdt i 2008, og den såkalte «Bilbao-effekten»: når en by opplives, både i det bygde og det økonomiske, av at det bygges et ikonisk arkitektonisk landemerke.

På tross av den prominente listen med deltakere fra konkurransen i 2008, skjedde ikke det samme i Andorra som med Frank Gehrys karakteristiske Guggenheim-museum i Bilbao. Nasjonalmuseet i Andorra ble aldri bygget.

>

Hvor demokratiske er konkurransene?

I årets studentkonkurranse har studentene fått bryne seg på en nesten identisk oppgave som fra konkurransen i 2008, selv om deler av innleveringen er forenklet for å passe den begrensede tidsrammen.

Oppgaven ble løst på 120 timer, som navnet tilsier. «The competition is 120 hours of intense work», står det på konkurransens hjemmesider.

– Tema for å årets oppgave er høyst relevant fordi det handler om hvem som får delta. Med årets oppgave ønsket vi å oppfordre til kritisk refleksjon innenfor arkitekturmiljøet. Hvor åpne er konkurransene, og i så fall: hvor demokratiske er de egentlig, spør Johanne Ørndahl.

Hun studerer på tredjeåret på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO) og er en av årets arrangører.

– Måten vi utforsker konkurransen fra 2008 på nytt er å sette andre premisser for deltakelse. Årets konkurranse er veldig åpen og inkluderende, alle får delta på tvers av økonomiske, geografiske og kulturelle grenser. Der og da var det kun Pritzker-vinnere, fortsetter hun.

Frank Gehry, Zaha Hadid, Dominique Perrault og Jean Nouvel var alle blant dem som deltok i konkurransen i Andorra. I 120 Hours er det studenter som står bak bidragene, på tvers av landegrenser og tidspunkt i studieløpet.

– Det er deltakere fra 76 land, forteller Ørndahl.

Medarrangør Sigrid Tveiten utdyper:

– Det mest spennende er hvor stort sprik det er. Det er enorm variasjon i tilnærminger, både bidrag som gjenspeiler de originale konkurranseforslagene fra 2008, med store monumentalbygg, eller bidrag som nærmest avstår fra å designe. Også er det alt i mellom, forteller Tveiten.

120 Hours

– Vi ønsker å vise kontrasten mellom tradisjonelle konkurranser som ekskluderer mange fra deltakelse, og vårt eget format som fremmer åpenhet, tilgjengelighet og demokratisk deltakelse, sier Johanne Ørndahl (t.h) Sigrid Tveiten og Johanne Ørndahl er tredjeårsstudenter på AHO og med å arrangere årets utgave av 120 Hours.

Foto: 120 Hours

Spent på vinneren

Konkurransetstillingen åpner på fredag klokken 18.00 på Gamle Munch i Oslo, og arrangørene tror publikum vil begeistres av å se tendenser og sammenhenger mellom ulike utgangspunkt.

Juryen har også en mangfoldig sammensetning og studentarrangørene kan umulig spå hva de har vektlagt i sine bedømmelser.

– Vi har jo skrevet oppgaven selv og er veldig «inne i den». Man gjør seg jo opp tanker om hvordan man selv ville løst den. Så det blir utrolig kult å se og høre hvordan temaene blir diskutert i besvarelsene og i juryen, forteller Ørndahl.

Arrangørene forteller at oppgaven bedømmes etter visjon, konsept, kritisk refleksjon og presentasjon av idé – og særlig bredere enn det kan det vel ikke bli.

– I panelsamtalen som arrangeres på lørdag får vi nok vite mer om hvordan juryeringen har foregått, forteller arrangørene, og legger til at samtalen vil ta utgangspunkt i visningen av konkurransefilmen «The Competition».

Utstillingen «The Student Competition» har vernissage på Gamle Munch fredag 26. april kl. 18 – 22

Visning av filmen «The Competition» og påfølgende samtale finner sted på Frogner kino lørdag 27. april kl. 15.

Lenke til Facebook-arrangement her. Mer info her.

>
>
>