Flere søkemuligheter

Nominert til Arkitekturprisen 2017

  Sist oppdatert 05.07.2017

Korte fakta

  • Arkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner
  • Interiørarkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner
  • Landskapsarkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner
  • Prosjektperiode: 2016
  • Arealforbruk: Servicebygning 30 m2, gruvekafé 100 m2 og galleri 60 m2 (BRA)
    Lengde på stien som fører til gruven: 1km

Arkitektens beskrivelse

Sinkgruvene i Allmannajuvet ligger i nærheten av Sauda, langs Nasjonal Turistveg Ryfylke. Det nedlagte gruveområdet var opprinnelig i drift mellom 1882 og 1899. I løpet av denne perioden ble 12 000 tonn malm hentet ut under svært enkle forhold. Prosjektet reaktiverer den gamle gruvedriften gjennom å etablere en ny sti for besøkende. Langs stien er det plassert fire nye bygninger. Byggene er enkle bindingsverkkonstruksjoner, kledd med kryssfinerplater og hampnett dynket i svart harpiks. Bygningene understøttes av lette trestillaser, laget av laminerte, nordiske furubjelker som er behandlet med kreosot. 

På en steinete klippe hvor malmen pleide å bli vasket og gruvearbeidernes losji en gang var plassert, er det nå etablert en rasteplass og et servicebygg med toaletter. Selve bygningskroppen henger utkraget fra en ny, tørrmurt vegg av naturstein. På motsatt side fører en sti av steintrapper opp til den gamle gruvedriftstien. Videre oppover, på kanten av et lite platå, ligger gruvekaféen ved siden av steinfundamentet fra en gammel kontorbygning. Kaféen er åpen for turister om sommeren, men kan brukes til små arrangementer hele året. Her serveres det lokalprodusert mat og drikke, i tillegg til å huse et lite utsalgssted for klær produsert av Ingeborg Handverk – en forening bestående av kvinner fra lokalområdet. I gruvegalleriet, som ligger plassert på det stedet der malmen ble dumpet, kan de besøkende se den permanente utstillingen. Her vises de få gjenstandene som er igjen fra perioden da sinkgruven var i drift, samt en samling av historiske bilder og dokumenter. Fire spesiallagde bøker viser sinkgruvens historie, områdets geologi, de arkitektoniske inngrepene og en antologi av verdenslitteratur rundt temaet ”det underjordiske”. I nærheten av galleriet ligger det et enkelt skur med lagringsplass for hjelmer med hodelykter. Dette fungerer også som møtested for de som vil ta en guidet tur gjennom gruven.

 

Teksten er oversatt fra engelsk. Det tas forbehold om skrivefeil.

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: Servicebygning 30 m2, gruvekafé 100 m2 og galleri 60 m2 (BRA)
Lengde på stien som fører til gruven: 1km

PROSJEKTDETALJER

Adresse: Allmannajuvet, Riksvei 520, 4200 Sauda
Kommune: Sauda
Prosjektperiode: 2016
Status: Ferdigstilt
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg , Transport og infrastruktur
Funksjon/Bygningstype: Museum

PROSJEKTTEAM

Byggherre: Statens vegvesen
Arkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner
Landskapsarkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner
Interiørarkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner
Rådgivere: RIB: Finn-Erik Nilsen, Jürg Buchli, Lauber Ingenieure AG
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.