Flere søkemuligheter

Nominert til Arkitekturprisen 2017

  Sist oppdatert 05.07.2017

Korte fakta

  • Arkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
  • Interiørarkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
  • Landskapsarkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
  • Prosjektperiode: 2012 - 2016
  • Arealforbruk: 149,5 m2 klimatisert, totalt 300 m2 overdekt

Arkitektens beskrivelse

Sildegarnsholmen er en liten holme på Sunnmøre. I 1992 skylte Nyttårsorkanen vekk sjøboden som sto der. Oppgaven var å prosjektere et nytt feriehus på øya. Myndighetene krevde at det gamle steinfundamentet skulle benyttes og at det nye bygget skulle ha tilnærmet samme volum som den gamle sjøboden. Holmen er svært værutsatt noe som også stilte spesielle krav til byggemetode og -prosess.

Man ankommer holmen etter en kort båttur ut til flytebrygga, låser opp den ene dreieporten og begynner et møysommelig rituale med å åpne husets 17 skyveporter og 4 dreieporter. Prosessen endrer den anonyme sjøboden til et moderne feriehus.

På bakkeplanet har huset romslige svalgangsarealer innenfor den ytre værhuden. Garn og teiner kan lempes rett fra svalgangen ned i båten. Svalgangen fungerer også som terrasse hvor sol og vind bestemmer hvor det er attraktivt å slå seg ned.

Innenfor svalgangen, 40cm høyere, ligger oppholdsrommet med skyvedører mot alle himmelretninger. Uansett vindretning kan én side stå åpen mot bølgeskvulp og måkeskrik. Fra oppholdsrommet leder to trapper opp til de fire trevolumene med to soverom, mediarom,  to bad og to gjesterom. For å øke intern avstand er det ingen forbindelse mellom familiens del og gjesterommene. Taket av trevolumene utgjør et romslig uisolert loft til oppbevaring, fester eller overnatting.

Syv stålrammer er faststøpt i en ny betongsåle som samtidig danner gulvet i svalgangen. Værhuden utenfor stålrammene er supanel av kebony lagt med spalte slik at bølgene skal kunne slå mot veggene uten at vannet stuves opp på innsiden. Taket er skifertekt. De klimatiserte veggene er av stål eller glass. 

I verst tenkelige stormscenario trenger sjøvann inn på oppholdsrommets stålglattete betonggulv. Som følge av dette scenariet er innredningen løftet 100mm opp fra gulvet, trappene svever og det tekniske rommet er utstyrt med skottdør som på en ferge.

Holmen er så liten og klønete som byggeplass at det ble besluttet å bygge hele hytta (70 tonn) ferdig på en verftstomt utenfor Ulsteinvik, løfte hytta over på en lekter, taue den ut til holme og heise den på plass med kranlekter. Noen uker etter at bygget var på plass på holmen traff orkanen Tor holmen med full tyngde og vindhastigheter på over 50m/s. Huset besto testen.

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: 149,5 m2 klimatisert, totalt 300 m2 overdekt

PROSJEKTDETALJER

Adresse: Sildegarnsholmen, 6094 LEINØY
Kommune: Herøy (Møre og Romsdal)
Prosjektperiode: 2012 - 2016
Status: Ferdigstilt
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg
Funksjon/Bygningstype: Hytte/Fritidsbolig

PROSJEKTTEAM

Byggherre: Privat
Arkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
Landskapsarkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
Interiørarkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
Rådgivere: Siv.ing Finn-Erik Nilsen (RIB)
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.