JAJA architects. Motto: ”Cornerstone”, Vinnerprosjekt i Vanløse, Danmark

JAJA Architects + Andrew Zago (Sci-Arc) + debatt

Tekst Perann Sylvia Stokke/ Gisle Nataas Sist oppdatert 29.03.2017
Det åpne kveldsmøtet 29. august skal belyse og debattere erfaringer rundt deltakelse i begrensete arkitektkonkurranser og samarbeid mellom unge arkitektkontorer/Wildcards og mer erfarne kontorer. Først får du to inspirasjonsforedrag med JAJA Architects og Andrew Zago fra Sci-Arc, – om egen prosjekter og erfaringer. Deretter kjører vi debatt!

Møtet arrangeres av NAL/Wildcardsatsningen i samarbeid med Nasjonalmuseet - Arkitektur og Oslo Arkitektforening/POP-UP.

 • Får de unge være så ”unge, spennende og vågale” som det oppdragsgivere og de etablerte kontorene kanskje ser for seg i forkant av et slikt samarbeid?
 • Blir samarbeidet mer en slags ”opplæringsarena” for de unge hvor vågale ideer blir feid av banen med tall, regler og paragrafer?
 • Fungerer dette samarbeidet gjennom hele konkurranseperioden?
 • Hva skjer når man eventuelt vinner konkurransen og i den videre prossessen mot ferdig bygg?
 • Får de unge arkitektene like sentral rolle i prosjektet når det eventuelt skal oppføres?

Erfaringene er delte! Hva er tendensene, holdningene, farene? Finnes det noen kjøreregler man bør bruke som underlag for et slikt samarbeid? Hva bør gjøres for at slike samarbeid skal fungere på best mulig måte?

Tid: 29. august, kl 19:00-21:00
Sted:
Nasjonalmuseet - Arkitektur, Bankplassen 3, Oslo
Les også om arrangement på Facebook

Det blir servert velkomstbobler. Gratis inngang og ingen påmelding!

Disse deltar:

 • Jakob Steen Christensen JAJA Architects (DK) og Andrew Zago/Sci-Arc (USA)
 • Per Rygh – konkurranseleder, Norske arkitekters landsforbund, debattleder
 • Christian Dahle – faglig leder i CF Møller Norge – aktuell i konkurransen om Brekstad i samarbeid med wildcardkontoret Haugen Zohar
 • Marit Justine Haugen fra Wildcardkontoret Haugen/Zohar Arkitekter
 • Minna Riska, MDH Arkitekter og Arne Henriksen, Arne Henriksen Arkitekter – vinnerteam i den begrensede konkurransen om Moholt studentby i Trondheim
 • Hanne Marie Sønstegaard – prosjektleder områdeløft, Bydel Alna og oppdragsgiver i Wildcard-oppdraget ”Nye funksjoner i Furuset bibliotek - sambruk og ombygging av eksistrende lokaler"

Utstillingen Under 40. Ung norsk arkitektur vises på Arkitekturmuseet til 22. september.

00060015_lowres_020JAJA Architects (København)
Jakob Steen Christensen (1981) fra Sandnes er partner i dansk-norske JAJA Architects som har base i København. Jakob og hans to partnere Kathrin Gimmel og Jan Tanaka har hatt en braksuksess siden oppstarten i 2008, hvor de allerede som studenter i knivskarp konkurranse med 1147 andre prosjekter kom i finalerunden i åpne arkitektkonkurransen om utvidelsen til Gunnar Asplunds hovedbibliotek i Stockholm. JAJA Architects fikk 2. plass i konkurransen om Nasjonalmuseet på Vestbanen og har siden vunnet to store åpne konkurranser i Norge. JAJA Architects er i dag en del av den danske Wildcard-satsningen, og Jakob vil fortelle om deres vei fra oppstart til der de er nå, om konkurranser, ulike samarbeid og deres erfaringer fra inn- og utland.

Andrew Zago (Los Angeles)
Kvelden begynner med en inspirasjonsforelesning og amerikansk kommentar fra Andrew Zago fra den Los Angelesbaserte arkitektskolen SCI-Arc. I tillegg til undervisningen, driver Andrew Zago også Zago Architecture med base i Los Angeles. Kontort jobber i grenselandet mellom teori, kunst, arkitektur og urbanisme og har arbeidet med prosjekter som Museum of Contemporary Art i Detroit og Fine Venture Kontor Tower osv. Zagos arbeider har også vært stilt ut på MOMA i New York.SCI-Arc utdanner en helt egen liga av fremtidsrettede arkitekter. Hvordan viderefører disse sitt visjonære virke etter endt utdanning? Hva er viktig som ung arkitekt å holde på og kjempe for og mot? Hvordan gjøres dette i USA og hvordan gjør studentene fra SCI-ark det. Hvordan har Andrew Zago selv gjort det?
Se SCI-Arc's 40th Anniversary Film

6uzif9ujsfnr16q5

 Andrew Zago. Photograph by Don Pollard. © 2011 The Museum of Modern Art.

kontakt

 • Gisle Nataas
  Prosjektleder 
  Tlf.: 980 89 637
  E-post

  WildCard_hvit_webWildCard_hvit_webWildCard_hvit_webWildCard_hvit_webWildCard_hvit_webWildCard_hvit_web