Flere søkemuligheter

Nord-Norges høyest beliggende turisthytte

Publisert av: Iselin Ekman Sist oppdatert 04.08.2016

Nord-Norges høyst beliggende turisthytte er gjennomført som et resultat av lokalt engasjement og stor innsats fra lokale ildsjeler. Bygget er utformet med høy arkitektonisk kvalitet og fremstår med en tydelig form som samtidig tilpasser seg det værharde landskapet rundt.

Korte fakta

  • Arkitekt: Jarmund/ Vigsnæs AS Arkitekter MNAL
  • Prosjektperiode: 2014
  • Arealforbruk: 200 m2 (bruksareal BRA) fordelt på 30 brukere.
  • Utmerkelser: Arkitekturprisen - nominert

Prosjektbeskrivelse

Rabothytta ligger på 1200 meter over havet, nær Okstindan i Hemnes kommune og er den høyest beliggende turisthytta i Nord-Norge. Landskapet rundt består av fjell og isbreer, med et spektakulært panorama mot Helgelandskysten og Nord-Norges høyeste topp, Oksskolten som ligger 1916 meter over havet. Været kan være svært tøft, og anlegget er konstruert for kraftig vind og storm. Tomta er utilgjengelig med bil og kan bare nås til fots eller på ski. Hytta er oppkalt etter den franske glasiologen og geografen Charles Rabot som er kjent for å ha utforsket fjellområdene i Nordland. Prosjektet er planlagt og bygget med lokale materialer og med stort lokalt engasjement.

Hovedhytta har et oppsiktsvekkende arkitektonisk uttrykk, men glir likevel likevel inn i landskapet med sitt diagonale romlige konsept. Med sterk vind og snødrev på stedet har hytta fått en enkel form uten utstikkende elementer. De to pipehattene tar opp i seg topografien til de nærliggende fjelltoppene, og kledningen av pipene fungerer som beskyttelse for å unngå bruk av oppspent wire.

Hytta har rundt 30 senger fordelt på syv soverom. De to inngangene, plassert på to motstående sider, har praktiske funksjoner som toalett, vedbod og oppbevaringslager for mat. I midten av hytta ligger kjøkkenet med en romslig hems over. Det blir en intim plass på kjøkkenet under hemsen. Diagonalt plassert i forhold til kjøkkenet ligger to fellesarealer med dobbel takhøyde som gir romslige rom med store vindusflater. De karakteristiske vinduene åpner opp mot utsikten i to retninger, en mot fjellene og den andre mot vidda og dalen, mens de ulike soverommene har fått mindre vinduer som rammer inn omgivelsene.

Den utvendige kledningen er av lokalt skåret, tettvokst gran med en grov overflate. Den samme kledningen blir brukt innendørs i fellesarealene for å skape en følelse av å være utendørs. Soverommene og sekundære funksjoner har hvitlakkerte paneler for å gi et lysere preg. Fargevalget i interiøret er nedtonet, og tanken er at besøkende selv vil bidra med ulike farger i form av sine klær og utstyr. Kjøkkenet er lokalt produsert i kryssfiner av bjørk.

Alle vinduer har blitt kalibrert på stedet for å oppnå nøyaktig gasstrykk i isolerglasset. Dette for å beskytte glasset mot mulig utbuling og selvdestruksjon i hyttas høytliggende terreng. Rabothytta har ingen tilknytning til strømnettet og solcellepanel gir energi til innendørs belysning. Oppvarmingen er basert på to effektive peisovner, en i hvert fellesområde. Planen er strategisk utformet med mulighet for å stenge av den ene halvdelen av hytta med skyvedører. Dette for en mer effektiv oppvarming når hytta har få besøkende.

Prosess

Ideen om å bygge hytta, plassert 1200 meter over havet på en tomt helt uten tilknytting til infrastruktur, var i utgangspunktet en svært ambisiøs tanke for en liten turistforening med begrenset økonomi. Prosjektet har vært mulig å gjennomføre fordi Hemnes Turistforening klarte å engasjere så mange institusjoner, bedrifter og personer til å bidra enten med økonomisk støtte eller egeninnsats.

Hytta er planlagt slik at byggearbeider kunne utføres med en betydelig innsats fra frivillige tilknyttet turistforeningen i etterkant av at grunnmur og konstruksjoner var oppført. Det var derfor viktig å prosjektere hytta med detaljer som var konsekvente og enkle å utføre.
Det personlige engasjementet og innsatsen har sannsynligvis vært den viktigste energikilden for prosjektet.

Erfaringer

På grunn av en svært engasjert elektriker har lysanlegget blitt langt mer avansert enn først planlagt. Anlegget er datastyrt, det er lagt opp til flere belysnings-scenarier og kan i prinsippet styres fra en telefon i bygda.

Energi

Da hytta ikke er tilknyttet strømnettet er det valgt å installere to vedovner. Hyttas funksjoner er plassert slik at den kan avdeles i to avdelinger slik at kun halvparten av bygningsvolumet må varmes opp når det er få brukere i bygget. Solcellepaneler ivaretar belysning. På kjøkkenet benyttes gassovn. Solen gir god varmeinnstråling til oppholdssonene.

Konsruksjon og materialbruk

Konstruksjon av limtre og stenderverk av tre. Isolert og kledt i trepanel både innvendig og utvendig. Kledningen innvendig og utvendig er av lokal, tettvokst gran, skåret til på saga i Korgen.

Klimatilpasning

Bygget er formet slik at det gir minst mulig vindmotstand. Det er utformet uten takutstikk eller elementer som fanger vind og snø. Bygget er dimensjonert for å tåle vind i opptil orkan styrke. Trykket i vindusglassene er justert på stedet for å tåle lufttrykket på 1200 m.o.h

Areal og transport

Hytta er kun tilgjengelig til fots eller på ski. Det er planlagt festeanordninger for ski/staver på yttervegger ved inngangsdørene.

Universell utforming

Adkomst, soverom og vaskerom/toaletter er utformet og plassert slik at de er lett tilgjengelige og kan benyttes av rullestolbrukere. Det er konsekvent benyttet naturlige materialer.

Andre miljøtiltak

Hytta er oppført for å gjøre naturen bedre tilgjengelig. Hytta kan benyttes som et mål i seg selv, eller som et utgangspunkt for lengre turer. I utgangspunkt er hytta oppført slik at yngre generasjoner blir inspirert til å bruke naturen. Dette vil videre gi en høyere bevissthet om natur og miljøspørsmål.

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: 200 m2 (bruksareal BRA) fordelt på 30 brukere.
Bruttoareal (BTA): 220 m²
Bruksareal (BRA): 200 m²
Antall beboere/brukere: 30

ENERGI

Energikilder: Lukket vedovn o.l., Solceller - elektrisitet

PROSJEKTDETALJER

Kommune: Hemnes
Prosjektperiode: 2014
Status: Ferdigstilt
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg
Funksjon/Bygningstype: Hytte/Fritidsbolig
Forskriftsnivå: TEK-10
Utmerkelser: Arkitekturprisen - nominert
Konkurranseform: Direkte engasjement
Entrepriseform: Delte entrepriser , Selvbygger

PROSJEKTTEAM

Arkitekt: Jarmund/ Vigsnæs AS Arkitekter MNAL
Interiørarkitekt: Jarmund/ Vigsnæs AS Arkitekter MNAL
Universell utforming: Jarmund/ Vigsnæs AS Arkitekter MNAL
Rådgivere: Rambøll (RIBr)
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.