Utstillingen "Forms of Freedom: afrikansk uavhengighet og nordiske modeller" utforsker og dokumenterer hvordan moderne nordisk arkitektur var en integrert del av nordisk bistand til Øst-Afrika i 1960 og 1970.

Arkitekturbiennalen i Venezia 2014

Tekst Kjetil Husebø Sist oppdatert 04.06.2014
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design har i år kurator- og prosjektlederansvaret for den nordiske paviljongen ved den 14. internasjonale arkitekturutstillingen, «Biennale Architettura 2014». Biennalen regnes som verdens viktigste arkitekturutstilling. Arkitekturbiennalen starter 7. juni og er åpen fram til 23. november.

Ideen bak årets arkitekturutstilling

«Fundamentals» er den overordnede tittelen for årets Venezia-biennale. Den består av tre overlappende utstillinger: «Absorbing Modernity 1914-2014», «Elements of Architecture» og «Monditalia». Disse belyser fortiden, nåtiden og framtiden i arkitekturfaget. Etter flere arkitekturbiennaler, dedikert til feiringen av samtiden, utforsker «Fundamentals» ulike historier. Grunntanken er å belyse hvor arkitekturen befinner seg i dag, og med det også vurdere dens framtid. Den nederlandske stjernearkitekten Rem Koolhaas er kurator.

De nasjonale paviljongene samles under tittelen «Absorbing Modernity 1914–2014».  Ideen bak er at de forskjellige nasjonene på hver sin måte skal fortelle om hundre års modernisering.

Den nordiske paviljongen eies av Sverige, Finland og Norge i fellesskap. I 2014 er det Norge som har hovedansvaret med Nina Berre fra Nasjonalmuseet - Arkitektur som hovedkurator og Gro Bonesmo fra Space Group som utstillingsarkitekt. Utstillingen produseres i samarbeid med Finlands arkitekturmuseum og Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm.

Nordisk bistand til Venezia

Utstillingen "Forms of Freedom: afrikansk uavhengighet og nordiske modeller" utforsker og dokumenterer hvordan moderne nordisk arkitektur var en integrert del av nordisk bistand til Øst-Afrika i 1960 og 1970. Den realiserte arkitekturen er av et omfang og kvalitet som ikke tidligere har blitt grundig studert eller utstilt.

Karl Henrik Nøstvik er en av disse arkitektene. Nøstvik var med i den første ekspertgruppen som ble sendt av den norske utviklingshjelpen til Kenya i 1965. Arkivet hans er et av de få bevarte i sin sjanger.

– Norsk bistandsarkitektur er et godt valg. Det blir spennende å se om biennalediskusjonen makter å bringe ny kunnskap om relasjonen mellom norsk hjemlig arkitektur og bistandsarkitektur, sier Tor Inge Hjemdal, fagsjef i NAL. Hva er lærdommen vi har fra disse byggeriene og hva er potensialet i norsk bistandsarkitektur for hjemlig arkitektur? 

Forms of Freedom

Fra øverst Nairobi. Foto: Iwan Baan. Tanzania. Foto: Bjørn Christoffersen. Zambia. Foto: Mette Tronvoll.


Utstillingen er utviklet av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Utstillingen er støttet av Utenriksdepartementet, Nordisk kulturfond og Kulturkontakt Nord.

Utstillingsarkitekt: Space Group 

Mer om Arkitekturbiennalen i Venezia 2014:

Følg med på nettsidene til Arkitektnytt

Tomler opp for biennale-tema - hva sier fagmiljøet om årets tema?

Les mer på nettsiden til arkitekturbiennalen

Pressekonferanse med Paolo Baratta and Rem Koolhaas

Les mer på Nasjonalmuseets nettsider 

Les mer om "Forms of freedom" 

Les mer i Dezeen

Les mer i Wallpaper