AVLYST Samtidsarkitektur: Invitasjon til foredrag i Molde

Tekst Eva Spirdal-Jacobsen Sist oppdatert 11.10.2018
GRUNNET SYKDOM MÅ VI DESVERRE AVLYSE FOREDRAGET - Hvilke byggeoppgaver preger de siste årenes norske arkitekturscene? Er det mulig å peke på kjennetegn for norsk samtidsarkitektur? Finnes det i dag noe særegent norsk ved norsk arkitektur? Kurator og forfatter Markus Richter skal identifisere den 11. oktober et utvalg av de siste årenes arkitekturproduksjon som står for noen verdier i norsk arkitektur.

Torsdag 11.oktober kl. 19.00 på Møre og Romsdal kunstsenter 3.etg. Plassen i Molde vil kurator og forfatter Markus Richter holde et foredrag om Samtidsarkitektur.

De fleste byggeprosjektene som har blitt realisert i Norge de siste tretti årene er vanskelige å skille fra internasjonal arkitekturproduksjon. Kontorkomplekser, industribygg, «Corporate Architecture» og store utviklingsprosjekter mangler ofte en tilknytning til et bestemt sted, uansett hvilke andre kvaliteter de måtte ha.

Vi kan spørre om det fremdeles gir noen mening å beskrive disse bygningene som «norsk arkitektur», eller om vi heller bør klassifisere dem som «arkitektur (produsert) i Norge».

Foredraget skal identifisere et utvalg av de siste årenes arkitekturproduksjon som står for noen verdier i norsk arkitektur som en tydelig stedsfølsomhet, lesbar form, enkel materialbruk og klar holdning til den sosiale konteksten, og dermed kan sies å følge og fornye tradisjonen som ble definert av arkitekter som Knut Knutsen, Wenche Selmer og Sverre Fehn.

En nærmere gjennomgang av arkitekturproduksjonen avslører imidlertid også at et betydelig antall prosjekter faktisk har særtrekk som vi kan kalle «norske», særlig innen boligarkitektur, utdanningsbygg og infrastrukturprosjekter.

Velkommen til møtet som finner sted på Møre og Romsdal kunstnersenter, 3.etg. på Plassen i Molde. 

Tidspunkt: torsdag 11. oktober, kl. 19:00.  

Møtet er gratis og åpent for alle.  

Om "Markus Richter (f. 1964) er kurator og forfatter har blant annet kuratert utstillingen «Et sted å være. Norsk samtidsarkitektur 2011-16» ved Nasjonalmuseet – Arkitektur i Oslo. Publikasjoner inkluderer «Megastructure Reloaded. Visionary Architecture and Urban Design of the Sixsties» (Hatje Cantz, 2008), «We are all astronauts: Universe Richard Buckminster Fuller Reflected in Contemporary Art» (Kerber, 2011), og «Arkitekturårbok 2016/17» (Pax, 2017). "