
Miljøtiltak
Klimagassutslipp
Klimagassutslippet for «som bygget» kan vise til 69 prosent lavere utslipp enn referansebygget, som er beregnet etter TEK10
De viktigste klimagasstiltakene for prosjektet har vært:
• Lokalisering nær Norges viktigste kollektivknutepunkt
• Ingen bilparkeringsplasser for ansatte eller besøkende
• Kompakt bygningsvolum
• Transparent komposittfasade som tilfredsstiller passivhusnivå
• Betongdekker med kjølerør
• Bruk av lavkarbonbetong og resirkulert stål
Fullstendig klimagassrapport for Deichman Bjørvika finnes under Mer informasjon.
Areal og transport
Biblioteket har en svært sentral plassering, med gode forbindelser til Norges største kollektivknutepunkt og gangavstand til mange sentrale funksjoner. Det er et stort antall sykkelplasser i området, og det er ikke tilrettelagt for bilparkering.
Energi
Deichman Bjørvika er prosjektert etter passivhus-kriteriene i Norsk Standard 3701. Beregnet netto energibehov er 75 kWh/m² år. Det er i tillegg til byggets kompakte form gjennomført en rekke tiltak for å oppnå den ønskede energibesparelsen.
Ventilasjonsluft tilføres via dekkene i andre til femte etasje. Dette reduserer behovet for vifteenergi. Utstrakt bruk av eksponerte betonghimlinger og det at ventilasjonsluften føres langs betongen i dekkene, utnytter byggets termiske masse til å ta opp temperatursvingninger. Dette vil bidra til å redusere behovet for kjøling. Bygget kjøles gjennom betongdekkene med et termisk aktivt bygningssystem som er et klimasystem med innstøpte varme-/kjølerør i betongen i tak og gulv (TABS). Systemet er effektivt og gir mulighet for å redusere luftmengder. Det benyttes automatisk utvendig solskjerming for å redusere byggets kjølebehov. Det har også vært fokus på å bruke energieffektivt IKT-utstyr.
Konstruksjoner og materialbruk
Deichman Bjørvika er bygget av robuste materialer med lang levetid. Bæring og konstruksjon er prosjektert med en teknisk levetid på 200 år. Det er brukt lavkarbonbetong, resirkulert stål i byggets konstruksjon og resirkulert stål i armeringsjern for å redusere klimagassutslipp.
Fasadeløsningen er spesialutviklet for Deichman Bjørvika. Den er med på å ivareta miljøstandarden i bygget med god isolasjon og solskjerming samtidig som den gir et spennende arkitektonisk uttrykk. Fasaden er i hovedsak av matt glass, men har noen gjennomsiktige flater som gjør det mulig å se byen rundt.
Glassene er i tre lag: På utsiden et det et lag som bedrer isolasjonsevnen, i midten 3- lags isolerglass og innvendig et glass som sprer lyset innover i bygget. Det er en aktiv solavskjerming (duk styrt av værstasjon) på utsiden av det termiske sjiktet, noe som reduserer energibruken til kjøling. De bærende elementene i fasaden er laget av komposittfiber som er fylt med mineralull. Komposittfiberen har svært god isoleringsevne og gir lite varmetap og bidrar derfor til redusert energibruk i bygget. Komposittfiberen har like stor bæreevne som stål og klarer å bære fasaden alene. Dette gir igjen en miljøgevinst i redusert bruk av stål og aluminium. Alle elementene i fasaden er resirkulerbare om enkelte komponenter må skiftes ut.
Bymiljø og arkitektur
Biblioteket åpner seg mot byen med publikumsinnganger fra gateplan i tre retninger, mot vest, nord og sørøst. Fra hver av inngangene møter besøkende diagonale lyssjakter som formidler kontakt inn i biblioteket. Lyssjaktene krysser hverandre oppover i bygget og danner et større innvendig og samlende atrium.
Fasaden
Fasadene er en kombinasjon av vindusfelt og gjennomskinnelige vegger. Fasadeløsningen er spesielt utviklet for Deichman Bjørvika, og er med på å ivareta miljøstandarden for bygget med god isolasjon og solskjerming, samtidig som den gir et spennende arkitektonisk uttrykk. Fasaden består av ulike typer glass. Konseptet er en frostet, lysgjennomskinnelig fasade brutt opp av felter med klart glass. På gateplan er glassfasaden gjennomsiktig.
Fasaden er et av bygningselementene som er mest avgjørende for atmosfæren i biblioteksrommet. Det innvendige, frostede glasset sprer dagslyset bedre innover i bygget enn vanlig glass. Det egner seg godt for Deichman Bjørvika med sin forholdsvis dype bygningskropp. Om kvelden vil lyset skinne gjennom fasaden og gi innsyn til rommene og aktivitetene.
Utkragingen
Deichman Bjørvika har en spektakulær utkraging mot vest som nærmest svever i lufta uten en underliggende konstruksjon å hvile seg på. Utkragingen henger på det meste hele 18 meter utenfor bygningskroppen og svever 20 meter over bakken. Utkragingen gir ekstra areal til bygget samtidig som siktlinjen mellom Jernbanetorget og Operaen ivaretas.
Bærekonstruksjonen til utkragingen er spent over taket i overliggende bjelker med etterspent armering som er forankret i fjell. Det foldede taket gir en stivere takkonstruksjon og er med på å styrke bæringen. Denne konstruksjonen er helt unik og spesialutviklet for Deichman Bjørvika. Innvendig skaper utkragingen et lyst og naturlig amfi med en bred nedtrapping fra femte til fjerde etasje hvor det åpner seg en fin utsikt over byen og fjorden. Amfiet vil gi rom til små forsamlinger, forelesninger og ulike arrangementer.
Lyssjaktene
De tre lyssjaktene fra taket lyser diagonalt gjennom hele bygget. Lysstrålene krysser hverandre i tredje etasje og går helt ned til de tre hovedinngangene. Lyssjaktene og lyset fra fasaden gir godt dagslys inne i hele biblioteket.
Foldetaket
Det nye hovedbiblioteket har et unikt innvendig foldetak støpt i betong. Foldetaket gir biblioteket en særegen identitet, samtidig som det er en viktig del av bærekonstruksjonen i bygget. Foldetaket er en ny og innovativ løsning som både gir stabilitet og bæreevne til bygget. Det har vært et nært samarbeid mellom ingeniører og arkitekter for å få den bærende løsningen som en del av det arkitektoniske uttrykket. For å konstruere det iøynefallende foldetaket, som kan beskrives som omvendte pyramider, ble det brukt over 500 spesialbygde geometriske forskalingsformer der ingen var like. For å få puslespillet til å gå opp, måtte forskalingsformene produseres med millimeterpresisjon. Armeringsjobben var krevende. Rundt 30 000 armeringsjern ble brukt for å binde betongen i taket. Det er få rette vinkler og nesten ingenting som repeterer seg i dette byggeprosjektet. Dette har vært skreddersøm fra første kubikkmeter med betong.
Bikubehimlingen
I de øvrige etasjene er takene kledd med en bikubehimling. Bikubehimlingen har en akustisk funksjon med lydabsorberende materiale, samtidig som den er med å skape identitet i rommet. Åpningene i bikubehimlingen gjør at betongen passivt kjøler ned bygget. Dette er en del av det miljøvennlige kjøle- og oppvarmingssystemet i biblioteket.
Etasjeoversikt
Underetasje: Kinosal og flerbrukssal til ulike arrangementer, bokmagasiner.
Første etasje: Torg med ulike servicefunksjoner, restaurant, magasiner og aviser.
Andre etasje: Skjønnlitteratur fra hele verden, eget område for barn, kafé med uteservering.
Tredje etasje: Levende medier og populærkultur, lyd, bilde, film, dataspill, musikk, tegneserier og digitale verksted.
Fjerde etasje: Fagstoff tilpasset ulike kunnskapsnivåer, samarbeidsplasser og kursrom.
Femte etasje: Fordypning, lesesal og stille arbeidsplasser, fagbøker, slektshistorie, litteratur om Oslo og den opprinnelige Deichman-samlingen.