Flere søkemuligheter

Fløytrappene i Bergen

  Sist oppdatert 03.11.2011

Integrert trapp- og rampeløsning i utsiktplatået ved Fløibanens øvre stasjon.

Korte fakta

  • Prosjektperiode: 2007
  • Arealforbruk: 2900m2

Fløibanen er Skandinavias eneste bane av sitt slag og ble åpnet 15. januar 1918. Fløibanen er et transportmiddel for beboere langs Fjellsiden, men først og fremst Bergens største og en av Norges mest besøkte attraksjoner. Utsiktsplatået fra øvre stasjon er en viktig del av denne attraksjonen.

I 2002 gjennomførte Fløibanen en omfattende opprusting som gjorde stasjoner, vogner, og toaletter tilgjengelig for rullestolbrukere.

Utsiktsplatået ved øvre stasjon:
På gode dager brukes utsiktsplatået ved øvre stasjon av mange; bare i fjor hadde Fløibanen 1,2 millioner passasjerer. Før opprustningen i 2007 var utsiktsplatået på ett nivå. Dette ga kun god sikt for de som sto foran på populære dager. Da plassen ble opprustet, ble det valgt å bygge utsiktspunktet som et romslig utsiktsamfi med sittetrapper i granitt. Rekkverket i glass er plassert på et lavere nivå i front. Slik kan utsikten oppleves uforstyrret.

Fløibanen var ett av få anlegg som kom godt ut da Norges Handikapforbund, Handikapnytt og Forbrukerrapporten tok en uformell test med rullestol på noen av de største turistattraksjonene i Bergen og Oslo i 2008 (les hele artikkelen under Vedlegg)


UU fløytrappene

Selve platået er et godt eksempel på hvordan  trapper og ramper kan kombineres på en elegant måte. Gjennom trappeanlegget er det bygget ramper, slik at alle også besøkende på hjul har tilgang til hele anlegget. Anlegget er bygget i granitt. Trinn og ramper er behandlet på en måte (såkalt pineapple) som både fremhever steinens kvaliteter og som gir sklisikker overflate. Det er taktil merking av trappetrinn der det er naturlig å ankomme trappen og inntil håndlister. De brede rampene er gitt det fall som lar seg gjøre i et anlegg som dette. De er relatvit bratte, men kan fint brukes av elektriske rullestoler. Det er lagt inn varmekabler i rampene.

foto_fløyen

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: 2900m2

ENERGI

KOSTNADER OG STØTTE

Bygningskostnader: 7,5 mill.

PROSJEKTDETALJER

Adresse: Fløyen, Bergen
Kommune: Bergen
Prosjektperiode: 2007
Prosjekttype: Landskap og blå-grønn struktur

PROSJEKTTEAM

Byggherre: Fløibanen
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.

KILDER

Smedsvig Landskapsarkitekter pers.med,

VEDLEGG