Korte fakta
-
Arkitekt:
Asplan Viak AS
-
Prosjektperiode:
2011 - 2013
-
Arealforbruk:
7910 m2 (oppvarmet BRA) fordelt på 600 elever, 50 årsverk.
-
Miljøambisjon:
Energimerke A ,
Passivhusstandard (NS3700/3701)
-
Prosjektbeskrivelse
Kapasiteten på Søreide skole har vært sprengt i mange år, med bussing av elever til andre skoler og mye bruk av brakker som resultat. Utålmodige og frustrerte foreldre har ikke gitt verken byråkrater eller politikere fred.
I desember 2013 stod det nye bygget ferdig. Nye Søreide skole er en fleksibel arealskole som skal huse 600 elever fra 1. til 7. trinn fordelt på 3 hoveddeler med felles område mellom hver del. I tillegg til en flerbrukshall og baser til de ulike klassetrinnene, inneholder bygget blant annet kjøkken, bibliotek, verksted, musikk- og formingsrom.
Både skole og flerbrukshall er bygget med passivhusstandard og er et kompakt bygg over tre plan med flerbrukshallen delvis under bakkenivå. Varmebehovet dekkes hovedsakelig med varmepumpe og solvarme fra solfangeranlegg. Totalt oppvarmet areal for skolebygget og flerbrukshallen er 7910 kvadratmeter.
Skolen bygges som en konstruksjon av tre og lavkarbonbetong. Dette bidrar til at klimagassutslipp fra bygningsmaterialene nesten halveres.
Bygget var nominert til ”Årets trebyggeri 2013” og ble, sammen med tre andre prosjekter, fremhevet av juryen for sin innovative bruk av tre.
Prosess
Det er gjennomført et komplett klimagassregnskap (fra vugge til grav). Utstrakt bruk av tre og prefabrikasjon har gitt en kort byggetid uten bruk av telt.
Prosjektet er organisert som OPS (Offentlig-Privat-samarbeid). Dette betyr at Skanska i tillegg til å bygge bygget, skal eie og drifte det i 25 år, mens Bergen kommune er leietaker og overtar bygget etter denne perioden.
Prosjektet er med i "Tid for Tre", et delprogram under Framtidens byer som stiller krav til 50 % reduksjon av samlet klimagassutslipp fra energibruk, materialbruk og transport i drift sammenlignet med dagens praksis. Fordi det i "Tid for Tre" er et sterkt fokus på bruk av tre som hovedmateriale, ble det allerede i skisseprosjektet for Nye Søreide skole lagt inn mye tre i bæring, dekker og vegger.
Alle krav tilknyttet “Framtidens byer” blir lagt til grunn i prosjektet. Bygget skal BREEAM sertifiseres av Skanska og er regnet som en BREEAM-pilot i Norge.
Se film om Søreide skole her
Resultater etter 2 års drift
Prosjektets totale klimagassutslipp er sammenlignet med referanseberegningen redusert med 27 % for ferdigstilt bygg i drift. Solvarme skal dekke 30 % av varmtvannsbehovet, men denne er på rapporteringstidspunkt ikke i drift, noe som påvirker energiresultatet i negativ retning sammenlignet med prosjektert løsning. (Energibruk i de tidlige klimagassregnskapene var beregnet med vesentlig høyere utslippsfaktorer enn dagens standard.)
I tabell 3.1 er reduksjonene for alternativene vist for henholdsvis materialbruk, stasjonær energibruk til drift av bygget og person- og varetransport i driftsfasen. Transport er ikke endret i driftsfasen for dette prosjektet da det ikke er gjennomført reisevaneundersøkelser.

Klimagassrapporten kan lastes ned her: I drift Klimagassrapport - Søreide skole - utarbeidet juni 2018
Kostnader/finansiering
Den nye skolen har et oppvarmet bruksareal på ca. 5985 m2 fordelt på 3 etasjer inkl. underetasje og en flerbrukshall med oppvarmet bruksareal på 1925 m2.
Totale byggekostnader: 202 MNOK
Total byggekostnad per m2 oppvarmet areal: 26 350 NOK
Merkostnaden for økt energistandard i forhold til kravene i Teknisk forskrift (TEK10) er beregnet til 9,81 MNOK
Sum merkostnader pr m2: 1240 NOK
Prosjektet har søkt og mottatt støtte fra Enova for å oppfylle kriteriene for passivhus.
-
solfanger
/
En solfanger omdanner sollys til varme. Solfangeren er gjerne et panel der vann sirkulerer gjennom rør, varmes opp og tar med seg varmen til en varmtvannstank. Solfangere har vist seg å være en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte å redusere energibruk til oppvarming og tappevann.
-
varmepumpe
/
En varmepumpe er en maskin som på en spesielt effektiv måte benytter høyverdig energi (elektrisitet) til å frembringe lavverdig energi (varme/kjøling). Varmepumpen benytter seg av trykk til å skape temperaturendring. Varmepumper benyttes til å redusere energibruk til oppvarming og kjøling.
-
tett bygningskropp
/
Et tiltak for å spare energi på luftfukting, oppvarming og kjøling er å sørge for en tett bygningskropp, slik at uteklima og inneklima i en bygning er godt adskilt. En tett bygningskropp er en forutsetning for passivhuset der en ønsker en å kunne få til temperaturutveksling mellom luft som går inn i bygget og luft som går ut av bygget.
-
energibesparende utstyr
/
-
ekstra isolering
I Norge er den gjennomsnittlige utetemperaturen over året lavere enn den komforttemperaturen som er ønsket inne. Det er derfor en stor energigevinst å hente i å øke U-verdien på alle omsluttende overflater i et bygg og derigjennom sørge for lavere energitap til omgivelsene.
Netto energibehov er beregnet til 66 kWh/m2/år, som tilsvarer passivhusstandard og energiklasse A. Skole og flerbrukshall har balansert ventilasjon med høyeffektiv roterende varmegjenvinner med en virkningsgrad på 81% og spesifikk vifteeffekt SFP maks 1,5 kW/(m3/s). Det benyttes solvarme (solfangeranlegg) og varmepumpe (luft-vann) til varmeformål. Varmepumpen skal dekke 80 % av rom- og ventilasjonsvarme og 60 % av varmtvannsbehovet. Solvarme skal dekke 30 % av varmtvannsbehovet. Spisslast dekkes av elektrisitet. Skolen har vannbåren varme for varmtvann, romoppvarming (radiatorer) og ventilasjonsanlegg.
I fellesarealer benyttes detektorer for tilstedeværelse som styrer belysningen. Det er også lagt inn dagslysstyring på ytterste lysrekke i baser.
Det er lagt stor vekt på redusere skolens energiforbruk gjennom å minimere varmetapet fra bygningskropp. Det er valgt en ytterveggskonstruksjon med 250-350 mm isolasjon og U-verdi på 0,15W/m2K. I gulv mot grunn er det nedstøpt minst 150 mm varmeisolasjon/EPS med U-verdi (ekvivalent): 0,15 W/m2K. Taket er delvis flatt og består av en lettakskonstrukjon med en tykkelse på 40 cm og med 300 mm isolasjon. U-verdi tak er ca. 0,12 W/m2K. Alle vinduer og dører er passivhusvinduer med U-verdi på maks 0,8 W/m2K i snitt.
Kuldebroverdien utgjør maks 0,03 W/m2K. Det er brukt 15 cm kuldebrobrytere på utsiden av dekker og søyler, i tillegg er det benyttet detaljer ved overgang vegg/tak, vegg/gulv, rundt vinduer osv. med minimale kuldebroer. Kuldebroverdien vil bli dokumentert med beregninger.
Bygget er trykktestet og har en luftutskifting på 0,33 (lekkasjetallet kunne være på 0,6). Dette skyldes god planlegging og detaljering av gjennomføringer, samt godt håndverksmessig arbeid. Det ble gjennomført kurs for håndverkerne for å sikre god kvalitet på utførelse.
-
naturnære materialer
/
Materialer som i liten grad er bearbeidet fra råvare i naturen til ferdig byggeprodukt kalles naturnært. Bearbeidingen foregår med teknologi som er enkel og lett tilgjengelig. For eksempel er trevirke, grus, grov naturstein, leirplater og lett brent tegl naturnære materialer.
-
miljøvennlig overflatebehandling
/
Miljøfaktorer ved overflatebehandling handler om at behandlingen gir lite skadelige emisjoner til omgivelsene og at produksjonen av produktet ikke er miljøskadelig. Miljøvennlig overflatebehandling kan også handle om å ivareta de positive miljøeffektene av materialet som behandles, slik som de fuktregulerende egenskapene i tre. Informasjon om giftstoffer i materialer kan for eksempel finnes på Astma- og allergiforbundets nettsider.
-
klimaregnskap
/
-
prefabrikasjon
Å tilvirke bygningsdeler utenfor byggeplassen og frakte dem inn for montasje kan både gi økonomisk og miljømessig gevinst. For eksempel kan prefabrikasjon gi redusert materialsvinn, kortere tid til ”tett bygg” og en ressursmessig mer effektiv byggeplass.
Skanskas konsept Grønn byggeplass er blitt fulgt i byggeprosessen og sorteringsgraden for byggeavfall ligger an til å bli på over 90%.
Nye Søreide skole er med i ”Tid for Tre”, et delprogram under Framtidens byer som blant annet stiller krav til 50 % reduksjon klimagassutslipp fra materialbruk sammenlignet med dagens praksis. I ”Tid for Tre” er det i tillegg fokus på bruk av tre som hovedmateriale, og derfor ble det allerede i skisseprosjektet for skolen lagt inn mye tre i bæring, dekker og vegger.
Flerbrukshall og bæresystem over plan 1 i undervisningsdelen består av søyler og dragersystemer av limtre. Mellom dragere i modul på 7500 mm er det som dekker i plan 2 er det benyttet fagverksdekker "Sotrabjelken" som produseres lokalt.
Tak over plan 2 og i flerbrukshallen er utført som lettakskonstruksjon. Disse kom godt ut i klimagassregnskapet da det er benyttet løs isolasjon istedet for alternativet som kunne vært EPS eller XPS. Klassebasene har systemhimlinger, mens himling i fellesområder består av spiler. Flerbrukshallen har åpen himling.
Yttervegger er bygget som prefabrikkerte elementer med 48x300 stendere. Løsningene gav kort byggetid og dermed kort tid før ”tett hus”. Innvendige vegger er kledd med panel, bjørkefinér og spiler. Fasadene er kledd med Kebony, royalimpregnert og beiset panel.
Fundamenter og underetasje er utført i lavkarbonbetong.
-
tilrettelegging for syklister/fotgjengere
/
I mange byområder fra slutten av forrige århundre har fremkommelighet for biler vært prioritert i planleggingen. Dette har ofte ført til at disse områdene har blitt vanskelige å ferdes i for fotgjengere og syklister. I moderne miljøplanlegging snakker en gjerne om å vende transportplanleggingen slik at tilrettelegging for syklister og fotgjengere prioriteres først, deretter kollektivtransport og til sist for privatbilisme. Dette innebærer for eksempel å sørge for gode forhold for sykkelparkering og skape trygge, sammenhengende sykkel- og gangveier.
-
reduksjon av parkeringsdekning
Skolen er planlagt for utstrakt grad av sambruk mellom ulike funksjoner og arealene er tilrettelagt slik at de kan utnyttes best mulig.
Det etableres færre parkeringsplasser og flere sykkelparkeringsplasser enn normalt for at elever og ansatte enklere skal kunne velge miljøvennlig transport. Til sammen er det ca. 20 biloppstilllingsplasser.
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.