Historien min av Moseng Poulsen arkitektur, tømrermester Torstein Newth og Bollinger+Grohmann og En pluss en… er tre av Askim/Lantto arkitekter AS og Tor Arvid Vik, OsloMet.
Historien min og En pluss en… er tre vant Opptre
Tekst Katrine Hamre Sørlie, NAL
Sist oppdatert 10.06.2020
"Historien min" av Moseng Poulsen arkitektur, tømrermester Torstein Newth og Bollinger+Grohmann og "En pluss en… er tre" av Askim/Lantto arkitekter AS og Tor Arvid Vik, OsloMet vant Opptre-konkurransen.
Juryen har valgt å kåre Historien min og En pluss en... er tre til konkurransens vinnere. Juryens avgjørelse var enstemmig. Begge teamene blir tildelt 100 000 NOK hver.

Delt 1. plass: Historien min
Hus på Nesodden fra 1962
Moseng Poulsen arkitektur
Tømrermester Torstein Newth
Bollinger+Grohmann
Historien min peker seg ut ved at de har på forbilledlig vis gitt huset nye kvaliteter med enkle tilbygg. Tilbyggene er differensierte fra utgangspunktet med ulik detaljering og har en fin lesbarhet mellom nytt og gammelt og tilbyggene hverken underordner seg eller dominerer eksisterende bolig. Tilbygget mot nordøst gir en fin kontrast mellom de litt trange delene av huset og det overraskende generøse ‘’tennis-rommet’’ gir en variasjon og dynamikk i opplevelsen av huset. Historien min har et lavt behov for tilførte materialer, lite avfall og viser at gjenbruk av bygningsdeler kan være med å fortelle historien, i en ny fase av husets liv.

Delt 1. plass: En pluss en... er tre
Hus i Kristiansand fra 1972
Askim/Lantto arkitekter AS
Tor Arvid Vik, OsloMet
En pluss en... er tre ivaretar boligeiers ønsker innenfor eksisterende bygningskropp uten utvidelse eller påbygg. Den nye planløsningen er forbilledlig løst og det er oppnådd en ny, mer åpen planløsning uten å rive mange av de eksisterende innervegger. “En pluss en... er tre” gjør mange gode og effektive grep i oppgraderingen av bygningskroppen og teamet skal ha honnør for den oversiktlige måten de har satt opp beregningene sine på. Dette er et skoleeksempel som er gjort nennsomt og etter boken og er et godt eksempel for mange. Både bokvaliteter, komfort, ressursbruk og bygningstekniske detaljer er godt løst.
Øvrige utkast:
Hus i hage, hus i Malvik fra 1957
Arkitektbrygga
Bjørke Arkitektur AS
Fasting arkitekter AS
RF Arkitektur
Byggmester Hans Helseth AS
Rambøll Trondheim
Åpent hus - tette vegger, hus på Hamar fra 1963
White arkitekter, Oslo
CIT Energy management, Gøteborg
Bygg1Oslo
Norsk Gjenvinning
Malvik 2020, hus i Malvik fra 1989
Pir II AS Trondheim
Tømrer Ola Ravn Hassel
Vill Ved
Huset i Sandefjord, hus i Sandefjord fra 1972
Hans Hus arkitekter
Tømrermester Ole Thorstensen
Asplan Viak
Øvrige utkast er i urangert rekkefølge
Jury
Juryen har bestått av representanter oppnevnt av SINTEF, NTNU, Enova og NAL.
Anne Gunnarshaug Lien, Juryleder, arkitekt MNAL, SINTEF/OPPTRE
Tor Brekke, Enova SF, OPPTRE partner
Philip Kvalbein Hauge, Arkitekt MNAL, Kvalbein Korsøen Arkitektur AS, oppnevnt av NAL
Vegard Heide, Energi-kompetanse, PhD stipendiat, NTNU/OPPTRE
Elisabeth Jelstad, Boligprodusent, Systemhus, OPPTRE partner
Karin Hagen, Arkitekt MNAL, RATIO arkitekter as, OPPTRE partner
Katrine Hamre Sørlie, Juryens sekretær, arkitekt MNAL,Norske arkitekters landsforbund
Kort om Opptre og konkurransen
Forskningsprosjektet Energioppgradering av småhus i tre til nesten nullenerginivå (Opptre) går fra 2018 til 2021 og er ledet av Sintef Community i samarbeid med NTNU Fakultet for arkitektur og design. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd Energix og partnerne Systemhus, Mesterhus, Ratio Arkitekter, Hunton, Velux, Isola, Flexit, Enova, Innlandet fylkeskommune og DiBK. Målet for Opptre er å foreslå et nivå for renovering av småhus i tre til nesten nullenergibygg, forkortet til nZEB fra engelsk ”nearly Zero Energy Building”.
Prosjektet Opptre er tverrfaglig og omhandler arkitektur og boligkvaliteter, etterisolering av bygningskroppen, ventilasjonsløsninger, løsninger for oppvarming og energiproduksjon, livsløpsvurderinger (LCA), analyser av livsløpskostnader (LCCA), innovasjonssystemanalyser og forretningsmodeller. Det skal utvikles kostnadseffektive konsepter og løsninger som gir høy arkitektonisk kvalitet og godt inneklima, og som også har et lavt klimafotavtrykk. OPPTRE skal gi grunnlag for nye forretningsmodeller, byggeregler og insentiver som kan føre til markedsendring for energioppgradering av boliger på nZEB-nivå fram mot 2030.
Eneboliger og andre småhus bygget i tre står for halvparten av energibruken i bygninger i Norge. Energioppgradering av disse boligene vil gi et betydelig bidrag til å nå det nasjonale sparemålet på 10 TWh/år for bygninger innen 2030. 500 000 av 1,2 millioner norske eneboliger er bygget i perioden 1950 – 1990. Mange av disse er nå modne for rehabilitering.
Forskningstemaene er organisert i faser med arkitektkonkurransen som prosjektets kjerneaktivitet. Her skal deltakerne foreslå løsninger for energioppgradering av hustyper som er representative for perioden 1950- 1990. Løsningene skal være innovative og kostnadseffektive og samtidig ha høy arkitektonisk kvalitet, som kombinerer innovasjon med respekt for hustypenes karakter. Resultatene av konkurransen skal danne grunnlag for de andre forskningsaktivitetene i OPPTRE og vil gi kunnskap om renovering i retning mot nZEB-nivå for småhus til nytte for boligeiere, byggenæringen og for offentlige beslutningstakere. Besvarelsene skal brukes som grunnlag for analyse av muligheter for omfattende oppgradering av småhus fram mot 2050 i tråd med EU-mål som beskrevet i EU direktivet (2018/844) og det nasjonale energisparemålet på 10 TWh/år for bygninger innen 2030.
Les mer om OPPTRE og se konkurranseutkastene i sin helhet på: www.opptre.no
Les mer om konkurransen og juryens vurderinger i NAK nr. 527 "OPPTRE - Kostnadseffektiv energioppgradering av småhus i tre"
Opptak fra seminaret finner du her: