Fra Arkitekturdagen 2013 i Oslo. Foto: NAL

Hva gleder du deg mest til?

Tekst Perann Sylvia Stokke Sist oppdatert 20.08.2014
Arkitekturdagen nærmer seg med stormskritt. Vi har spurt tre av deltagerne om hvilke forventninger de har til programmet.

1) Hva gleder du deg mest til på årets Arkitekturdag?
2) Hvorfor er relasjonen mellom by, bygd og forsted viktig?


OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gudmund Stokke, arkitekt og partner i Nordic

1) Det er hyggelig å møte kolleger og få faglig påfyll. Når det i tillegg er i vakre Bergen så er saken grei!

2) Måten vi klarer å strukturere våre byer, tettsteder og bygder på i årene fremover kommer til å være veldig viktig for å skape bærekraftighet både miljømessig og sosialt.

 

Grete Kvinnesland - leder for utbygging i Stavanger kommune - foto ved Stavnager kommuneGrete Kvinnesland - leder for utbygging i Stavanger kommune - foto ved Stavnager kommuneGrete Kvinnesland - leder for utbygging i Stavanger kommune - foto ved Stavnager kommuneGrete Kvinnesland - leder for utbygging i Stavanger kommune - foto ved Stavnager kommuneGrete Kvinnesland, prosjektsjef, Stavanger kommune

1) Jeg gleder meg særlig til å høre de to kvinnelige foredragsholderne, både «vår egen” fra Stavanger, Siv Helene Stangeland fra Helen & Hard og Belinda Tato fra Madrid. Helen & Hard er et av de mest innovative og nyskapende arkitektkontorene i Norge, med stor bredde i sine prosjekter. Belinda Tato har vi hatt gleden av å samarbeide med  i forbindelse med uterom her i Stavanger sentrum, og hun er et fyrverkeri av en foredragsholder. Hennes kontor Ecosistema Urbano driver frem prosjekter i tett samarbeid med brukere og oppdragsgivere. Et eksempel er Stortorg-prosjektet på Hamar. Her tror jeg det er mye å lære. Ellers gleder jeg meg også til å møte igjen gamle venner og kolleger. Det blir både hyggelig og nyttig!

2) I Norge er vi bortskjemt med en fantastisk natur og stor variasjon i landskap. Vi har ikke vært så opptatt av hvor, hva og hvordan vi bygger. Dette er selvsagt en overforenkling, men det er nyttig å diskutere relasjonene mellom disse sentrale begrepene: by, bygd og forsted i forhold til arkitektur. Arkitekturen står alltid i en kontekst.

jakob_sh_lowresjakob_sh_lowresjakob_sh_lowresJacob Røsvik, 3RW

1) Jeg gleder meg naturligvis til å høre innlegget fra min kollega, Haakon Rasmussen. Hans innlegg åpner vanligvis opp for konstruktive diskusjoner. Innlegg fra Belinda Tato blir helt sikkert også interessant. Arkitekturdagen er også et sosialt arrangement som gir meg anledning til å treffe en masse kollegaer som jeg vanligvis ikke får snakket så mye med. Derfor skal de bli riktig så hyggelig å servere hjemmelaget øl på vårt kontor etter den planlagte byvandring!

2) Jeg håper årets Arkitekturdag synliggjør behovet for en åpen, nærværende og engasjert tilnærming til våre fysiske omgivelser og utviklingen av disse. Faren for at svarene, i en slik debatt, blir av generell karakter, er overhengende. Som arkitekter og planleggere arbeider vi med mennesker, og det er først og fremst i en slik sammenheng at relasjonelle forhold mellom byer, bygder og forsteder kan være interessante.

Har du ikke meldt deg på Arkitekturdagen ennå? Gjør det nå!