
Miljøtiltak
Planarbeid
kommunal plan / metodeutvikling / stedsanalyse
Kommunedelplanen er et overordnet dokument og det er viktig at det i utarbeidelsen settes tydelig miljøambisjoner for videre utvikling av området. I første omgang vil det derfor være en målsetting at den overordnede bebyggelsesstrukturen og infrastrukturen skal utarbeides som et solid fundament for å legge til rette for en bærekraftig utvikling.
Klimagassutslip
byomforming / bymiljø
Det legges opp til at ny bebyggelse skal oppfylle passivhusnivå/Tek15. Det gjøres en vurdering av hvilke eksisterende bygninger som bør rehabiliteres i stedet for å rive og bygge nytt.
Areal og transport
kollektivtrafikk / styrking av sentrum / tilrettelegging for syklister/fotgjengere / utvikling av knutepunkter
Området er langt og smalt og deles opp av langsgående infrastruktur. Infrastrukturen er en stor utfordring i dette planarbeidet. Området fremstår i dag som både fysisk og mentalt frakoblet sine omgivelser.
Det er god kollektivdekning i området (Glommaringen langs fylkesvei 109) og det er kort vei til Sarpsborg sentrum fra den vestre delen av planområdet (ca 1 km fra Sandesund til Sarpsborg torg). Målsettingen er å etablere en god bussforbindelse fra bolig- og næringsområder til kollektivlinjen på riksvei 109 (avgang hvert 7,5 minutt i rushtiden). Men vel så viktig er det å legge best mulig til rette for gående og syklende, blant annet ved å prioritere disse trafikantgruppene i flere eksisterende tverrforbindelser som i dag er bilveier. (Tverrforbindelsene (under/overgangene) har ikke framkommelighet for bil, men mellom fylkesvei 557 og fylkesvei 109 er veiene alminnelige boliggater.)
Østfoldbanen går diagonalt gjennom området mellom de to fylkesveiene og er en stor barriere på tvers av området. Ved en utvidelse til to jernbanespor innen 2026 vurderes å flytte jernbanen. Ny trasé vil sannsynlighvis legges nord for planområdet og etterbruk av eksisterende banespor er derfor et tema i planarbeidet. Kommunen fått pålegg fra jernbaneverket om at eksisterende jernbanetrasé må opprettholdes i plankart. En mulig løsning er at kommunen utarbeider to planforslag.
Områdets terrengmessige og infrastrukturelle utfordringer gjør knutepunktutvikling til et viktig tema for kommunedelplanarbeidet.
Energi
Den tekniske infrastrukturen i området er gammel. Men unntak av ett enkelt tilfelle, er VA anlegget i hovedsak fra før 1950 og alle VA ledninger innenfor planområdet må legges om.
Østfold Energi har tidligere hatt konsesjon for fjernvarme i området. Det ønskes å undersøke ulike potensial for lokal energiproduksjon f.eks. ved å se på elven som ressurs.
Klimatilpasning
klimatilpasningstiltak
Hovedfokus i planarbeidet ligger på flom- og skredfare. Deler av den flate strekningen langs elven er innenfor en sone med fare for vann i kjeller mens et mindre område kategoriseres som oversvømt areal ved 200 års flom i temakartet til kommuneplanens arealdel. Gjennom reguleringsplanarbeid for mindre, avgrensede områder er det utredet dårlige grunnforhold og steder med forurenset grunn. Dette er alle hensyn det må legges vekt på å finne gode løsninger for i områdeutviklingen.
Kulturminne
stedsanalyse
Området har blå-grønne kvaliteter som ikke er opparbeidet eller tatt i bruk. Det er derfor et stort uutnyttet potensial for rekreasjon innenfor planområdet. Området har en lang elvefront med blanding av kantvegetasjon og kaikant eller brygge.
Sykkel- og turstien «Glommastien» har trasé langs fylkesvei 557, men er ikke tilrettelagt for syklende og gående. Denne skal flyttes nærmere elvebredden og knyttes opp mot kulturminner innenfor planområdet. Kulturminnene varierer fra jettegryter til helleristninger og industri- og ferdselsrelaterte kulturminner. I området har det blant annet vært både teglverk, tømmerfløting, skipsverft og fergetrafikk.
Det ønskes å gjennomføre en overordnet vurdering av verneverdi og teknisk tilstand for bygninger (tilstandsrapport nivå 1) med fokus på området mellom fylkesvei 557 og elvebredden. Noe av bygningsmassen bør rehabiliteres for å ivarta og videreføre områdets karakter.