Flere søkemuligheter

Arealeffektiv og moderne hytte i massivtre

Publisert av: Per Anda / NAL Sist oppdatert 19.04.2013

Ved Bagn i Valdres er det bygget en liten og arealeffektiv hytte på 49,5 m2. Hytta er bygget av miljøvennlig og prefabrikerte massivtreelementer fra nærområdet, og ble reist i løpet av to-tre dager.

Korte fakta

  • Arkitekt: landsbyarkitektene as
  • Prosjektperiode: 2010 - 2012
  • Arealforbruk: 50 m2 (oppvarmet BRA) (Sengeplass for 6 personer)

Prosjektbeskrivelse

Hytta "Kosekroken" ligger ved Hallkinn på Bagns Vestås i Valdres. Hyttas hovedkonstruksjon består av lokalprodusert massivtreog det har vært fokusert sterkt på å minimere arealet til det minimale. Hytta ligger i et skogholt og det er utformet som en vinkel som er lagt med ryggen til vegen som samtidig danner et uterom mot syd.

Planløsningen er enkel: 2 soverom, stue/kjøkken, gang, wc, dusj, badstu og hems. Terrassen som fyller ut vinkelens kvadrat på 8,7 x 8,7m er med sin omramning med på å utvide hyttas stuerom - ut i det fri.

Hytta har et snitt som gir den et volum med mulighet for hemser, flere senger i høyden i soverom og en god romfølelse i stua. Ytterveggen er skrå for å dempe noe av høyden og la den gli mer inn i naturen.

Massivtreet er eksponert og ubehandlet innvendig. Vinduene er også lagt utenpå massivtrekassa, som bidrar til at man får en synlig snittflate inn mot glasset, noe som er med på å avdekke massivtreets soliditet og hyttas konstruksjon. Elementene er bygget opp som transportable enheter som ble montert i løpet av 2-3 dager.

God utnyttelse av arealet og enkel isolasjon fører til en rimelig inngangsnøkkel til hyttemarkedet, men hytta innehar likevel alt som trenges i ei hytte.

Konstruksjon og materialbruk

Hyttas hovedkonstruksjon består av limfrie massivtreelementer. Massivtreet består av kantstilte elementer i gran med utgangspunkt i 45mm brede planker som er skrudd sammen med tversgående skruer som gir en ensartet overflate. Samme elementer og plankeretninger valgt i både gulv, vegg og tak. Det er 2×4″ og 2×5″ planker som sammenbundet med skruer (skjult i konstruksjonen) som utgjør massivtrekassa. Massivtreet er kortreist; Produsert i Valdres med råstoff fra Begna Bruk. Elementene ble satt sammen til transportable enheter og montert i løpet av 2-3 dager.

Bruk av stående kantstilte (brettstapel) massivtreelementer som vegger var en del av konseptbygg med støtte fra Innovasjon Norge.

Hytta hviler på en begrenset grunnmur med en liten kjeller. Grunnmuren ble fylt med lecakuler som isolasjon før elementene ble lagt over.

Massivtrekassa er som er utvendig isolert med 60mm trefiberisolasjon i yttervegg og 100mm i taket. Utvendig er hytta kledd med malmfuru på vegger og tak.

Energi

Hytta varmes kun opp når den er i bruk, og det er lagt vekt på å bygge færrest mulig kvadratmetere som må varmes opp. Det er ingen energibruk utenom når den er bebodd i enkelte ferier og helger. Oppvarming foregår med vedovn.

AREAL OG VOLUM

Arealforbruk: 50 m2 (oppvarmet BRA) (Sengeplass for 6 personer)
Bruttoareal (BTA): 50 m²
Bruksareal (BRA): 50 m²
Oppvarmet bruksareal: 50 m²
Glassandel av bruksareal: 41 %
Kompakthetsfaktor: 0,992m² overflateareal/m³ oppvarmet volum

ENERGI

Energikilder: Lukket ildsted (peisovn)

BYGNINGSTEKNISK

U-verdi vinduer/ytterdører: 1,2 (W/m²K)

TRANSPORT

Avstand til sentrum: 12600 m

PROSJEKTDETALJER

Adresse: Hallkinnvegen 98, Bagn
Sted/bydel: Bagns Vestås
Kommune: Sør-Aurdal
Prosjektperiode: 2010 - 2012
Status: Ferdigstilt
Prosjekttype: Nybygg / Tilbygg
Funksjon/Bygningstype: Hytte/Fritidsbolig
Konkurranseform: Direkte engasjement
Entrepriseform: Totalentreprise

PROSJEKTTEAM

Arkitekt: landsbyarkitektene as
Prosjektledelse (PL): Norsk Massivtre AS
Rådgivere: Treteknisk Institutt, rådgivingstjenesten (RIB)
Hovedentreprenør: Norsk Massivtre AS
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.


Prosjektpresentasjonen er utarbeidet av NAL som del av prosjekt "Formidling av miljøvennlige trebygg" støttet av Innovasjon Norge.