80 boliger med ekstra isolasjon, superisolerte vinduer, ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning og solfangere på taket.
Korte fakta
-
Prosjektperiode:
2008
-
Arealforbruk:
1875 m² (Gjennomsnitt størrelse leilighet: 80m2)
-
I Fyllingsdalen utenfor Bergen er 28 flerboliger med passivhusstandard nå klare for innflytting (sept.2008). I samme borettslag bygges også 52 lavenergiboliger som forventes ferdisgstilt mot slutten av 2008. Leilighetene varierer i størrelse fra 50 m2 til 95 m2 fordelt på 3-, 4- og 5-roms leiligheter. Gjennomsnittlig leilighetsstørrelse er 80 m2.
Vite mer?
Les også artiklene Lavenergihus i Bergen (ABO Arkitektur og plan AS) CO2-effekt av energitiltak i bygninger i NALs tidsskrift: ArkitekturN 06/2009.
-
orienterbarhet
Et av kravene i universell utforming er god orienterbarhet for alle mennesker, uavhengig av handicap. Dette innebærer at byggverk og uteområder skal utformes slik at syns- og hørselshemmede, og mennesker for øvrig, lett skal kunne orientere seg. Virkemidler kan for eksempel være bevist fargebruk, bruk av høytalere og ledelinjer for blinde.
Alle leilighetene har livsløpsstandard, heis til boligetasjen og innendørs parkeringsanlegg. I utearealene er det ledelinjer langs fortau og på den åpne piazzaen, slik at arealene er lett lesbare for alle. Svalgangene har også ledelinjer gjennom mønster i belegg. Heisen er godt synlig gjennom fargebruk og inngangsdører og vinduer har farger som kontrasterer med vegg. Inne i leilighetene er alle overganger terskelfrie, også ut til balkong. Bad har dusj uten kabinett og kan slik enkelt brukes av rullestolbrukere.
-
solfanger
/
En solfanger omdanner sollys til varme. Solfangeren er gjerne et panel der vann sirkulerer gjennom rør, varmes opp og tar med seg varmen til en varmtvannstank. Solfangere har vist seg å være en kostnadseffektiv og miljøvennlig måte å redusere energibruk til oppvarming og tappevann.
-
tett bygningskropp
Et tiltak for å spare energi på luftfukting, oppvarming og kjøling er å sørge for en tett bygningskropp, slik at uteklima og inneklima i en bygning er godt adskilt. En tett bygningskropp er en forutsetning for passivhuset der en ønsker en å kunne få til temperaturutveksling mellom luft som går inn i bygget og luft som går ut av bygget.
Passivhus består av lavblokker i 2-3 etasjer, med plate på mark. Leilighetene har lys fra to sider. Bærekonstruksjon: Dekker i plasstøpt betong, med vertikalbæring i plasstøpt betong (skillevegger
mellom leiligheter). Lett tretak, I-profil bjelker lagt som takåser (pulttak på 5 °) . Svalgang og balkonger er mest mulig dekoplet bæremessig fra bygningskroppen. Det er gjort tiltak i omtrent hele konstruksjonen for å oppnå
energimålene. Innfesting av betonger, isolereing av
betongkonstruksjoner og bevissthet rundt minst mulig gjennomføringer
har redusert kuldebroer til et minimum. Svalganger bæres uavhengig av både innvendige og utvendige søyler, slik at man ikke bryter klimaskjermen. Balkong bæres med slanke kniver og stag av rustfritt stål. Balkonger blir montert i etterkant av at fasaden er ferdigstilt.
Det er benyttet 3 lags vindu med argongass, isolerende avstandslister og isolert karm . Ytterdører og balkongdører harlav U-verdi . Yttervegger/langvegger er dobbeltveggkonstruksjon med 350 mm isolasjon. Gavlvegger har 400 mm isolasjon. Yttertak har I-profil bjelker bygget som luftet åstak med 500 mm isolasjon. Gulv mot grunn har 350 mm isolasjon på kultlag med 100 mm påstøp. Det er brukt dobbel vindtetting med tape i alle skjøter for å minimere luftlekkasjer.
Alle leilighetene har balansert ventilasjon med høyeffektiv roterende varmegjenvinner. Alle passivhusleilighetene har to solfangere hver på taket for varmtvann, noe av gulvvarme på bad, og varme til en radiator stuen. Lavenergiboligene har elektrisk vv bereder, varmekabler i bad og panelovn i stuen ca. 1000 w. Bygningene ligger godt solvendt. Dette gir gode lys- solforhold til de enkelte boligene. Dette bidrar også å holde leilighetene varme.
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.