Akershus festning. Foto: Erik Selmer.

Møt arkitekt og lysdesigner Erik Selmer

Tekst Perann Sylvia Stokke Sist oppdatert 06.01.2017
Du har kanskje lagt merke til at Akershus festning har fått ny lyssetting? Den nye lyssettingen ble tent i desember 2014 og det er arkitekt MNAL Erik Selmer som har vært lysdesigner. 31. januar kommer han til NAL og er han en av foredragsholderne kurset Belysning og LED.

184 lysmaster og 243 lysarmatur er satt opp og installert på et område som spenner fra Kontraskjæret, langs Akershus strand, indre Festning og rundt Akershus Slott. Publikum skal i minst mulig grad se å hvor lyset kommer i fra. Plassering av armaturer og master er derfor bevisst plassert og utforma for å "gli inn" i festningsmiljøet og for å være mest mulig diskré.

"Lyssettingen er nøye planlagt og kunstnerisk designet slik at folk skal se den karakteristiske arkitekturen til festningen, og en ser tydelig variantene i farge og utforming. Det eneste stedet som skiller seg litt fra dette i så måte er Blåtårnet på slottet, der LED-lampene lager et helt spesielt blåskin som skaper en nærmest magisk stemning og er vakkert å se på." (Fra Forsvarsbyggs nettsider)

- Min holdning er at lysdesigneren skal være arkitekturens trofaste tjener. Det er arkitektens intensjoner og byggets karakter som skal bestemme lysdesignet, sier Selmer.

I tillegg til Akershus festning som fikk Lysprisen 2014 står Selmer bak flere prisbelønte prosjekter. Han har blant annet arbeidet med lyssetting av museer og kjøpesentre, kirker og kontorbygg samt eksteriørbelysning av Norges viktigste festninger. Lysdesignet i Lærdalstunnelen har ført til flere vegrelaterte prosjekter, som blant annet Smaalenene bro og Rånåfoss bro.

Erik 480Erik Selmer driver et en-manns kontor i Trondheim. Han er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975. Etter noen år som universitetslærer og praktiserende arkitekt, startet han sitt eget firma i 1990. Fascinasjon for lys førte snart til en full tids praksis som lysdesigner.

Arkitekturutdannelse og arkitektpraksis er et godt grunnlag for å arbeide med lys. Men godt lysdesign forutsetter at man også kan noe om lys, understreker Selmer.

I tillegg til sin lysdesignpraksis, har han også vært leder for internasjonale workshops og holdt kurs og seminarer for norske universiteter. Erik har i flere år vært en ettertraktet foredragsholder både i Norge og i utlandet.

I mitt foredrag på kurset i NAL skal jeg forsøke å formidle noen av mine tanker om lysdesign og følelser for lys. Jeg vil fortelle om mine metoder for å nærme meg objektene uten å fokusere for mye på teknikk, oppsummerer Selmer.

Les mer om kurset og meld deg på

Under: Smaalenene bro. Foto Marion Haslien

Smaalende Bro