Camilla Moneta, fagsjef i NAL. Martin Braathen, vikarierende direktør for triennalen. Foto: NAL.

NAL og Oslo arkitekturtriennale samarbeider om Arkitekturdagen 2019

Tekst Annicken Vargel Sist oppdatert 14.06.2019
— Til høsten arrangeres Oslo arkitekturtriennale, og NALs fagkonferanse Arkitekturdagen vil være en del av triennalens program. – Sammen med triennalen vil vi kunne belyse faget fra litt andre vinkler enn man forventer, sier Camilla Moneta, fagsjef i NAL.

Oslo arkitekturtriennale (OAT) ble etablert av Norske arkitekters landsforbund i 2000, og er nå en ideell organisasjon med NAL, DOGA, Nasjonalmuseet, Oslo Business Region, OAF og Arkitekthøgskolen som hovedmedlemmer.

Triennalen går fra 26. september til 24. november 2019, og på triennalens andre dag vil Arkitekturdagen arrangeres på hotellet The Hub, som nå er under bygging på Jernbanetorget i Oslo.

Tema for triennalen er «Degrowth» og programmet utarbeides av kuratorgruppen fra arkitektkontoret Interrobang i London.

- Det er veldig inspirerende å jobbe sammen med kuratorene og de andre i triennalen, og dele kunnskap. Det er naturlig at vi står sammen og samarbeider tett, når vi begge har satsninger på arkitektur, i samme by, sier Camilla Moneta.

- Bærekraft er også et av områdene NAL kontinuerlig er opptatt av, og gjennom konferansen kan vi løfte fram tematikken med en litt annerledes innfallsvinkel. Hvilke muligheter ligger det for eksempel i å definere vekst på en ny måte? Dette skal være en positiv inngang til tematikken og presentere inspirerende måter å planlegge fremtiden på, sier Moneta.

Siden de fikk kuratoroppdraget i januar 2018, har Interrobang jobbet med å utvikle konseptet for triennalen.

- Kort fortalt handler den om å forestille seg en fremtid der arkitektur og byutvikling ikke forutsetter evig økonomisk vekst og uttømming av naturressursene. Hvordan ville vi for eksempel ha planlagt byene våre hvis ikke markedslogikken styrte? I OAT er vi nå godt i gang med planleggingen av flere utstillinger, publikasjoner og et storstilt uteromsprosjekt. Og ikke minst jobber vi nå sammen med NAL om hovedkonferansen for triennalen, som skal ta det beste fra Arkitekturdagen og forene det med kuratorenes ideer om å snu konferanseformatet på hodet, sier vikarierende direktør for triennalen, Martin Braathen. 

Å se på vekst på en ny måte er en problemstilling som blir mer og mer relevant, mener Braathen.

- Bevisene for at vi kjører planeten alt for hardt, og at "bærekraftig vekst" ikke skaper de løsningene vi trenger, er dessverre påtrengende. Enigheten er stor om at vi er nødt til å tenke annerledes rundt overproduksjon og en økonomi som premierer alle former for overskudd. Sammen med NAL skal vi på konferansen bedrive scenariotenkning. Vi forflytter oss til fremtiden og spør: Hvordan planlegger vi byene våre i 2052, og hvilke grep var det vi gjorde i 2018 som skapte en god fremtid, sier han. - Det er viktig at vi bruker muligheten til å forsterke hverandres budskap. Vi tar inn triennalens tematikk i vår konferanse, og de tar inn sine gjester i vårt program – sammen med en litt annerledes tilnærming enn vi er vant til, sier Moneta.

- Triennalen er også flinke til å tiltrekke seg internasjonale gjester, og sammen kan vi skape nye møteplasser og inspirasjon for deltagerne, sier hun og Braathen legger til:

-- Vi håper at alle deltakerne vil få en annerledes opplevelse og får følelsen av å være aktive deltakere i en konferanse som utfordrer dem og inspirerer dem til å organisere arbeidet ørlite annerledes dagen etterpå.

Hold av datoene for åpning av triennalen 26. september – og Arkitekturdagen 27. september!

Programmet til både triennalen og Arkitekturdagen vil bli lansert i mai, og før den tid skal triennalen gjennomføre konferansen «Planning 2052» i London i januar. Les mer om den via triennalens nettsider, oslotriennale.no