Åpen arkitektkonkurranse om Fotografihuset på Sukkerbiten. Illustrasjon fra konkurranseprogrammet.

Ny åpen arkitektkonkurranse om Fotografihuset på Sukkerbiten i Oslo

Tekst Gisle Nataas Sist oppdatert 25.04.2019
Hav Eiendom inviterer til en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse for det planlagte Fotografihuset på Sukkerbiten i Bjørvika. Kulturbygget som skal bygges mellom Operaen og det nye Munchmuseet, skal etter planen stå ferdig i 2023.

Sukkerbiten er tomten som ligger utenfor Operaen og Bjørvikautstikkeren. Her har områdeutvikler Hav Eiendom inngått en intensjonsavtale med Fotografihuset om å bygge et kulturbygg som skal bli en verdensarea for fotografi når det står ferdig i 2023.
- Vi gjennomfører en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse for å sikre at vi får et kulturbygg som blir et lite smykke mellom Operaen og Munchmuseet. Her investerer vi mye penger i god arkitektur, også for landskapet rundt bygget. Vi håper på svært mange bidrag til konkurransen fra arkitekter fra hele verden, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom. 

Et lite smykke
Hav Eiendom mener Sukkerbiten er ideell for et lite, to-etasjers  kulturbygg på 3700 kvadratmeter, omkranset av en flott havnepromenade og et rekreasjonsområde velegnet for arrangementer. Hav Eiendom planlegger også et tilhørende adkomstsenter med kiosk og kafe på inntil 1000 kvadratmeter som skal ligge på nabotomten Bjørvikautstikkeren. Hit legges også servicefunksjonene for den 100 meter lange badestranden som planlegges på Bjørvikautstikkeren. 

Arkitektene skal vil delta i konkurransen skal levere forslagene sine før sommeren, og i løpet av høsten vil juryen kåre en vinner. Det legges nå planer for å vise fram alle forslagene gjennom en utstilling som vil være åpen gjennom hele sommeren på Sukkerbiten.

Hav Eiendom samarbeider med Fotografihuset og Norske arkitekters landsforbund om den åpne, internasjonale arkitektkonkurransen. I juryen består av administrerende direktør Kjell Kalland og plansjef og arkitekt Eivind Hartmann fra Hav Eiendom, to ennå ikke utpekte jurymedlemmer fra Fotografihuset, arkitekt Henriette Salvesen fra div.A arkitekter oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund, samt Arne Smedvig oppnevnt av Norske landskapsarkitekters forening.


250 000 besøkende
Hele det norske fotomiljøet står bak planene om Fotografihuset i Bjørvika. Målet til Fotografihuset er 250 000 besøkende i året. Dette blir ikke et fotomuseum, men en levende og aktiviserende arena for fotografi, inspirert av blant annet Fotografiska i Stockholm. To tredeler av driftsbudsjettet skal være egenfinansiert av Fotografihuset, mens den siste tredelen må finansieres av det offentlige.

- Fotografihuset representerer hele det norske fotomiljøet, og vi i Hav Eiendom har tro på at Fotografihuset kan skape en folkelig, pulserende og inspirerende møteplass, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom. Selskapet er eid av Oslo Havn KF og har hatt ansvaret for områdeutviklingen av Bjørvika. 

Norske arkitekters landsforbund (NAL) bistår Hav Eiendom og Fotografihuset gjennom hele gjennomføringen av konkurransen, og skal ha rollen som konkurransefunksjonær og jurysekretær. NAL har også vært med å kvalitetssikre konkurranseprogrammet.

Konkurransens hjemmeside er på Arkitektur.no med nettadresse: www.arkitektur.no/fotografihuset

På konkurransens hjemmeside kan du laste ned konkurranseprogram, konkurransens vedlegg og få oppdateringer underveis i konkurranseperioden. Juryen har til disposisjon et samlet premiebeløp på NOK 2 000 000,-. Innleveringsfrist for konkurransen er fredag 14.06.2019 klokken 1500.

Presse fotografihuset 99702 WEB

Bilde: Kjell Kalland (t.h) har stor tro på samarbeidet med Fotografihuset, her representert ved daglig leder Erling Johansen. Foto: CF Wesenberg