Bylivsenteret
Publisert 20. september 22
Av: Perann Sylvia Stokke

Å bygge en fjellandsby – perspektiver på stedsutvikling

Beitostølen har utviklet seg fra å være et stølsområde til å bli det største tettstedet i Øystre Slidre kommune, en hytteby på grensen til Jotunheimen nasjonalpark. Stedet rammer på mange måter inn temaet for årets Bylivkonferanse.

Publisert 20.09.2022
Av: Perann Sylvia Stokke
Beitostølen sent 1960-tallet eller tidlig 1970-tallet. Foto: Normann/Valdresmusea
Beitostølen sent 1960-tallet eller tidlig 1970-tallet. Foto: Normann/Valdresmusea

Konferansen har fått tittelen Fra stølsgrend til deltidsbygd og hytteby og arrangeres på Beitostølen 24.-25. oktober. Den skal handle om hensynsfull arealforvaltning og verktøy for bærekraftig steds- og hytteutvikling i fjellområdene.

Se programmet og meld deg på

Andre halvdel av konferansens første dag får du møte lokale aktører på Beitostølen og høre deres erfaringer. Først på en «natursti» til ulike poster i sentrum av Beitostølen og så i en panelsamtale. Deltakerne er lokale aktører som representerer næringsliv, forvaltning, politikk og media. Gjennom panelsamtalen presenteres ulike perspektiver på utviklingen av stedet.

– På naturstien rundt på Beitostølen vil du komme deg opp i de høyeste byggene og se det hele ovenfra. Du vil møte lokale aktører som kan svare på alt du vil høre om plantemangfold og restaurering av natur, kuvettregler og utfordringer for stølslivet. Du vil også få se hvordan man lager rakfisk og tradisjonsmat, høre om utfordringer og muligheter i kollektivtrafikk og kunne få svar på spørsmål om solceller og biovarme, forteller Anni Onsager, prosjektleder for Klima+ i Øystre Slidre kommune, som også deltar i programkomiteen for Bylivkonferansen.

Onsager tenker at Øystre Slidre er en god arena å se til for enhver kommune som er i omstilling til en mer klimavennlig arealpolitikk.

Klima+ prosjektet skal dytte arbeidet både i kommunen og hos utbyggere fremover. Vi håper våre planer kan være til inspirasjon og å kunne få inspirasjon og gode løsninger fra deltagere fra hele landet til vårt arbeid videre, sier Onsager.

Naturstien avsluttes med After-sti på Beitostølen lodge. Her vil du oppleve store svev og luftige hopp i Hallingdans. Og har du lyst til å være med, får du lov. Lodgen er afterski-stedet på Beitostølen og nå kan vi få en forsmak på vinterstemningen.

Bylivkonferansen arrangeres hvert år. I 2022 samarbeider Bylivsenteret i Norske arkitekters landsforbund med Distriktssenteret og Innlandet fylkeskommune og Øystre Slidre kommune som vertskap.