Utescenen på Shima Kitchen. Foto: Art Setochi / Osamu Nakamura

Ryo Abe til Arkitekturdagen

Tekst Perann Sylvia Stokke Sist oppdatert 13.06.2014
Den japanske arkitekten Ryo Abes prosjekt Shima Kitchen har blitt en vakker møteplass for kunst og mat på den landlige øya Teshima i Seto-havet. Det prisbelønte renoveringsprosjektet tiltrekker seg både lokale øybeboere og kunst- og arkitekturinteresserte fra hele verden. På Arkitekturdagen i Bergen får du høre Ryo Abes egen fortelling om prosjektet.

- In the end, working with existing structures, traditional methods and simple materials, we succeeded in creating an intimate village gathering place that promotes a pleasant feeling of being under the shade of trees. Slik oppsummerer Ryo Abe Shima Kitchen.

Midt i en liten landsby i en skråning på øya finner du det intime spisestedet. Halveis ute - halveis inne. Lett og luftig konstruksjon, moderne og tradisjonelt på samme tid.

shima3shima3shima3

Lokalt og internasjonalt
Shima Kitchen har en en åpen og gjestfri atmosfære. På kafeen jobber lokale øyboere som samarbeider med kokker fra Marunouchi Hotel i Tokyo for å lage deilig mat fra lokal fisk og råvarer. Terrassen har en scene for konserter, forestillinger og performance.

Utgangspunktet var et gammelt trebygg med ledige områder rundt, der flere andre bygninger allerede hadde blitt revet. En lagerbygning, to persimmon trær og flere fikentrær fikk stå. Huset ble endret til et åpent kjøkken, lageret til et kunstgalleri og parasoller ble plassert mellom trærne for å skape et utendørs teater. Spisestedet ble reist i forbindelse med Setochi Triennale – en kunstriennale som avholdes i området hvert tredje år

shima2shima2

Ryo Abe har blitt tildelt to høythengende priser for Shima Kitchen. I 2010 var det et av prosjektene som fikk Architectural Reviews ”Emerging Architecture Award”. Året etter fikk det prisen for beste kulturbygg under World Festival Architecture.

portraite

Siden 1995 har Abe drevet arkitektkontoret AARA - Architects Atelier Ryo Abe i Tokyo. I praksisen arbeider Abe med å integrere nye ideer med tradisjonelle japanske teknikker og materialer i dialog med omgivelser og beboere. Abe er også opptatt av Shinto filosofien, hvor hvert objekt har sin sjel. Han er opptatt av å knytte prosjektene til sine omgivelser, ta hensyn til lokal historie og tradisjoner, og bruke lokale materialer og håndverk.

 

Foto Shima Kitchen: NAL v/Perann Sylvia Stokke
Foto Ryo Abe: AARA Architects Atelier Ryo Abe

MELD MEG PÅ ARKITEKTURDAGEN