TAFs Arkitektenes hus i Trondheim er nå under rehabilitering og skal etter planen være ferdig til påske.

Saunaflåte, faglunsj og Arkitektenes hus

Tekst Perann Sylvia Stokke Sist oppdatert 06.03.2019
Vårens program er i full gang hos mange av lokalforeningene. Her får du en liten oversikt over noen av aktivitetene i Østfold, Stavanger, Agder og Trondhjem.

bilde badstueØstfold arkitektforening har denne våren et samarbeid med "Vesterelva Badstuanstalt", et privat initiativ som skal fremme kaldbad og badstukultur gjennom opprettelse av en badstuflåte i Vesterelva i Fredrikstad. Utover våren arrangeres det flere kveldsmøter med gjesteforelesning og workshop. Workshop nr 1, 28. februar var en suksess, med befaring og stort engasjement fra de fremmøtte. 21. mars kommer Alf Isak Nordli fra Formløs/SAHAA arkitekter for å fortelle om sine saunaprosjekter. I april står det finske kontoret Avanto Architects på programmet og i mai er Zeuthen Stjern invitert, arkitektene bak Skarven i Bjørvika i Oslo. Semesteret avsluttes med den årlige sommerfesten 14. juni sammen med Østfold Kunstsenter der Arnstein Arneberg-prisen deles ut som et av høydepunktene.

Følg Østfold arkitektforening på Facebook.

Stavanger arkitektforening startet semesteret med en befaring til arkitekt Louis Klosters hjem i februar. 5. mars var det "faglunsj" med stål/metall som tema. SAF har en lengre tid kjørt dette konseptet med faglunsj tre ganger i vårsemesteret. Asplan Viak stiller med lokaler og aktuelle personer med særskilt kompetanse på temaet inviteres. Dette er et populært tilbud, hvor man er tilbake på kontoret etter en liten time med påfyll i lunsjen. Materialene stein og glass står på plakaten senere i vår. I kveld, onsdag 6. mars holder Oslo-kontoret Ghilardi+Hellsten vårens første forelesning. Kontoret har de siste årene vært med på å utforme forslag til mange av transformasjonsområdene i Stavanger, og vant sist konkurransen på Nytorget. SAFs styre er også aktive i debatten i flere lokale byutviklingsprosesser. Senere i mars blir det festforelesning med Knut Hjeltnes. 4. april kjøres NALs kurs Planlegging og arkitektur for bedre folkehelse i Stavanger i samarbeid med SAF.

Følg Stavanger arkitektforening på Facebook

stavangerIllustrasjon: Ghilardi+Hellsten Arkitekter

Agder arkitektforening samarbeider denne våren med den lokale NLA-foreningen. De retter blikket utenfor Agder for inspirasjon og første møte ble arrangert 5. februar i Kristiansand med danske Ole Schröder som foreleser. Han er partner i fra Tredje Natur, et kontor som har ambisjoner om bæredyktighet , klimatilpasning og verdensmålene i alle sine prosjekter. 7. mars kommer Øystein Rø fra Transborder. Aprilmøtet avholdes i Arendal, der journalist og politisk rådgiver Guri Idsøe Viken er invitert for å snakke om sine erfaringer med arbeid fra arkitektur- og byutviklingspolitikk. Hun vil også dele tips om hvordan arkitekter og planleggere kan involvere seg i den offentlige politiske debatten. I mai kommer Anne Cecilie Haug fra Snøhetta og presenterer Snøhetta sine prosjekter på Sørlandet, som Restauranten Under, stedsutvikling i Kvinesdal og Friluftssykehuset i Kristiansand.

Følg Agder Arkitektforening på Facebook.

I fjor høst inngikk Trondhjems arkitektforening langsiktig leieavtale for etablering av Arkitektenes Hus i Trondheim. Arkitektenes Hus ligger i Brattørgata 4, sentralt i midtbyen. I desember ble det arrangert et åpent medlemsmøte på "byggeplassen" der alle som hadde ønsker eller ideer til hva TAF og Arkitektenes Hus skal være, kunne komme og si sin mening. Lokalet er nå under omfattende rehabilitering og målet er at det skal være klart til innflytting til påske.

TAF samarbeider med Cinemateket og det var fullt hus og en ekstra visning av filmen Bauhaus Spirit (Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch, Tyskland 2018) i begynnelsen av mars i  anledning Bauhaus 100-års jubileum i 2019.

Vårens høydepunkt i Trondhjems Arkitektforening er Rørosseminaret –  TAF International Celebration of Architecture. Seminaret har vært arrangert hvert annet år siden 1988 og rammen er å samle kolleger fra hele verden til en arkitekturfeiring på Røros. Programmet for årets seminaret omfatter gjesteforelesere fra hele verden.

Blant årets forelesere er: Carin Smuts fra Sør-Afrika, Zhang Ke / Standard architecture fra Kina, Gloria Cabral fra Paraguay, MASU planning  fra Danmark og norske Rodeo arkitekter.

13. mars arrangerer TAF gjesteforelesning med Jonas Elding fra det svenske arkitektkontoret Elding Oscarson. De har vunnet flere priser for sine ferdigstilte bygg, blant annet Kasper Salins pris 2017 for Skissernas museum i Lund. Bakteppet for denne forelesningen er at Trondheim kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum sine bygg trenger oppgradering for å tilfredsstille moderne krav til museumsdrift og en sammenslåing av begge museer i ny bygning er nå under utredning.

2. april arrangeres NALs kurs Planlegging og arkitektur for bedre folkehelse i samarbeid med TAF.

Følg Trondhjems arkitektforening på Facebook.

Banner6-1