Illustrasjon av vinnerutkastet ”Virveltre” av Snøhetta

Snøhetta vant konkurransen om Nye Tungestølen turisthytte

Tekst Anders Selstrøm Moe Sist oppdatert 02.11.2015
Fredag 21. august offentliggjorde DNT vinneren av den inviterte konkurransen om å tegne Nye Tungestølen turisthytte. Det var Snøhetta Oslo AS som gikk av med seieren med utkastet ”Virveltre”. Bygningene er organisert rundt to tun.

Skjermbilde 2015-08-21 kl. 09.21.02

Stølen ligger spektakulært til inne under Jostedalsbreen. ”Virveltre” av Snøhetta Oslo AS.

Om vinnerprosjektet sier juryen følgende:

”Virveltre” viser en smidig og leken tilnærming til oppgaven. Prosjektet er fleksibelt og kan gi rom for tilpasninger som må gjøres når prosjektet beveger seg over i mer detaljerte faser. Fleksibiliteten gir prosjektet den generalitet som etterspørres i programmet. ”Virveltre” bygger på et prinsipp som kan brukes også andre steder, og som derfor kan danne grunnlag for et generelt konsept for DNTs hytter i framtiden. Konseptet er enkelt formalt, konstruktivt og i organiseringen. Samtidig har forslagsstillerne klart å gi prosjektet en originalitet og rikdom som gjør det unikt, nytt og levende.

Organiseringen i enkeltstående bygninger gjør den nye turisthytta gjenkjennelig som Tungestølen. Stølen er en velkjent og godt utprøvd bebyggelse i fjellheimen. ”Viveltre” nytolker stølen, tar med seg essensielle kvaliteter, skreddersyr programmet til den nye stølens behov og gir den et moderne formspråk i industrialiserbart tre.

Prosjektet forslagsstillerne har tegnet framstår som et godt sted. Flere ganger ble det sagt under juryeringen: ”Jeg ville elske å overnatte i den hytta!” Forslaget viser et sted som er rikt på opplevelser og som har noe spesielt å tilby sine mange ulike gjester; både dagsturisten, familien, skoleklassen, kjæresteparet eller venner på tur."

20150821_093211

Bilde fra offentliggjøringen på DNT Storgata i Oslo, 21.08.2015.
Kathrine Lund, prosjektleder for Merkevaren Norge (Innovasjon Norge) og Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, sammen med vinnerne. Fra Snøhetta var Kent Erlend Horne, Anne Cecile Haug, Julia Schlegel og Ketil Trædal Thorsen tilstede. Thorsen fortalte om betydningen av denne typen oppgaver i Snøhetta og gleden over å få DNT som oppdragsgiver. Foto: NAL.

Les juryens rapport: Norske Arkitektkonkurranser (NAK) nr 459 «NYE TUNGESTØLEN TURISTHYTTE» 
Se hele vinnerutkastet ”Virveltre” av Snøhetta
Se Snøhettas nettsider

Stor interesse i media

Nyheten om kåringen vakte stor interesse både lokalt og nasjonalt. I Sogn  Avis hadde de sjelden opplevet så stor aktivitet i kommentarfeltene som etter de la ut illustrasjonen av vinneren på fredagen. Det var både rasende innlegg og entusiasme, og ut i fra interessen konkluderte avisen: ”Truleg må DNT basere seg på at dei må laga mykje meir rømmegraut enn tidligare.”

Nedenfor er noen av oppslagene fra dagene etter kåringen.

VG

Se diskusjonen på NRK’s nettsider

http://www.nrk.no/sognogfjordane/enorm-interesse-for-for-a-gjenreise-tungestolen-1.12505224

http://www.nrk.no/sognogfjordane/snohetta-skal-bygge-nye-tungestolen-1.12510656

http://www.nrk.no/sognogfjordane/rasar-mot-dnt-og-snohetta-1.12512810

http://www.nrk.no/sognogfjordane/_-alt-som-er-nytt-skapar-reaksjonar-1.12515793

Se oppslag i fagpresse

Bygg.no

Skog.no

Byggmesteren

DNT

 


Illustrasjon fra ”Virveltre” av Snøhetta Oslo AS

Skjermbilde 2015-08-21 kl. 09.40.49


De øvrige konkurrentene var:

  • CARL-VIGGO HØLMEBAKK AS, MOTTO: SVK
  • HAMRAN/JOHANSEN ARKITEKTER OG HOEN ARKITEKTUR, MOTTO: VINDROSA

De tre konkurrentene var valgt ut blant hele 67 team som søkte om å få delta i konkurransen.
De innleverte utkastene er bedømt av en jury med følgende sammensetning:

  • Anne Mari Aamelfot Hjelle Administrasjonen DNT sentralt, juryens leder
  • Thomas With, Siv.ark, DNT Oslo og Omegn
  • Stein Bugge Næss, Tidligere leder Luster turlag
  • Aasmund Bunkholt, Daglig leder TreFokus
  • Ketil Kiran, siv.ark MNAL, oppnevnt av NAL

Juryens sekretær var Anders Selstrøm Moe, march. MNAL, fra Norske arktekters landsforbund (NAL)

Kort om konkurranseoppgaven
Tungestølen fungerte som privat turisthytte fra 1910 helt frem til hytta ble tatt av stormen Dagmar julen 2011. På tomta skal en ny DNT-hytte bygges i regi av Luster Turlag.

Bygging av turisthytter i Norge har lange tradisjoner og er tilpasset norsk klima og miljø. Turisthyttene er i hovedsak basert på velprøvde løsninger og konsepter. Mange har tradisjonell utforming, men for nye hytter vektlegges innovativ arkitektur i økende grad. På Nye Tungestølen er det et mål å skape et eksempel på hvordan grenser kan flyttes for turisthyttene generelt. Miljøvennlige løsninger, fremragende arkitektur og innovativ, industrialiserbar trebruk står sentralt i konkurransen.

Prosjektet er gjennomført i et nært samarbeid mellom Luster Turlag, DNT og TreFokus. Deler av oppgaven ble formulert som et innovasjonsprosjekt innen industrialiserbar trebruk, og deltagerne fikk bistand fra TreFokus til å søke prosjektmidler fra Innovasjon Norge for utviklingen av prosjektene.

Konstruksjonsprinsippet baserer seg på prefabrikerte, femkantede limtrerammer som er ment å kunne fungere som en generell byggemodul for DNT nasjonalt. ”Virveltre” av Snøhetta Oslo AS

Illustrasjon fra ”Virveltre” av Snøhetta Oslo ASSkjermbilde 2015-08-21 kl. 09.41.07