Tyin Tegnestue. Utforming av rasteplasser og utsiktpunkt ved Mefjordvær og Husøy

Tre nye Turistvegkonkurranser avgjort

Tekst Gisle Nataas Sist oppdatert 16.10.2014
Nasjonale Turistveger har offentliggjort resultatet av tre nylig avholdte arkitektkonkurranser og tre nye arkitektoppdrag til "unge formgivere".

Deltakere i de tre begrensede konkurransene var de åtte prekvalifiserte gruppene fra «Unge formgivere». Deltakerne har konkurrert om utforming av rasteplasser og utsiktpunkt ved Mefjordvær og Husøy langs Nasjonal turistveg Senja, og Brunstranda ved Nasjonal turistveg Lofoten. Tyin Tegnestue v. Andreas Gjertsen og Yashar Hanstad, Espen Vatn/Jørgen Tandberg og Erik Langdalen gikk seirende ut av de tre begrensete plan- og designkonkurransen som Statens vegvesen, Turistvegseksjonen arrangerte.

Les hele pressemeldingen fra Nasjonale Turistveger og les mer om prosjektene her.

Husøy Vatn og Tandberg-1

På Husøy utsiktspunkt, i fjellsiden ovenfor det kjente fiskeværet, får arkitektene Espen Vatn og Jørgen Tandberg i oppdrag å utforme parkering og utsiktsanlegg med utgangspunkt i vinnerutkastet som foreslår et rektangel i landskapet med gitterrister i blålakkert metall. Juryen mener at dette i turistvegsammenheng er en uventet og ny måte å oppleve natur og utsikt på.

Brunstranda Erik Langdalen

Brunstranda rasteplass er omkranset av irrgrønne, bratte fjell med dramatisk storhav som står rett på. Ved rasteplassen finnes en av Lofotens vakreste strender, Brunstranda/Skagensanden. Stedet er kjent for midnattssol og gode forhold for surfere. Rasteplassen skal fornyes, og arkitekt Erik Langdalen får oppdraget, blant annet fordi han viser stor innlevelse der enkle og nøkterne virkemidler fremhever naturopplevelsen, som det heter i juryens begrunnelse.

Mefjordvær TYIN tegnestue-2

I fiskeværet Mefjordvær planlegger Statens vegvesens Turistvegseksjon å etablere ny toalett, bedre organisert parkering og sted for rast og opphold. Tyin Tegnestue tildeles oppdraget blant annet fordi de viser en forbilledlig reparasjon av et fiskevær, med enkle og funksjonelle virkemidler som er robuste, spennende og originalt designet, ifølge juryen.