Ulsmåg skole i Bergen er en eksisterende barneskole fra 1971, som skal rives og bygges ny. Den nye skolen skal romme 600 elever fra 1.-7. klasse, og vil etter planen stå ferdig ved utangen av 2014. Skolen er prosjektert som et energiklasse A bygg, med vegger i massivtre, og er tegnet av Ola Roald AS Arkitektur.
Korte fakta
-
Arkitekt:
Ola Roald AS arkitektur
-
Landskapsarkitekt:
Norconsult AS
-
Prosjektperiode:
2013 - 2014
-
Arealforbruk:
6 804 m2 (oppvarmet BRA) fordelt på 600 elever
-
Miljøambisjon:
Energimerke: A (Yellow)
-
Utmerkelser:
Statens byggeskikkpris - Hedrende omtale
Bygningsformen
Bygningen har en enkel, tydelig og komprimert bygningsmasse. De utvendige fasadene mot omgivelsene er formet som et langstrakt rektangel, som brytes opp og dekomponeres på innsiden for å skape nisjer, oppholdssteder og ulike situasjoner for barna. Volumet ligger inn i terrenget, slik at det er direkte kontakt ut både i 1. og 2. etasje.
Organisering
Skolen er sonedelt med åpne fellesområder i 1. etasje, samt administrasjon, og garderober for småskolen som ligger inn mot terrenget. Undervisningsrom, foruten 1. trinn, ligger i 2. etasje, fordelt på fire volum som skaper en overgang mellom de ulike trinnene.
-
miljøvennlig overflatebehandling
/
Miljøfaktorer ved overflatebehandling handler om at behandlingen gir lite skadelige emisjoner til omgivelsene og at produksjonen av produktet ikke er miljøskadelig. Miljøvennlig overflatebehandling kan også handle om å ivareta de positive miljøeffektene av materialet som behandles, slik som de fuktregulerende egenskapene i tre. Informasjon om giftstoffer i materialer kan for eksempel finnes på Astma- og allergiforbundets nettsider.
-
naturnære materialer
Materialer som i liten grad er bearbeidet fra råvare i naturen til ferdig byggeprodukt kalles naturnært. Bearbeidingen foregår med teknologi som er enkel og lett tilgjengelig. For eksempel er trevirke, grus, grov naturstein, leirplater og lett brent tegl naturnære materialer.
Ulsmåg skole er tegnet som en trebygning, med bærende massivtreelementer i yttervegger og søyler/dragere av limtre i skolens indre.
Massivtreelementene er prosjektert som ett hovedelement som går igjen i bygningen - og kan brukes både stående og liggende. Elementene er 1200mm brede, 3 sjikts krysslimte massivtreelementer med 120mm tykkelse. Massivtreet ligger over og under vinduet (som limtredragere) og gjør dermed vinduer / dører uavhengig av modulstørrelsen. Avstanden mellom vinduer/ dører opp i modulen. Det er Massiv Lust som har levert og montert massivtreelementene Limtre er levert av Moelven.
Utvendig kles skolen med trekledning av varmebehandlet tre. Tre ble valgt som hovedmateriale fordi det er et pustende materiale, og fordi det har termiske egenskaper.
Tegningene kan inneholde feil og kan beskrive løsninger som ikke er i overenstemmelse med lov og forskriftskrav. Tegningene er kun for inspirasjon og er opphavsbeskyttet. Norske arkitekters landsforbund er ikke ansvarlig for tap eller skade forårsaket av noen form for videre bruk av publiserte tegninger.