Arbeidet bak kulissene

Med foredragsserien Project Stories vil Cristian Stefanescu vise fram oppturene, nedturene og anekdotene som ligger bak samtidens arkitektur. Nå kommer serien også i bokform.

Med foredragsserien Project Stories vil Cristian Stefanescu vise fram oppturene, nedturene og anekdotene som ligger bak samtidens arkitektur. Nå kommer serien også i bokform.

Foredrag

Fra japanske Erika Nagakawas foredrag på Landmark i Bergen i 2019. Project Stories-serien har ligget i dvale under pandemien, men er nå tilbake.

Foto: A-works
>

– I offentlige forelesninger ligner ofte en god del av materialet som presenteres på det som allerede er tilgjengelig på nett og på trykk. Ofte blir en rekke ulike arbeid samlet under et kjent, men innskrenkende narrativ. Men så går man ut og tar en matbit med foredragsholderne, og betydelig mer interessante dimensjoner av arbeidet og prosessen kommer fram, men da bare tilgjengelig for noen få, sier bergensarkitekten Cristian Stefanescu, pådriver for foredragsserien Project Stories, som nå også har blitt bok.

Manglende tilgang til de kreative prosessene som driver fram arkitektonisk arbeid var en sentral motivasjon bak Project Stories, som inviterer praksisene til å dele dybden, arbeidet bak kulissene og tankene som ligger til grunn for å realisere prosjekter, og vise fram opp- og nedturene, overraskelsene og anekdotene som bringer prosjektene til live.

– Jeg ønsket å gjøre disse historiene kjent, og skape en plattform for å presentere og dele dem.

>
Portrett

– Jeg ønsker å bidra i diskusjonen og å åpne opp for flere måter å tenke på arkitektur i bybildet, sier bergensarkitekt Cristian Stefanescu, mannen bok foredrags- og bokserien Project Series.

Foto: Bergen Arkitekthøgskole

Arkitektur-fan

Stefanescu beskriver seg selv som en stor fan av arkitektur, stadig på søken etter ulike praksiser og prosjekter fra hele verden, nysgjerrig på å få vite om deres måter å jobbe og tenke på. Å drive egen praksis (A-works), samtidig som han har undervist på Bergen arkitekthøgskole (Bas) de siste ti årene, har gitt ham privilegiet av å møte ulike praksiser og fått lære mer om dem, ofte i mer uformelle situasjoner.

I den første boken presenteres blant annet det japanske kontoret Erika Nakagawa Office, som ifølge Stefanescu står alene i sin tilnærming til å generere arkitektur gjennom fysisk tilnærming av storskala, hyperdetaljerte modeller som behandler konteksten, stedet og bygningen som likeverdige og sammenkoblede sammenstillinger av materialer, flettet sammen i utforming for å viske ut grensene mellom dem.

Forsidebilde av en bok

«Project Stories Volume 01 – Architectural Practice Today» er den første av fem bøker Stefanescu planlegger å utgi.

Foto: Helge Skodvin

Tilbud til Bergen

For Stefanescu er den muntlige historiefortellingen en naturlig form å bruke til denne typen formidling, noe som krevde at presentasjonene foregikk med arkitektene til stede. Derfor har også serien ligget i dvale under pandemien, men ble startet opp igjen i mars i år.

Det handler også om å gi et tilbud til arkitektmiljøet i Bergen. Foredragsserien arrangeres i samarbeid med Bas og Bergen arkitektforening.

– Jeg ønsker å bidra i diskusjonen og å åpne opp for flere måter å tenke på arkitektur i bybildet. Det er en rekke viktige praksiser og verk som har kommet ut av byen, og konteksten er moden for at nye stemmer og nye verk kan dukke opp og bygge videre på denne arven. Forskjellige innspill fra et globalt perspektiv kan bidra til å inspirere og motivere lokalmiljøet her i Bergen.

Samtidig er boken et forsøk på å nå enda bredere. Den er for tiden tilgjengelig på nett, i arkitektur- og kunstbokhandlere i Bergen og Oslo, og vil snart bli distribuert over Europa og Nord-Amerika, og muligens andre steder.

Bilde av åpen side i en bok

I den første boken presenteres blant annet det japanske kontoret Erika Nakagawa Office, som skaper arkitektur gjennom fysisk tilnærming av storskala, hyperdetaljerte modeller.

Foto: Helge Skodvin
Bilde av åpen side i en bok

Sammen med hver prosjektpresentasjon følger også en samtale med hver praksis rundt deres tilnærming. Bøkene består av en blanding av essays og bilder.

Foto: Helge Skodvin

Forbi Instagrams komprimering

Gjennom internett har vi nå tilgang til mer kunnskap og informasjon enn vi noen gang har hatt. Samtidig er måtene å formidle et prosjekt blitt relativt sentralisert og standardisert, mener Stefanescu.

– Dette gjelder både fysiske publikasjoner og nettsteder som ArchDaily og Dezeen, som alle kommuniserer prosjekter på en begrenset måte, med endelige tegninger, fotografier og en generell tekst. I tillegg har man plattformer som Instagram, som slipper fram det store antallet praksiser som er aktive i dag, men som likevel komprimerer arkitekturen til enkeltbilder som sjelden klarer å fange opp all tiden, arbeidet og refleksjonene som går med når man lager arkitektur.

Planen er en serie på 15 forelesninger, som samles i en fem-volums bokserie med tre prosjekthistorier per bok. Sammen med hver prosjektpresentasjon følger også en samtale med hver praksis rundt deres tilnærming. Bøkene består av en blanding av essays og bilder.

– Forelesnings- og bokseriens større ramme er å representere et mangfold av stemmer, syn på og tilnærminger til arkitektur, alle like legitime, med prosjekter som varierer i forhold til skala, typologi og tematikk. Dette vil inkludere blant annet Francesca Torzos Z33 museumstillegg, Sør-afrikanske Wolff Architects, kollektivboligene til Berlin-baserte Bararchitekten, Taiwans Fieldoffice Architects og landskapstransformasjonene til SLA. Overordnet er målet å gi et innblikk i bredden av arkitektonisk praksis i dag.

>
>
>