Glassheis i partilederdebatt

NSW-tegnet glassheis og amfi i Arendal med i mandagens partilederdebatt på NRK.

NSW-tegnet glassheis og amfi i Arendal med i mandagens partilederdebatt på NRK.

Utsikten fra toppen av Arendals nye glassheis.

Utsikten fra toppen av Arendals nye glassheis. Det omstridte prosjektet, tegnet av NSW Arkitektur, åpnet 6. august. Mandag skal den og området rundt vises frem i NRKs partilederdebatt.

Foto: Mona Hauglid
>

Mandag kveld, klokken 21.20, går det uoffisielle startskuddet for valgkampen 2021 – NRKs partilederdebatt fra Arendalsuka. I år har NRK-redaksjonen valgt å ligge debatten til Fløyheia, der den nye glassheisen, tegnet av NSW Arkitektur, vil spille en hovedrolle.

– Glassheisen vil vises, omtales og helt sikkert også debatteres, sier Tone Skindlo Taraldsen, koordinator i Arendalsuka, til Arkitektnytt.

Heis, amfi og bygg

Debatten skal sendes fra amfiet foran Statsforvalterens hus, også det et nybygg tegnet av NSW. Amfiet tar 700 mennesker og har utsikt over Arendal sentrum.

– Det er utrolig morsomt at NRK og Arendalsuka har valgt å legge partilederdebatten til Fløyheia og glassheisen. Dette er rett foran huset til Statsforvalteren i Agder, som vi også har tegnet. At to av våre prosjekter får eksponering i et så viktig program er stort for oss, sier Ole Wiig, partner i NSW Arkitektur, til Arkitektnytt.

>
Foto av glassheisen med den nygotiske Trefoldighetskirken i bakgrunnen.

Glassheisen i Arendal er blitt «et arkitektonisk symbol» på optimismen i Arendal, mener Ole Wiig, partner i NSW Arkitektur.

Foto: Mona Hauglid

– Spektakulær arena

Den egentlige planen til Arendalsuka og NRK var at partilederne skulle ankomme debatten én-og-én – via heisen. Dette måtte imidlertid skrinlegges av produksjonstekniske årsaker. Likevel er arrangørene stolt av å vise frem heisen og området rundt på NRK-sendingen.

– Vi får en spektakulær arena for det som må sies å være selve bærebjelken til Arendalsuka. Ikke minst i et valgår, når partilederdebatten utgjør startskuddet for valgkampen, sa Harald Stanghelle, leder av Arendalsukas hovedprogramkomité, til Agderposten tidligere i sommer.

Snarvei til ny bydel

NSW vant i 2016 konkurransen om utviklingen av det Wiig kaller Fløybyen. Glassheisen, fra Arendal sentrum og opp på Fløyheia, er sammen med Statsforvalterens hus (ferdig desember 2020), det eneste i planen som foreløpig har blitt bygget. Heisen er 17 sekunders snarvei i byen, men den har også vært omstridt, blant annet på grunn av en prislapp på 100 millioner kroner.

– Heisen løser utfordringen vi hadde da vi tegnet ut Fløybyen: Hvordan bringe gående og syklende opp der. Med tunellen får du en helt ny forbindelse i byen, og en attraksjon med spektakulær utsikt, som skaper merverdi både for sentrum og Fløybyen, forklarer Wiig.

Foto av utsiktpunktet fra glassheisen.

Utsikten fra glassheisens øvre «stopp» har allerede blitt en populær attraksjon i Arendal.

Foto: Mona Hauglid

Pengebruk-kritikk

Kritikken mot Arendal kommunes pengebruk på glassheisen nådde sitt høydepunkt under åpningen 6. august. Like før ordfører Robert C. Nordli (Ap) skulle klippe båndet, gikk privatpersonen Leif Kydland frem og klippet båndet med sin egen saks.

– Jeg gjorde det for å lage en demonstrasjon over feil pengebruk. Hadde vi vært en rik kommune der vi ikke trengte å snu på kronen hadde situasjonen vært en helt annen. Likevel hadde det vært galt å påkoste over 100 millioner for en liten heis. Utsikten er jo der. Det er bare å gå opp på heia, sa Leif Kydland til VG.

Seansen har fått internasjonal medieoppmerksomhet og videoen «Norwegian Man Steals Mayor's Thunder By Cutting Ribbon & Walking Away» har så langt blitt sett over 12.000 ganger på Youtube.

«Look to Arendal»

Wiig mener imidlertid han allerede ser klare spor av at heisen er en suksesshistorie i byen han har kalt «norgesmester i byutvikling».

– Handelsstanden ved heisen i sentrum melder allerede om flere kunder, mens Kristiansand-avisen Fædrelandsvennen skriver «Look to Arendal» på lederplass. Den sitter nok litt langt inne for avisen, men det forteller noe om alt positivt som skjer i Arendal – og glassheisen er i så måte et arkitektonisk symbol på denne optimismen, sier Ole Wiig.

>
>
>