Kårer Kinas styggeste bygninger

Rar arkitektur er upopulært i verdens mest folkerike land.

Rar arkitektur er upopulært i verdens mest folkerike land.

Foto av Rem Koolhaas’ kringkastingsbygning i Beijing og nabobygget.

Rem Koolhaas’ kringkastingsbygning i Beijing (til høyre) blir stadig gjort til latter i kinesiske sosiale medier, hvor den opptales som «Store bukser».

Foto: Wikimedia Commons
>

En kirke formet som en fiolin og et hotell i form av en gigantisk babushka-dukke er noen av kandidatene til den lite ærefulle listen over de ti styggeste byggene i Kina, skriver The Guardian. Det er det kinesiske arkitekturnettstedet archcy.com som de siste 11 årene har avholdt den tilsynelatende lettbeinte kåringen.

Kåringen er ment som en oppfordring til å reflektere rundt skjønnhet og stygghet i arkitekturen, og fremme arkitekters sosiale ansvar, ifølge arrangøren.

Forbud mot stygg arkitektur

Stygg arkitektur er ikke akkurat ønsket i det autoritære landet. I 2014 gikk president Xi Jinping ut og ville ha slutt på «rar arkitektur», en reaksjon på alle de eksentriske byggene som hadde kommet i forbindelse med den senere tidens byggeboom i landet.

I april i år vedtok Den nasjonale kommisjon for utvikling og reform et forbud mot stygge bygninger, samt skyskrapere over 500 meter. Kommisjonen oppfordret lokale myndigheter til å passe på at nye bygninger er «passende, økonomiske, bærekraftige og behagelige for øynene».

Et ofte latterliggjort signalbygg i Kina er den nasjonale kringkastingsbygningen i Beijing, tegnet av Rem Koolhaas, som på kinesiske sosiale medier er kjent som «Store bukser», fordi det svære bygget ser ut som et par buksebein.

De ti styggeste bygningene skal stemmes fram av publikum, fra en liste på 87 nominerte.

>
>
>