Nye navn på Unescos verdensarvliste

Nesten førti nye områder blir del av Unescos verdensarvliste, mens Liverpool mister sin status.

Nesten førti nye områder blir del av Unescos verdensarvliste, mens Liverpool mister sin status.

Bilde av et rosa bygg i solfylte Nice, Frankrike.

Den solfylte feriebyen Nice i Sør-Frankrike får fra og med juli status som verdensarv.

Foto: Service Photo © Ville de Nice
>

De nye områdene ble skrevet inn på listen under årets møte i Unescos verdensarvkomité. Møtet foregikk i Fuzhou, Kina, i de to siste ukene i juli. Norge har de siste fire årene vært medlem av komiteen, under ledelse av riksantikvar Hanna Geiran. Hun mener årets innskrivninger viser god spennvidde.

– Verdensarven er unik og mangfoldig, og det skal gjenspeiles på verdensarvlisten, sier Geiran i en pressemelding.

Kurbad og jernbane

Den franske byen Nice, samt fire øyer med subtropisk regnskog sørvest i Japan er blant områdene som nå har fått status som verdensarv. Det samme gjelder elleve europeiske kurbad, den trans-iranske jernbanen, gamlebyen i Padova i Italia, bergkunst i Saudi-Arabia, moskéer i Elfenbenskysten og Atlántida-kirken i Uruguay.

– De nye tilskuddene til Unescos verdensarvliste er eksempler på steder som har fremragende universell verdi. Områdene som får denne prestisjefylte statusen, representerer det flotteste og mest verdifulle av verdens natur- og kulturarv. Dette forplikter også til å ta godt vare på verdensarven, på vegne av oss alle, sier riksantikvaren i meldingen.

Norsk medbestemmelse

Geiran har ledet den norske delegasjonen bestående av representanter fra Riksantikvaren, Miljødirektoratet, Klima- og miljødepartementet og den norske Unesco-delegasjonen i Paris. Grunnet pandemi har årets deltagelse skjedd via nett.

– Dette har vært et veldig interessant arbeid og et privilegium å være med på, sier Geiran, som nå vil lede Norge inn i en ny rolle som observatør under de kommende møtene.

>
Portrett av Riksantikvar Hanna Geiran.

Riksantikvar Hanna Geiran mener en plass på listen over verdensarv både forplikter og gir status. Hun har ledet Norges deltagelse i verdensarvkomiteen de siste fire årene.

Foto: Øyvind Fluge/ Riksantikvaren

Mister status

Ikke like heldige er havnebyen Liverpool i England, som under møtet ble fratatt statusen de ble gitt i 2004. Siden 2006 har verdensarvområdet blitt fortettet med høyhus, og det er gjort store endringer i området i strid med rådene fra Unesco, heter det i pressemeldingwn.

Byen har stått på listen over verdensarv i fare siden 2012, og har altså ikke klart å ivareta forpliktelsene med å bevare de «fremragende universelle verdiene» som er grunnlaget for innskrivningen. Kun to steder er strøket fra listen tidligere, sist i 2009 da Dresden mistet sin status.

– Liverpool er en by mange i Norge kjenner og har et forhold til. Det er trist at verdensarvområdet, som er det gamle havneområdet, nå er strøket fra listen. Liverpool har stått på listen over verdensarv i fare i mange år, og Storbritannia har hatt mange muligheter for å endre utviklingen slik at de fremragende universelle verdiene kunne ivaretas, sier Geiran.

Se hele listen over de nye innskrivningene på Unescos verdensarvliste her.

Bilde av Liverpool skyline.

Liverpool-by-the-sea: Havneområdet i hjembyen til The Beatles mister nå, som tredje sted, sin status som verdensarvby. Siden 2006 har verdensarvområdet blitt fortettet med høyhus, og det er gjort store endringer i området i strid med rådene fra Unesco, heter det.

Foto: Ukjent
>
>
>