Nytt Arkitektur på vei!

Landskapsarkitektur og natur er temaet: Glem brostein og gummibelegg, det er på tide å vende faglig fokus mot blomsten og bien.

Landskapsarkitektur og natur er temaet: Glem brostein og gummibelegg, det er på tide å vende faglig fokus mot blomsten og bien.

Utsnitt_forside_Arkitektur_5_23.

Fargelegg selv: Ta frem fargeblyanter og akvarellskrin og fullfør verket som illustratør Esra Røise har begynt på. 

Illustrasjon: Esra Røise (byHands)
>

Steinlagte plasser og møblering, belysning og kantstein, sykkelstier og gummidekker: av og til kan man få inntrykk av at landskapsarkitektur handler om alt annet enn trær og planter. 

Hvis det denne antagelsen har noe hold, er det svært synd. Vi lever i en tid der mange er opptatt av miljøet – men samtidig lever lenger unna naturen enn noen gang. Og hvem er vel bedre egnet enn landskapsarkitektene når det kommer til å sørge for å bringe trær, planter og artsmangfold inn i livene våre. 

Men hva er egentlig artsmangfold? Ja, hva er egentlig natur? 

Dette er det sentrale spørsmålet når Arkitektur nr. 5 undersøker landskapsarkitekturen som grønt fag.

>

Naturlige planter finnes ikke lenger 

«Alle omgivelsene våre har i dag en grad av menneskelig påvirkning» 

Det er en påstand som løftes frem i et omfattende intervju der Åshild Mienna intervjuer Wenche Dramstad, Alex Clarke og Anne Katrine Geelmuyden om landskapsarkitektenes forhold til naturen. 

For hvordan skal man egentlig forholde seg til planter i en antropocen tidsalder? 

Ville Vadsø 

En tinger bynaturen. Noe annet, de store landskapene. 

Astrid Fadnes har vært i Vadsø og besøkt den nye innfallsporten til Øvre Pasvik Nasjonalpark for å forstå diskusjonen rundt norsk skogforvaltning, grensesamarbeid og arkitekturvern i lys av en over tusen år gammel kulturhistorie. 

Fra Ulven til Løvetanna 

Landskapsarkitektur forstås best gjennom konkrete prosjekter, og vi gir dere et knippe kritikker med et særlig fokus på planter og forholdet til naturen: 

Fra store boligprosjekter i Oslo via parkanlegg utenfor Bergen til kirkegårder helt nord i landet. 

Hva er riktig balanse mellom naturlig lekeplass og livsfarlige omgivelser for norske barnehagebarn i 2023? Svaret får du i denne utgaven av Arkitektur. 

Vinn grønnsaker! 

I anledning vår feiring av naturen har vi også skapt en forside som inviterer deg, kjære leser, til å engasjere deg. Ta frem fargeblyanter og akvarellskrin og fullfør verket som illustratør Esra Røise har begynt på. 

Og ikke bare får du et vakkert og personlig blad. Du kan også vinne et gavekort på økologiske grønnsaker fra redaksjonsmedlem Solveig Langvads egen gård Haukerudhagen, dersom du sender oss resultatet.

God lesning!

>
>
>