– Prøver bevisst å splitte arkitekter og interiørarkitekter

Interiørarkitektene burde vært blitt hyret inn til Deichman-prosjektet tidligere, mener Lund Hagem og Atelier Oslo.

Interiørarkitektene burde vært blitt hyret inn til Deichman-prosjektet tidligere, mener Lund Hagem og Atelier Oslo.

Foto av interiøret i Deichman Bjørvika.

– På Deichman var det i lang tid ganske mye vi arkitektene og interiørarkitektene var uenige om, sier Einar Hagem.

Foto: Erik Thallaug
>

«Jo flere kokker, desto mer søl». Sånn omtalte kunstner Marthe Elise Stramrud takbaren på Munchmuseet i lørdagens Klassekampen. At ulike arkitekter og interiørarkitekter har tegnet bygg og interiør gir et rotete og usammenhengende resultat, var konklusjonen.

Nå skriver avisa at den samme tematikken er aktuell i det prisbelønnede Deichman-biblioteket i Bjørvika.

Splittelse

Arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo hadde allerede jobbet med Deichman Bjørvika i halvannet år da Oslo kommune hyret inn interiørarkitekter. Byggherren prøver bevisst å splitte arkitekter og interiørarkitekter, sier Einar Hagem fra arkitektfirmaet Lund Hagem til Klassekampen.

Prosjektleder for byggingen var Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, underlagt Oslo kommune. Arkitektene forteller at det kun var under møter ledet av dem, at arkitektene haddemulighet til å samarbeide med interiørarkitektene.

– Prosjektledelsen ønsker ofte ikke at interiørarkitekter og arkitekter snakker sammen og får nye ideer, i et forsøk på å begrense antall diskusjoner. De er opptatt av framdrifta, sier Marius Mowe i Atelier Oslo.

Det var ikke optimalt, mener Hagem.

– Både interiørarkitekter og arkitekter er opptatt av helheten og vet at vi må kjenne til hverandres arbeid for at det ikke skal glippe, sier Einar Hagem.

Kunne gitt bedre resultat

Når interiørarkitektene blir koblet på senere i prosessen bygger det oppunder gamle myter om mistenksomhet og uenighet fagene imellom, mener Mowe, ifølge Klassekampen.

– Arkitektene har eierskap til løsningene, og så kommer det inn nye formgivere som naturligvis vil sette sitt preg på det. På Deichman var det i lang tid ganske mye vi var uenige om, sier Hagem til avisen..

Mowe mener det kunne hjulpet om interiørarkitektene ble koblet inn tidligere.

– Det hadde korta ned prosessen og kanskje også gitt et bedre resultat, sier Mowe.

Hagem understreker likevel at de er fornøyd med både interiørarkitektene og resultatet.

>
Deichmanske Bjørvika sett fra fjorden

Lund Hagem og Atelier Oslo hadde allerede jobbet med Deichman Bjørvika i halvannet år da Oslo kommune hyret inn Scenario interiørarkitekter.

Foto: Einar Aslaksen

– Positiv utvikling de siste årene

Scenario Interiørarkitekter var ansvarlig for både fast og løst inventar til Deichman Bjørvika. Ifølge daglig leder i Scenario, Linda Steen, har arkitektene et viktig poeng, men hun understreker samtidig at det har vært en positiv utvikling de siste årene.

Håkon Berg Jensen, kommunikasjonsrådgiver for Oslobygg KF (tidligere Kultur- og idrettsbygg), sier til avisa at det er viktig for dem å tilrettelegge for gode prosesser og et godt samarbeid med alle fagdisiplinene.

– Vår opplevelse er at prosessen mellom arkitekt og interiørarkitekt har vært god gjennom mange år, og det har vært særdeles viktig for å sikre at arkitektur og interiør spiller på lag sammen og utgjør en helhet i Deichman Bjørvika, skriver han til Klassekampen.

>
>
>