Brobyggere i Urtegata

Arkitekt Dana Jdid og filmskaper Nizam Najjar står bak Urtegata.Co på Grønland. De vil være brobyggere mellom gentrifisering og befolkning i Oslo-bydelen.

Arkitekt Dana Jdid og filmskaper Nizam Najjar står bak Urtegata.Co på Grønland. De vil være brobyggere mellom gentrifisering og befolkning i Oslo-bydelen.

Dana Jdid og Nizam Najjar lener seg inntil en gul vegg. Foto.

Filmskaper Nizam Najjar (t.v) og arkitekt Dana Jdid i Urtegata på Tøyen, Oslo.

Foto: Isar Steinn Eyvarsson
>

Bak en svart, anonym port i Urtegata på Grønland har arkitekt Dana Jdid og filmskaper Nizam Najjar begynt et spennende brobyggerprosjekt. Her kan lokal ungdom lære seg å lage podcast eller få hjelp til å starte egen bedrift. Vi spurte de to vennene om hva som er tanken bak prosjektet Urtegata.Co.

– Denne gamle fabrikkbygningen på Grønland i Oslo, med drypp fra tak og en innflyttet due, kunne like gjerne stått tom, eller vært truet med riving. Men i stedet er lokalet fullt opp av spor av liv. Hva er Urtegata.Co?

DJ: Vi bygger en inkluderende, interseksjonell og mangfoldig arena for kulturproduksjon, for unge, frie kunstnere innen teater, scenekunst, musikk, media, foto og film. I tillegg støtter vi unge gründere, prosjekter med lokal forankring og andre underrepresenterte grupper. Målet er å fremheve Grønlands identitet og sjel, men også bygge en annerledes arena for kunst og kultur i Gamlebyen og Oslo Øst. Dette er et utvidet kulturtilbud og et offentlig rom med høy frekvens og lavt miljøfotavtrykk – med blant annet gjenbruk og sykkel som satsingsområder.

– Hvordan gjør dere dette arbeidet helt konkret?

NN: Sommeren 2022 hadde vi for eksempel samarbeid med Faysal på 20. Hans konsept, limonadesykkel, brukte én lastesykkel fra oss og serverte fargerik, ferskpresset limonade på Grønland torg. Vi har el-sykkel-verksted, utviklet en familielastesykkel, huser en kajakkprodusent, arrangerer «julaften for alle», loppemarked og filmvisninger. Vi jobber også med gjenbruk av materialer og utstyr fra kunst- og kulturbransjen og Teknisk Museum, foreningen reshow.no og Fellesverkstedet har hjulpet oss under etableringen.

– Du er spesielt glad i denne nye, svarte og anonyme porten som er inngang til lokalet. Forklar?

DJ: Ja, den er spesiell og romantisk for meg. Kanskje det er arkitekthodet mitt som tenker det, men den er pompøs og subtil på samme tid. Ingen skilt sier hva som er bak. Jeg håper vi i fremtiden, uansett hvor organisert og mindre organiske vi blir, fortsatt har denne anonyme samtidig godt kjente inngangen. Uten merkevarebygging blir vi en sammensatt symbiose i nærmiljøet for dem som vet. Det er sjarmerende for Oslo å ha et sted for beskyttet undergrunnskultur som er inkluderende, trygg og samtidig skjult. Jeg ser på Grønland som Oslos hovedstad slik Brixton er det for London og Brooklyn for New York. Da trengs Urtegata.Co.

– Hva er hovedmålet deres?

DJ: Jeg pleier å si at «diversitet er fakta, men inkludering er hva vi gjør med den». Det er ledende for oss. Målet er å være en brobygger mellom unge talenter og bydelen. Vi inviterer interesserte fra alle aktuelle bransjer, enten det er arkitektur eller kulturproduksjon, til å møtes og dele erfaring og kunnskap.

– Dere får snart hundrevis av studenter og nye arbeidsplasser i nabolaget. Er dere en motmakt mot gentrifisering?

DJ: Nei, jeg oppfatter vårt mandat heller som brobyggere. Det er mange måter gentrifisering kan ta plass i et nabolag. På Grønland har den faktisk gått sakte til å være så sentrumsnært. Gjennom tidene har Grønland vist enorm kapasitet for inkludering og vi tror det kan reflekteres her. Å skape et rom for dialog er en langt nyttigere strategi for aktivisme enn å kjempe mot endringer og gentrifisering. Jeg gleder meg til studentene kommer, jeg tror vi kommer, jeg tror vi kommer til å få til mye bra i fellesskap.

Les mer om Urtegata.co her.

>
>
>