Popkorn og byutviklingspanel i Pilestredet

Onsdag blir det panelsamtale og visning av tv-serien Arkitekten. Serieskaperne håper på temperatur når Alf Jørgen Schnell møter Daniel Siraj.

Foto av Elli Hardboe

I serien Arkitekten møter vi arkitekten Julie (spilt av Eili Harboe) i et Oslo hvor boligmarkedet har gått helt av skaftet.

Foto: Viaplay
>

Tv-serien Arkitekten har fått gode anmeldelser og mye oppmerksomhet etter premieren på Viaplay 4. mai. Nå onsdag  arrangerer Mad arkitekter visning av seriens første episode på ByMad i Pilestredet i Oslo, og lover popkorn og påfølgende paneldebatt.

I panelet sitter manusforfatterne Nora Landsrød og Kristian Kilde, samfunnsgeograf Alf Jørgen Schnell og konsernsjef i Obos, Daniel Siraj.

>

Mer sosial boligpolitikk

I Arkitekten møter seeren 30 år gamle Julie (spilt av Eili Harboe) som lever i fremtidens Oslo. Et dyrt og livløst sted – sett bort i fra levende butikkmannekenger. Julie er utdannet arkitekt og jobber for et anerkjent arkitektfirma, men da mest som en kaffebryggende praktikant. 

Boligmarkedet har gått helt av skaftet, og et boliglån virker utenkelig for førstegangskjøpere flest, ikke minst for Julie. Når husleien øker betraktelig blir hun nødt til å finne et nytt sted å bo, og løsningen blir et bofellesskap i en forlatt parkeringskjeller.

Vi har fått positive tilbakemeldinger fra unge som står utenfor boligmarkedet og arkitekter som opplever at de kjenner seg igjen i problematikken vi tar opp i serien. Vi har ikke hørt noe fra Obos, så vi er spente på å få deres reaksjoner på serien, sier manusforfatterne Landsrød og Kilde før paneldebatten.

Foto av Nora Landsroed, Kerren Lumer Klabbers og Kristian Kilde

Manusforfatterne Nora Landsrød og Kristian Kilde deltar i panelsamtalen onsdag. Her med regissør Kerren Lumer-Klabbers.

Foto: Viaplay

Håper på temperatur

Manusforfatterne håper serien kan være grunnlag for en artig debatt, og syns det hadde vært gøy om det ble temperatur.

– Og så håper vi at kloke folk med mer dyptgående kunnskap om denne problematikken enn oss kan gi oss noen nye perspektiver på situasjonen vi står i, sier de.

Hva bør myndigheter og utbyggere som Obos gjøre for å unngå at vi beveger oss videre mot et slikt Oslo som serien skisserer opp?

– Vi bør begynne å behandle bolig som et hjem, altså noe man først og fremst skal bo i, heller enn et investeringsobjekt. Derfor håper vi at vi snart kan bevege oss mot en mer sosial boligpolitikk. En tredje boligsektor og andre ikke-kommersielle boligprosjekter virker som mulige løsninger - en markedsstyrt boligpolitikk som vi har i dag fungerer i alle fall ikke for folk flest, sier Landsrød og Kilde.

Foto av Alf Jørgen Schnell

Alf Jørgen Schnell har skapt furore med boka På sporet av den tapte fremtid. Denne gangen møter han konsernsjefen i Obos i panelsamtale.

Foto: Hannah Sigriddatter Ander

– Usedvanlig treffsikker

Alf Jørgen Schnells bok På sporet av den tapte fremtid har vakt mye debatt om Oslos byutvikling og boligmarked og han er derfor invitert med i panelet på onsdag.

– Under debatten i Josefines gate sa du at serien Arkitekten ikke er et fremtidsbilde, men at den skildrer et Oslo per nå?

 – Serien utgir seg for å være en science fiction, men det er lite fiction å se. Vi blir heller presentert for en usedvanlig treffsikker fremstilling av dagens Oslo: dyre boliger og aktører i markedet som tilbyr stadig mer sofistikerte liksomløsninger. I serien skal boligkrisen løses med å bygge små boligceller i parkeringskjellere. I virkelighetens Oslo ser vi aktører som Obos, bransjeforeninger og politikere ta til orde for at vi må lempe på standarden til nye leiligheter. Solen og størrelsen må ofres, men for hva? I hvert fall ikke rimelige leiligheter. Nå som vi har fått en virkelighetsnær serie som blottlegger hvor absurd boligdebatten er blitt, trenger vi kanskje en ny, ekte science fiction-serie. Hvordan kan vi forestille oss fremtidens hjem uten å ty til dystopi? sier Schnell til Arkitektur.

– Hvilke forventninger har du til å møte Daniel Siraj til debatt?

– Vi som har sett serien, vet jo allerede hva Obos tenker, eller Lobos som de kalles der. Jeg har særdeles lave forventninger til at Siraj vil levere noe annet enn at vi må bygge mindre, bygge mer og så videre. Han er i likhet med andre aktører styrt av en struktur som åpner for få alternativer, sier Schnell.

Portrett av Daniel Kjorberg Siraj

Konsernsjef i Obos, Daniel Siraj, mener serien setter søkelys på en viktig utfordring - at vi ikke klarer skaffe bolig til alle.

Foto: Trygve Indrelid/Obos

– Vanskelig å bygge billige boliger

Konsernsjefen i Obos, Daniel Siraj syns det er spennende å diskutere fremtidens boligutvikling, og «binget» tre episoder av serien mandag kveld.

– Den er interessant og godt laget. Og vi må aldri glemme den grunnleggende utfordringen som serien setter søkelys på, nemlig hva som skjer i et samfunn der vi ikke klarer å skaffe bolig til alle. I sentrale strøk klarer vi ikke bygge tilstrekkelig med boliger og kjøpekraften er svært ulikt fordelt. Det er viktig at vi tør å føre en diskusjon om balansen mellom behov og kvalitet.

– Hva tenkte du om Obos-referansen «Lobos»?

– Det er et godt ordspill, og det er jo ikke så rart at man vil referere til den største boligbyggeren i Oslo. Men jeg la merke til at ideen om å bygge boliger i parkeringshus ikke kom fra Lobos, men fra arkitekten! Jeg tror ikke framtiden ligger i å bygge boliger i parkeringskjellere under bakken, altså, selv om det finnes earthscrapers i Singapore, så det er kanskje ikke så søkt som noen kunne tro. Det er mye vi kan gjøre oppå bakken, men vi må kanskje bo på litt mindre plass, dele mer og ikke ha så mange fordyrende tekniske krav, sier Siraj.

– Noen kan sikkert klare seg på mindre plass, som du sier, men for de som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet i det hele tatt, så hjelper vel ikke mindre rekkehus så mye?

– Nei, og det er en krevende situasjon å løse. Bare det å bygge en bolig i Oslo nå har nok en produksjonskostnad på mellom 90 og 95.000 kroner per kvadratmeter. Da er det vanskelig å bygge billige boliger. Vi har lagt litt krutt i boligkjøpsmodellene våre, og både Bostart og Deleie treffer mange av de i markedet som har utfordringer med å etablere seg. Men vi klarer ikke trylle bort de høye byggekostnadene uten hjelp, sier Siraj før det braker løs på onsdag.

Les mer om arrangementet her.  

>
>
>