Vil ha fart på boligbyggingen

Boligbyggingen har stoppet opp. Rødt mener kommunen må true med ekspropriering for å få utviklere til å bygge boliger.

Boligbyggingen har stoppet opp. Rødt mener kommunen må true med ekspropriering for å få utviklere til å bygge boliger.

Furuset Village, tegnet av LPO, er et av Obos-prosjektene som har blitt satt på vent som følge av økonomiske nedgangstider.

Foto: LPO Arkitekter
>

– I sommer så vi en kraftig økning i kanselleringer av boligprosjekter. Vi må tilbake til finanskrisen for å finne høyere tall, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til Dagens Næringsliv (DN), og skylder på nedgangstider i økonomien, høye renter og byggekostnader.

Obos har nylig satt flere prosjekter på vent, deriblant på omstridte O-en på Ammerud og Furuset.

>

– 9 av 10 boligkjøpere borte

– Situasjonen er i dag utfordrende for boligbransjen. Nyboligmarkedet har fått en kraftig brems. For hver enkelt nybolig som skal selges kreves det mer innsats i markedsføring og salg. Samtidig er entreprisekostnadene veldig høye, sier Thomas Skjennald, kommunikasjonsdirektør i Obos, til DN.

– Vi må nok inn i neste år før vi ser en lysning i nyboligsalget. Boligbygging tar lang tid, så ferdigstillelse vil være lav i flere år, sier Benedictow til avisen.

En oversikt fra Econ viser at siden midten av juni er det solgt 693 nye boliger på Østlandet. Det er en nedgang på 33 prosent sammenlignet med samme to måneders periode i fjor.

Og det gjelder ikke bare på Østlandet. Tirsdag skrev NRK at den største boliginvestoren i Bodø, Tord Ueland Kolstad, har stanset all boligbygging i byen. Bunnen har falt ut av markedet, mener han.

– 9 av 10 av kjøpere på jakt etter ny bolig har forsvunnet, sier Kolstad til NRK.

 

– Store boligutbyggere holder boligmarkedet som gissel, mener Rødts Sofia Rana.

Foto: Rødt Oslo

Hardt for arkitektene

Bremsen i boligbyggingen går hardt ut over arkitekter. Tirsdag meldte Sweco Architects at de må kutte 30 årsverk, og Afag melder om stor økning i ledighet blant arkitekter – og at det bare blir verre.

– Vi ser nå konturer av at det blir verre enn under finanskrisen, sa Afags Per Christian Opsahl til Arkitektur tirsdag.

Noen vil imidlertid ta grep om boligbyggingen i hovedstaden: Partiet Rødt mener at Oslo kommune må sørge for at ferdigregulerte boliger faktisk bygges.

– Store boligutbyggere holder boligmarkedet som gissel, sier Rødts Sofia Rana til E24.

Ifølge en oversikt fra Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo, er det 10 646 boliger som er ferdig regulert, men pr. 2023 ikke ennå påbegynt, skriver E24.

Der eiendomsutviklere og opposisjonen ved Høyre mener at boligmangelen i Oslo må løses ved å regulere flere boliger, mener Rødt at løsningen er å faktisk bygge mer, og om nødvendig, ekspropriere prosjekter der utviklere ikke igangsetter bygging.

– Kommunen må kunne tre inn hvis utbyggerne ikke har begynt å bygge ut etter 5 år, sier Rana til E24.

Det er bare tull at utbyggere venter på at prisen skal gå opp, mener Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

Foto: Norsk Eiendom

Mistenker at utbyggere venter på høyere priser

Plan- og bygningsloven åpner for at kommuner kan ekspropriere tomter for å gjennomføre reguleringsplanen som er vedtatt. Rana mener selve trusselen om ekspropriering kan ha effekt på byggingen.

– Markedet klarer ikke levere rimelige boliger, da må kommunen bygge mer selv, for eksempel i ikke-kommersiell boligsektor, sier Rana til avisen.

Hun mistenker at utbyggere venter med bygging i håp om at boligprisene skal gå opp.

Norsk Eiendom: – Ingen som ønsker å sitte og gnure

Dette avviser Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

– Det kan blant annet være fordi kommunen ikke har fått på plass påkrevd infrastruktur, sier Dahl til E24, og påpeker at det også kan være at en del av prosjektene befinner seg i områder der kjøpekraften er mindre enn totalkostnadene ved å bygge.

Men at utbyggere venter på at prisen skal gå opp, er altså bare tull, mener Dahl.

– Det er ingen som ønsker å sitte og gnure på en eiendom. Det er mange kostnader knyttet til å eie en tomt, og å sitte på ubebygde tomter i lang tid øker bare kostnadene. I tillegg stiller bankene strengere krav til egenkapital og forhåndssalg, sier Dahl til E24.

>
>
>