Ønsker bredt forlik om småhusplan

Ap og MDG blir ikke enige om ny småhusplan i Oslo. Nå går byrådsleder Raymond Johansen i stedet til Venstre og Høyre.

Ap og MDG blir ikke enige om ny småhusplan i Oslo. Nå går byrådsleder Raymond Johansen i stedet til Venstre og Høyre.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Foto.

Raymond Johansen søker bredt forlik om småhusplanen i bystyret. Han utelukker verken nye høringer, nye runder med offentlig ettersyn eller helt nye alternativer.

Foto: Sturlason
>

Tirsdag behandler byrådet småhusplanen og sender den videre til bystyret. Der ønsker byrådsleder Raymond Johansen å oppnå et bredt forlik.

– Vi inviterer bystyret til et bredt samarbeid om småhusplanen. Det er viktig at vi får et bredt flertall bak planen, slik at småhusplanen står godt i årene framover, sier byrådsleder Raymond Johansen, i en pressemelding.

Plan- og bygningsetaten la i april 2022 fram sitt forslag til ny småhusplan for Oslo. Planen var så ute på offentlig høring, hvor det kom inn 885 innspill. I januar sendte etaten sitt reviderte forslag til politisk behandling i byrådet. 

Og nå sender altså byrådet saken videre til bystyret, uten å ha bestemt seg for noen store endringer i PBEs forslag. Arbeiderpartiet har nemlig ikke klart å bli enig med sine byrådspartnere SV og MDG. I stedet forsøker byrådet nå å få med seg Høyre og Venstre. Begge har takket ja til å forhandle, skriver Aftenposten

>
Portrett av Hanna Marcussen (MDG), byråd for byutvikling i Oslo.

– Mye av kritikken har handlet om å «dytte fire fuglekasser» ned på en flatsprengt tomt. Det tror jeg mange partier kan samle seg bak å bli kvitt, sier byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG) til Aftenposten.

Foto: Sturlason / Oslo kommune

– Enige om sterkere begrensinger

Johansen utelukker verken nye høringer, nye runder med offentlig ettersyn eller helt nye alternativer, skriver Aftenposten. Det er med andre ord helt åpent hvordan sagaen om småhusplanen ender. 

– Nå overlater vi til bystyret å gjøre endringer i planen, sier Johansen til avisen.

Uenigheten mellom MDG og Ap gjelder både hvor tett det skal bygges og graden av innstramming. 

– Men prinsippet om sterkere begrensninger er noe alle kan være enige om, og det vil komme, sier Johansen til Aftenposten

Også byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG) håper det vil ende med et bredest mulig samarbeid i bystyret.

– Mye av kritikken har handlet om å «dytte fire fuglekasser» ned på en flatsprengt tomt. Det tror jeg mange partier kan samle seg bak å bli kvitt, sier Marcussen til avisen.

Luftfoto av småhus.

Småhusplanen omfatter 28.300 eiendommer i 13 bydeler.

Foto: Oslo kommune

Søknadsstorm under amnesti

Siden april 2022 har det vært midlertidig byggeforbud for samtlige 29.000 eiendommer i småhusområdene. Et unntak fra byggeforbudet ble gjort i vinter, da et åtte ukers amnesti ble innført, myntet på dem som nesten var ferdig med sine søknader. Amnestiet førte imidlertid til at mange forsøkte å hurtigprosjektere nye boliger og få dem behandlet før fristen gikk ut. Nye PBE-tall viser at etaten på åtte uker mottok like mange søknader om nye boliger som i hele 2021.

PBEs forslag til ny småhusplan fra januar inneholder blant annet et krav om åtte meter mellom bygninger. Forslaget inneholder også et krav om 600 m² tomt per enebolig, og 450 m² for to- og tremannsboliger. Bare 16 prosent av tomta kan være bebygd, der grensen i dag er 24 prosent. Minst 60 prosent av tomta skal være fri for terrenginngrep, og det er også forbud mot å fjerne store trær og takterasser, etter PBEs forslag.

>
>
>