Karrieredag i ulvetider

På NTNU arrangeres det for første gang karrieredag for arkitekturstudenter, med enormt oppmøte. Avgangsstudenter forteller derimot om lave jobbambisjoner.

På NTNU arrangeres det for første gang karrieredag for arkitekturstudenter, med enormt oppmøte. Avgangsstudenter forteller derimot om lave jobbambisjoner.

Studenter på bedriftstand på NTNU

På Arkitekturdagen NTNU flokker studenter seg rundt bedriftenes stands. Arrangørenes mål er å skape tettere bånd mellom studentene og bransjen de en dag skal tre ut i, og vise mangfoldet og bredden i arkitekturbransjen.

Foto: Emil Magnus
>

På NTNU i Trondheim har karrieredager lenge vært et sikkert høsttegn. Et høsttegn med bismak for arkitekturstudentene, ifølge Mali Ulfsnes Horten, da svært få arkitekturbedrifter har pleid å møte.

Sammen med et knippe andre studenter fra Broderskabet, arkitekturlinjens linjeforening på NTNU, tok hun initiativ til Arkitekturdagen NTNU, som arrangeres i dag, den niende november.

– Det går kjempebra her. Oppmøtet er supert, det er virkelig sild i tønne her. Det er artig å se at noe men har jobbet med såpass lenge fungerer så bra. Medstudentene våre virker veldig fornøyde med at vi endelig har et slikt arrangement, også for arkitektur, forteller Horten.

Hensikten med arrangementet er å skape tettere bånd mellom studentene og bransjen de en dag skal tre ut i, og vise mangfoldet og bredden i arkitekturbransjen.

>

Mellomoverskrift

Når vi prater med henne, har studentene hatt frokost med bedriftspresentasjoner og foredrag med med Afag om hvordan man som jobbsøker skal navigere i det utfordrende arbeidsmarkedet som venter for mange.

– Kan man kanskje takke nedgangstidene i arbeidsmarkedet for den store interessen?

– Vi tror dette har vært et etterlengtet arrangement lenge blant studentene, men det er nok en ekstra god motivasjonsfaktor å bruke tiden godt når man prater med bedriftene for å skaffe seg kontakter som kan bli potensielle arbeidsgivere. Vi ser en veldig god oppslutning blant femteklassingene, som snart skal ut på arbeidsmarkedet.  

Horten forteller at både studentene og bedriftene er opptatte av å knytte gode bånd tidlig.

– Det man ser nå er at bedriftene er interesserte i å komme i god kontakt med de som vil være aktuelle jobbsøkere om noen år, heller enn de som er ledige for å ansettes akkurat nå. Bedrifter har sagt spesifikt a de vil komme i kontakt med tredje og fjerde årskull, ikke bare femte.

Sigrid Teigen spankulerer

Sigrid Teigen er snart ferdig utdannet arkitekt. De færreste medstudentene fremstår superambisiøse på at de skal få jobb når de er ferdig, mener hun.

Foto: Privat

Koronapreget kull

Sigrid Teigen er blant NTNU-studentene som snart er ferdig med arkitektstudiet. Om hun er bekymret for jobbmarkedet?

– Ja og nei. Man kjenner jo på en bekymring, det snakkes mye om de kullene som har gått ut nå og hvor mange som ikke har fått seg jobb, og praktikanter som har blitt sagt opp etter et halvt år. Vi hadde et foredrag med Thomas Liu fra Atelier Oslo, som snakket om alt vi kunne trene på frem til vi får oss jobb. Det er jo litt dystert, men jeg er ikke bekymret på lang sikt. Man får seg jo jobb til slutt.

Teigen har egentlig bare et halvt år igjen av studiet, men har bestemt seg for å utsette masteroppgaven i minst ett år, for å gi seg selv litt bedre tid. Planen har hele tiden vært å gå ut i praksis før endt utdannelse.

– Vi som er i slutten av studietiden nå er kanskje de som har merket pandemien mest på utdannelsen. Det var to år der vi knapt hadde tilgang på verksted, og i tredjeklasse fikk vi også høre fra lærerne at nivået vårt var lavere enn tidligere år, vi var dårlige til å bygge modeller, og så videre. Arkitektur er jo et fag der man lærer ekstremt mye av å være i nærheten av andre som kan ting.

Galgenhumorstemning

Nå er planen å tilegne seg mer og bredere kunnskap.

– Kanskje jeg kan få en praktikantstilling eller gå møbelsnekkerskole. Jeg vil bare prøve å få bredere kunnskap til faget, og lære så mye som mulig. Jeg tror veldig på at arkitektur er et modningsfag, og at alt av perspektiver, både innen faget og andre ting, bare er med og gjør deg flinkere. Jeg kan også jobbe som barista. Jeg har ikke dårlig tid, jeg må bare ha penger, ler Teigen.

Stemningen blant de snart ferdige studentene er litt preget av galgenhumor, mener Teigen.

– Det er mange som er ganske bekymret, og har venner som har blitt ferdig og ikke fått seg jobb. Men vi spøker litt rundt det, selv om det jo er alvorlig. Det er ingen som fremstår superambisiøse på at de skal få jobb når de er ferdig.

Studenter på bedriftstands på NTNU

Er vrimmel av studenter navigerer seg gjennom arkitektbedriftene sine stands på Arkitekturdagen NTNU.

Foto: Emil Magnus

Ser ingen nye mønstre

På NTNUs Fakultet for arkitektur og design kjenner de imidlertid ikke til at studenter sliter med å komme seg inn på jobbmarkedet, opplyser Gro Rødne, som er førsteamanuensis ved fakultetet.

– Vi har ikke hatt noen systematisk undersøkelse av det ut over studiebarometeret og NTNUs kandidatundersøkelse. For 2022 viser det den at 93 % av de uteksaminert i 2021 er i jobb i relevant stilling, men ting endrer seg jo fort så disse tallene er jo allerede gamle. Vi har ikke merket noen økt pågang fra studenter på veiledningstjenesten. Men vi fører på den annen side ikke statistikk over dette.

De har heller ikke merket at flere gjør som masterstudenten Sigrid, og tilpasser studieløpet sitt for å utsette å tre inn i arbeidslivet, ifølge Rødne:

– Det ser i hovedsak ut til at studentene følger studieprogresjonen. Men det kan jo godt hende at dette er grunnen til noen permisjonssøknader. De må imidlertid oppgi grunn når de søker om og vi har til gode å se at dette har vært brukt som argumentasjon. Men så forteller de jo ikke oss alt, sier hun.

Hun forteller at fakultetet ikke har lagt merke til noe som tilsier at masterkullet sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet: 

Noe de har erfart er stor pågang på arrangementer.

Forrige uke hadde fakultetet besøk av Thomas Liu fra Atelier Oslo, som hadde en seanse om hvordan studenter skal tilnærme seg bransjen de skal ut i.

– "Hvordan ruste studentene for yrkeslivet", var overskriften. Det var over hundre studenter som møtte opp, så det var definitivt en interesse for temaet, avslutter Rødne.

>
>
>