Tester ny bruk av Arkitektenes hus

Årets Trestykker-prosjekt er en paviljong i forhagen til Arkitektenes hus i Oslo. – Å fylle stedet med studenter gir en helt annen atmosfære, sier tidligere OAF-leder Siri Jæger Brudvik.

Deltakerne i årets Trestykker-prosjekt kommer fra AHO, NTNU, BAS og NMBU.

Foto: Sindre Berg Bekkåsen
>

I et lite glimt av opphold fra ekstremværet Hans, åpnet mandag det siste prosjektet i arkitektstudentenes byggeworkshop Trestykker. I hagen foran Arkitektenes hus i Oslo har en gjeng på 20-30 studenter gjennom sommeren bygget en trepaviljong med tilhørende benker, krakker og bar.

– Dere angrer ikke på at dere ikke lagde tak, da?

– Ikke med tanke på arbeidet det hadde krevd. Med tanke på dagen vi valgte åpning, kanskje, ler sosialleder Sindre Berg Bekkåsen, rett før åpningen. 

En halvtime senere er paviljongen full av folk, og regnet lar fortsatt vente på seg.

>

For fjortende gang

Dette er fjortende gang Trestykker arrangeres, som en felles workshop for arkitektstudenter fra AHO, NTNU, Bas og NMBU. Gjennom en prosjekteringsworkshop i mars og en byggeworkshop i juli og august samles studentene for å realisere et bygg på egen hånd.

Ansvaret for prosjektet rullerer også mellom skolene, og i år var det AHO-studentenes tur.

Paviljongen skal bli stående i en til to måneder, og fungere som et sosial oppholdssted i forbindelse med arrangementer i Arkitektenes hus.

Foto: Sindre Berg Bekkåsen

Transformerer eiendommen

I mars ble de kontaktet av Oslo arkitektforening (OAF), som så muligheten til å gjennom Trestykker-workshopen føre videre diskusjonen om hva som skjer med Arkitektenes hus videre.

– Det ville vi selvfølgelig være en del av, sier nestleder og økonomileder Sara Haugen.

Å få Trestykker til Josefines gate var OAF altså svært interessert i, og fikk raskt med seg både arkitektforbundet og Arkitektenes hus eiendom.

– De trengte et sted, og vi ville gjerne ha dem hit. Nå som vi driver med å transformere denne eiendommen, så er dette en god anledning til å teste ut ny bruk av denne eiendommen, og foreslo forhagen, hvor vi tenkte det var enkelt å få til noe, sier Siri Jæger Brudvik, nylig avgått styreleder i Oslo arkitektforening.

Det uimpregnerte treverket er tettet med maling, i ulike farger for ulike retninger.

Foto: Sindre Berg Bekkåsen

Fullt av mennesker

Bruvik er veldig fornøyd med resultatet.

– Det har vært så utrolig gøy å ha så mye unge folk inne her. Det å koble skolene og studentene mer på det som skjer i Arkitektenes hus gir stedet en helt annen atmosfære. Det håper vi bare at kan gjentas. Så vi kommer til å være pådrivere for sånt i fremtiden, sier Brudvik.

Prosjektet ble utformet etter innspill fra lokalforeningen.

– Vi fikk en forelesning fra OAF, som snakket om hva tomten blir brukt til. Når det er sommerfest er denne hagen full av mennesker. Vi ville bygge videre på det, og diskutere om vi da trengte gulv, vegger og tak, forteller Haugen.

Skal leve videre

Løsningen ble altså paviljongen de har valgt å kalle Tretakt, som skal fungere som en sosial sone og scene for arrangementer, blant annet under OAFs programlansering senere i august.

Paviljongen har søyler og gulv, men er uten vegger og tak. I prosjektet har det vært fokus på at strukturen skal få et liv etterpå også. Nå er studentene i kontakt med tre forskjellige aktører som er interessert i å gjenbruke prosjektet. 

– Derfor er heller ingenting støpt i bakken og det er relativt enkelt å ta fra hverandre. Alt er moduler man kan demontere, sier Haugen.

Sosialleder Sindre Berg Bekkåsen (t.v.) og byggeleder Håkon Grundt klargjør baren de har bygget av restkapp fra konstruksjonen.

Foto: Torgeir Holljen Thon

Bratt læringskurve

Underveis fikk studentene hjelp med beregninger av Sweco.

Den store fordelen med Trestykker-prosjektet er å lære å vite hva man tegner, mener Bekkåsen. Og læringskurven er bratt.

– Lærer veldig mye om hvordan man bygger. Multitool og kapp- og gjærsag går fort fra å være fremmed til å bli noe man bruker med selvfølgelighet, sier Bekkåsen.

Les mer om Trestykker på @trestykker på Instagram og på trestykker.no

>
>
>