85 hus åpner dørene

Kommende helg åpnes atter en gang hus i hele hovedstaden, til glede for alle arkitekturnysgjerrige. I år strekker spennet seg fra omdiskutert plusshus til historisk bevart arbeiderbolig under Open House Oslo.

Kommende helg åpnes atter en gang hus i hele hovedstaden, til glede for alle arkitekturnysgjerrige. I år strekker spennet seg fra omdiskutert plusshus til historisk bevart arbeiderbolig under Open House Oslo.

Villa Jugend i Montebelloveien er ett av de mange hjemmene som åpner sine dører for alle skuelystne denne helgen. Huset er tegnet av Erling Willi Nielsen i 1913 og totalrenovert i 2020 av arkitekt- og interiørarkitektselskapet HALLSTEIN. KOI Fargestudio har stått for fargesetting og tapeter og Concept Design/Morten Pedersen som belysningsdesigner

Foto: Margaret M. de Lange
>

Når vi prater med Randi Horgen, styreleder i Open House Oslo, er hun og de andre festivalarrangørene godt i gang med å pakke "husposer", altså poser med brosjyrer, plakater og annet stæsj, som skal ut til huseierne som forbereder husene sine for gjester. 

Til sammen er 85 hus på årets program. 

– Det er en umulig oppgave å få med seg alt, medgir Horgen, men hun skal ikke stoppe noen fra å prøve. 

Nytt i år er nye nettsider og en forbedret festivalavis med nummerering av husene og inndeling etter bydeler. 

– Det er vi veldig fornøyd med. Nå er det mye enklere å lage sin egen løype igjennom bydelene, fra hus til hus, sier arrangøren.

>

Fra arbeiderboliger til plusshus

På programmet finner man grønne tak på Økern portal og Vega scene samt Redd barna-huset Hasle tre, Norges første demonterbare og ombrukbarekontor i massivtre. I tillegg kan man besøke plusshuset Voldsløkka skole, som skal skape mer energi enn det bruker.

– I år har vi plukket ut flere hus som viser veier for fremtiden, sier Horgen

Er man av de mer historisk interesserte kan man besøke arbeiderboligen Brenna på Sagene, oppført i 1858 for arbeidere på tekstilfabrikken Vøien Bomuldsspinderi. Den ene leiligheten er rekonstruert for å vise hvordan livet for fabrikkarbeiderne på Sagene var for 100 år siden.

– Det er også flere arbeiderboliger på programmet i år, sier Horgen.

Om hun skal trekke frem noen spesielle arkitekturperler på programmet vil hun nevne Wenche og Jens Selmers mye omtalte hus i Trosterudstien, Erling Viksjøs Trekantblokken og nylig gjenåpnede Villa Stenersen.

For de som vil ha en ferdigmerket løype, er det også lagt opp det til en villasafari. Det er en løype en kan følge fra villa til villa i Asker, som ender ved Sverre Fehns Villa Holme ved Holmsbu. Den går også igjennom Pers vei ved Vollen i Asker, en hel gate av hus tegnet av arkitekt Jan Inge Håvik på 1960-tallet. 

Bilde av Villa Stenersen

Villa Stenersen har vært stengt i flere år med omfattende rehabilitering, men er nå igjen mulig å besøket. Huset i Tuengen Allé, regnet som et av hovedverkene innen norsk funksjonalisme, er tegnet av arkitekt Arne Korsmo og bygd mellom 1937 og 1939.

Foto: Nasjonalmuseet
Bilde av arbeiderleilighet i Gråbeinkvartalet på Tøyen.

Gråbeinkvartalet på Tøyen ble oppført av byggmester Ole «Gråbein» Olsen i 1888 for å huse arbeidere i Christiania. Leiligheten som åpner dørene er rekonstruert  med interiør som var typisk for arbeidere rundt århundreskiftet. 

Foto: Oslo Museum

Kontroversielle hus 

På programmet er det to hus som skiller seg naturlig ut fra de andre. 

Voldsløkka skole og Geitmyrsveien 34, døpt «Dart Vader-huset» av Kjetil Rolness. Begge har møtt skarp kritikk for det som av kritikere er blitt kalt rekordstygge fasader, og de har begge vært sentrum for omfattende samfunnsdebatt.

– Vi er glade for å ha disse husene med i år, siden de har vært såppas heftig diskutert i pressen. Vi i Open House skal ikke legge føringer for hva som er stygt og pent. Vår oppgave er å få åpnet dører slik at folk selv kan komme og se. Førsthåndsopplevelse av arkitektur er avgjørende, først da kan man gjøre seg
opp sin egen mening, uavhengig av følelsesladede innlegg i avisen, sier Horgen.

Mye av poenget med Open House er å tilrettelegge for personlige møter med arkitektur, forklarer hun.

Horgen forteller videre at det er et klart mål for festivalen å vise at hus er mer enn fasader.

– I hvert fall i en tid hvor fasader er såpass omdiskuterte. Det er kjempeviktig å komme bak fasadene. Jeg tenker at Voldsløkka kan være et flott skolebygg, uavhengig av hva man måtte mene om fasaden.

Bjerkelundsveien 48b, fra 2020, ligger på toppen av en bratt skråning på Jar. Huset er et påbygg og tilbygg på et eksisterende hus fra 1962. Bygget ble nominert til Bærum kommunes arkitekturpris.

Foto: HAJA
Illustrasjon av Furuset hageby

Furuset hageby er et sykehjem spesialtilpasset for demenspasienter, som er i ferd med å ferdigstilles. Huset er utformet for gi et hjemlig preg hvor beboerne vil kunne leve tilnærmet normalt med tilgang butikk, restaurant, landsbyhus, legekontor, frisør- og fotpleietilbud, samt klubb/ hobbyrom. 

Foto: 3RW arkitekter og NORD architects

Barn i fokus

Årets festival vil også ha et spesielt fokus på barn og unge. Open House Oslo 2023 har nemlig fått 150 000 kroner fra DNB Sparebankstiftelsen nettopp for å øke programsatsingenpå barn og ungdom.

– Et eksempel er at barn i år kan være med å lage modeller av bygg sammen med arkitektstudenter fra AHO. Det er også flere aktiviteter for barn på uteområdene ved hus på årets program.

Alle stedene som er spesielt tilrettelagt for barn er markert med et smilefjes i programmet.

Rosendal løkke og SOTA huset er forbundet av kjøkkene som delvis er del av den lille hagen husene rammer inn. Prosjektet er et eksempel på ny bevaringsmetodikk med bruk av primærkonstruksjon i kombinasjon med nye isolasjon- og varmesystemer.

Foto: Bjørn Tandberg

Større begeistring for eget hus

Randi Horgen forteller at det er spesielt interessant å arbeide med de private.

– Det er jo ikke bare bare for alle å åpne opp hjemmene sine, men vi merker at de som gjør det rett og slett blir både oppglødd og inspirert av opplevelsen. De får altså så mange positive tilbakemeldinger av de arkitekturengasjerte, som påpeker detaljer huseieren verdsetter, men som «vanlige» besøkende kanskje ikke ser. 

De som åpner opp, sitter ofte igjen med større begeistring for eget hus, forteller hun. Større hustillitt, om du vil.

Neste år er det ti år siden Open House Oslo ble stiftet, og Horgen røper at de allerede har begynt å legge planer for neste års jubileum.

Hun forsikrer allikevel om at de ikke har gjemt unna alle godsakene til jubileumsfestivalen, og at det er flere fascinerendende bygg på årets program enn man kan greie å komme seg igjennom.

Les mer om Open House Oslo her.

>
>
>