Aktuelt / Arkitektur
Arkitektur er Årets tidsskrift
Gjev pris fra Norsk tidsskriftforening til fagtidsskriftet du leser nå. «Dette er en redaksjon som ikke bare demonstrerer at de vil noe. De demonstrerer at de kan det også», mener juryen.
Gjev pris fra Norsk tidsskriftforening til fagtidsskriftet du leser nå. «Dette er en redaksjon som ikke bare demonstrerer at de vil noe. De demonstrerer at de kan det også», mener juryen.

Gaute Brochmann, redaktør i årets tidsskrift. Her under lanseringsfesten av Arkitektur i mars, 2023.
Foto: Julie HrnčířováPrisen Årets tidsskrift deles årlig ut av Norsk tidsskriftforening og er støttet av Norsk Journalistlag, Kulturrådet og Edda Presse. Det kåres fire priser i konkurransen og hovedprisen Årets tidsskrift tildeles i år Arkitektur.
«Et fagtidsskrift skal helst ha en samlende funksjon for sitt fagmiljø, som et leirbål man kan samles rundt og utveksle ideer og erfaringer. Samtidig skal fagtidsskriftet utfordre sitt miljø, gjerne provosere fram høylytte diskusjoner rundt bålplassen. Og først og fremst skal fagtidsskriftet være levende. Tidsskriftet skal være et sted der noe skjer. Nye utgaver og artikler skal bli møtt med forventning og spenning», heter det i juryens begrunnelse, som fortsetter:
«Det skal også respektere sitt fags språk uten å forsvinne inn i stammespråk. En god test på hvor godt et fagtidsskrift faktisk er, er forbausende ofte hvor tilgjengelig det oppleves for folk utenfor faget. Og til sist, for å bruke et begrep som kan være omstridt i faget det her gjelder: Et tidsskrift må være pent. Pent er ikke pynt, pent er en av flere nødvendige funksjoner i et vellykket design. Årets tidsskrift lever opp til alle disse krav».
Stolt redaktør
Også redaktør Gaute Brochmann fremheves av juryen, som mener at Arkitektur tar arkitekturdiskusjonen tilbake til faget, og at Brochmann «demonstrerer at han mestrer redaktørfaget til fulle».
– Det er klart vi er glade og stolte på alle involvertes vegne, og synes det er hyggelig at også fagfolk utenfra ser relevansen i måten vi diskuterer arkitekturfaget på, sier Brochmann.
Han kaller prisen en fjær i hatten til Arkitekturs eiere i Norske arkitekters landsforbund, men også til de andre arkitektorganisasjonene – Norske Landskapsarkitekters forening, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, Arkitektbedriftene i Norge og Arkitektenes fagforening – som er med å støtte opp rundt tidsskiftet.

Fehn-utgaven som kom før jul i fjor, blir trukket fram av juryen, for å ha «en humor som er like befriende som provoserende».
Fehn i hundre
Juryen har blant annet merket seg Arkitekturs dekning av Sverre Fehns 100-årsjubileum, som førte til skarp debatt, i både papirform, på Arkitekturs meningssider og som levende debatt på Byens Tak i Oslo rundt årsskiftet.
«Et arkitekturtidsskrift som fronter sin feiring av Sverre Fehns 100-årsjubileum med overskriften «Vi må snakke om Sverre» har en humor som er like befriende som provoserende. Hyllesten gis mening og retning nettopp gjennom velskrevet saklig og begrunnet kritikk», skriver juryen.
Brochmann mener det er viktig å trekke frem tidsskriftets ulike plattformer som del av Arkitekturs oppskrift på å holde ordskiftet rundt arkitekturen i gang.
– Det å kunne kombinere fagstoff på papir med daglig debatt og nyheter på nettsidene og i fysiske møter med andre fagfolk og arkitekturinteresserte til meningsutvekslinger og samtaler, virker å skape et bredt engasjement over hele landet. Dette merket vi godt blant annet under den såkalte Fehn-debatten, sier Brochmann.

Arkitekturs redaksjon i sola i Homansbyen. Bak f.v.: Solveig Nygaard Langvad, Åsne Maria Gundersen, Gaute Brochmann og Ando Woltmann. Foran f.v.: Torbjørn Tumyr Nilsen og Torgeir Holljen Thon.
Under angrep
«I en tid der arkitekturfaget er under angrep utenfra, diskuterer Arkitektur utfordringene innenfra – de tar diskusjonen tilbake og gjør den til sin egen», mener juryen, som hevder at Arkitektur gjør dette uten å stenge skottene og låse seg i forsvar.
«Det har tillit til sitt fag og selvtillit nok til å utfordre det. I en tiltalende formgivning byr det på høyst lesbare, godt redigerte tekster, som på sitt beste utfordrer konvensjoner og frosne dogmer», mener juryen, som mener at «dette er en redaksjon som ikke bare demonstrerer at de vil noe. De demonstrerer at de kan det også».
Arkitektur ble sjøsatt i mars 2023, som resultat av en sammenslåing av de to tidsskriftene Arkitektur N og Arkitektnytt (begge utgitt av NAL). Designbyrået Bielke & Yang og AD Erland Gyllensten Banggren står bak magasinets utforming, mens Spoon Agency har utviklet nettsidene sammen med Xlent.
– Etter en mangeårig omstillingsprosess er vi er veldig glade for at Arkitektur er blitt et levende og relevant tidsskrift, og at relativt smal arkitekturformidling på ulike flater kan skape et såpass stort og bredt engasjement, avslutter Brochmann.
Også studenttidsskriftet Argument og nettidsskriftene Empirix og CAS Contemporary Art Stavanger vant priser i år. Argument mottar prisen for design og layout, Empirix prisen for faglig formidling og CAS prisen for språk og formidling.
Juryen har bestått av Andreas Wiese, skribent og kritiker, Maria Astrup, grafisk designer og illustratør, Trond Haugen, dr.art. i litteraturvitenskap og forsker ved Nasjonalbiblioteket og Sumaya Jirde Ali, forfatter og dramatiker.
Prisen består av diplom og 30 000 kroner, og deles ut tirsdag den 27. mai på Litteraturhuset i Oslo.