Disse tre kan vinne Oslo bys arkitekturpris

Nye Langøyene, Ambassaden og Carls konkurrerer om å få Oslo bys arkitekturpris.

Nye Langøyene, Ambassaden og Carls konkurrerer om å få Oslo bys arkitekturpris.

Den gamle amerikanske ambassaden, tegnet av Eero Saarinen, nå omdøpt Ambassaden, huser nå kontorer og diverse restauranter og barer.

Foto: Einar Aslaksen
>

Tre prosjekter er valg som finalister til Oslo bys arkitekturpris, melder Oslo kommune i en pressemelding.

De tre finalistene er Carls (Kima arkitektur), Ambassaden (Atelier Oslo og Lund Hagem) og Nye Langøyene (Asplan Viak).

Finalistene er valgt ut av Rådet for byarkitektur.

>

Ambassaden

Ambassaden er den Eero Saarinen-tegnede gamle amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate ved Slottsparken, transformert av Atelier Oslo og Lund Hagem. Her har også SLA og LCLA vært landskapsarkitekter, Paulsen & Nilsen vært interiørarkitekter, og Erik Langdalen og Jorge Otero-Pailos vært bevaringsarkitekter.

Bygningen huser nå kontorer og diverse restauranter og barer.

Ambassaden gir tilbake bygningens opprinnelige verdighet, samtidig som den gir noe nytt til byen og tar hensyn til og forholder seg bevist til omgivelsene, mener Rådet for byarkitektur, som skriver videre:

«Både det gamle og det nye i denne arkitekturen stimulerer visuelt, taktilt og sanselig. En allerede gammel bygning er revitalisert på en innovativ og iderik måte slik at den vil være varig og stå seg over tid. God arkitektur tåler ombruk og gjenbruk».

Carls på Carl Berners plass. Tidligere fabrikk der det ble produsert pengeskap, verktøy og maskiner. Nå inneholder bygget barer, restaurant, arrangementslokaler, kaffebar, vinbar og en stor festsal. Transformasjonen er utført av Kima arkitektur.

Foto: Markus Andersson

Carls

Carls er Kima arkitekturs transformasjon fra Johan Olsens verkstadhall fra 1918  på Carl Berners plass, til restaurant, bar, kulturscene og fotballpub.

Om Carls skriver rådet: 

«Carls er et godt eksempel på bevaring gjennom aktiv bruk hvor resurser i eldre industribygg, omformes til en destinasjon for byen så vel som nabolaget».

Carls er åpent for alle som ønsker, og det er mulig å ta del i mange av aktivitetene uten å måtte betale, skriver rådet, som kaller serverings- og kulturhuset et etterlengtet tilskudd til bylivet på Carl Berner og dens nærliggende områder.

Nye Langøyene, formgitt av Asplan Viak. Opprinnelig bestod Langøyene av to frittstående øyer, Nordre og Søndre Langøy. Fra 1908 til 1948 ble sundet mellom de to øyene fylt igjen med søppel. I etterkrigstiden ble denne flaten planert ut og tilsådd med gress for rekreasjonsbruk, og frem til 2013 var Langøyene en populær bade- og friluftsdestinasjon. Men grunnet manglende kunnskap for behandling av deponi begynte avfall å komme til syne på overflaten. Nå har øyene gjenoppstått som rekreasjonsområdet, og arkitektene fra Asplan Viak har utformet kiosk, dusj og toalettanlegg, i tillegg til paviljongen ved ventearealet.

Foto: Kirsti Mørch

Nye Langøyene

Asplan Viak har omformet Langøyene og forseglet de forurensede massene for Oslo kommune.

Prosjektet har i stor grad tatt hensyn til de stedlige omgivelsene og utformet landskapet på en vakker, storslagen og samtidig enkel måte, skriver rådet. 

Hovedgrepet er myk terrengform mellom to koller, påpekes det.

«Nye Langøyene har en opplagt miljømessig ambisjon ved å forsegle de forurensede massene, lede gassene til overgangen mot kollene, og plante avvisende, men fin, vegetasjon for å hindre folk fra å være der. Prosjektet har også som ambisjon å bevare rødlistet og sårbar vegetasjon på kollene», skriver rådet.

Vinner kåres 10. oktober

Arkitekturprisen er kommunens pris til ny og god arkitektur og har blitt delt ut siden 2002. Vinneren vil offentliggjøres og prisen vil bli delt ut av ordføreren i Oslo rådhus torsdag 10. oktober 2024.

Alle kan foreslå prosjekter til prisen. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes altså så av Rådet for byarkitektur, som innstiller tre kandidater. Disse vurderes så av byutviklingsutvalget, som avgir sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. 

Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på 50 000 kroner. I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.

>
>
>