Hyller håndtegningen

Stavanger arkitektforening stiller ut medlemmenes håndtegninger. De vil minne arkitektene på at de ikke må glemme å tegne.

Stavanger arkitektforening stiller ut medlemmenes håndtegninger. De vil minne arkitektene på at de ikke må glemme å tegne.

Illustrasjon
Foto: Ane Skarpnes Dahl
>

«Jeg tegner for da tenker jeg bedre. Jeg tegner fordi tegningen lærer meg å se og forstå steder bedre. Jeg tegner fordi jeg syns det er kjekt. Jeg tegner …….»

Med disse ordene åpner Stavanger arkitektforening (Saf) denne uken utstillingen «Arkitekter som tegner» i Skur 2. Målet er å hylle håndtegningene som en del av arkitektyrket, foklarer Saf-leder Ingrid Njå Sekse.

– Veldig mange arkitekter savner å tegne for hånd. Mange valgte også dette yrket fordi vi likte å tegne og fikk beskjed om at vi var flinke å tegne. Men så kommer arbeidshverdagen og de digitale verktøyene tar over. Utstillingen er derfor en hyllest til de mulighetene og den gleden som finnes i å tegne for hånd, sier Sekse, som til vanlig er arkitekt hos Helen & Hard.

>
Illustrasjon

«Teater 2» av Rolf Skjeldstad.

Foto: Rolf Skjeldstad
Illustrasjon

Litografi - tegning av Ottar Vendelden.

Foto: Ottar Vendelden
Portrett av Ingrid Njå Sekse, leder i Saf.

Ingrid Njå Sekse, leder i Saf.

Foto: Helen & Hard

Skisser og modeller

Totalt femten Saf-medlemmer stiller ut arbeidene sine, deriblant Sekses sjef, Siv Helene Stangeland. Stangeland har i sin doktorgrad undersøkt håndtegningen som kreativ akt, og vil holde et lite innlegg om dette på åpningen torsdag 31. mars.

I tillegg til håndtegninger inkluderer utsilingen også malerier, modeller og andre skulpturer.

– Arkitektur er et estetisk yrke. Mange arkitekter tegner, andre velger andre medier. Vi har derfor inkludert alle typer kreativ utfoldelse, sier Sekse om utstillingen som kommer etter initiativ fra medlem og arkitekt Rolf Skjelstad, som også har vært pådriver for prosjektet.

– Hvorfor er det viktig at arkitektene forsetter å tegne?

– Håndtegningen er et veldig fint verktøy for å lykkes kreativt. Mange forteller om at de tenker bedre og er en mye mer leken utfoldelse av yrket enn det digitale verktøy kan skape. Folk forteller at de føler seg litt låst i digitale og bruker håndtegningen for å få frem intuitiv utforming.

Illustrasjon

«Kjøkken» av Edna Tonning.

Foto: Edna Tonning
Illustrasjon

«A Pool for Daydreaming 2» av Isobel Taylor.

Foto: Isobel Taylor

Vil endre rutinene

– Hvorfor har arkitektene sluttet å tegne?

– Det er selvsagt fordi de digitale verktøyene er raskere å bruke i en travel arbeidshverdag, hvor vi skal levere oppdraget våre på kort tid. Vi skulle nok gjerne tatt oss tid til mer tegning eller annen for kreativ utforsking i hverdagen.

– Hva kan gjøres for å opprettholde den tegnende delen av yrket?

– Det handler om å endre rutinene og kanskje minne folk på verdien av å tegne. Det er nettopp det vi vil med denne utstillingen.

Utstillingen åpner torsdag 31. mars i Skur 2 på Skansenkaien i Stavanger. Den står til 3. april. Se mer informasjon her.

>
>
>