Slik vil de gjenoppbygge kunnskapen om klassisk arkitektur

Når årets Beauty and Ugliness in Architecture-konferanse går av stabelen, er målet å være et fyrtårn av håp for gjenopplivelsen av klassisk arkitektur i Norge.

Når årets Beauty and Ugliness in Architecture-konferanse går av stabelen, er målet å være et fyrtårn av håp for gjenopplivelsen av klassisk arkitektur i Norge.

Frederik Nygård Stokvik er styreleder i Ny Urbanisme Norge og blant arrangørene av Beauty and Ugliness in Architecture, som i helgen samler folk som har et genuint ønske om å spre kunnskap om klassisk arkitektur.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

Stygt og pent i arkitekturen står på tapetet når todagers-konferansen Beauty and Ugliness in Architecture 2024 (BUA) denne helgen arrangeres på Håndverkeren konferanse- og selskapslokaler i Oslo. Med en jonisk søyle som logo, er det ingen tvil om at BUAs arkitektursyn er tradisjonsbevisst. 

Og bevisstheten rundt behovet for mer tradisjonell arkitektur kan man takke Arkitekturopprøret for, sier Frederik Nygård Stokvik. Han er en av arrangørene bak BUA, og i tillegg styreleder i Ny Urbanisme Norge.

>

Mer enn Arkitekturopprøret

Men BUA er et fagseminar, med mye mer dybde enn Arkitekturopprøret, understreker Stokvik.

– Dette er ikke et Arkitekturopprøret-arrangement. BUA er veien videre. 

– Hva innebærer det at dette ikke er et Arkitekturopprøret-arrangement?

– Det vi samler her er folk som har et genuint ønske om å spre kunnskap. Målet er å få opprettet en læringsinstitusjon i Oslo, med utenlandsk samarbeid. Slik vil vi gjenoppbygge den klassiske kunnskapen her i Norge. Arkitekturopprøret snakker hele tiden om at de krever penere bygg og mer klassisk arkitektur. Men så er det mange av oss som lurer på hvordan det skal skje. Det er vanskelig å kreve noe av arkitekter som ikke har forutsetninger for det. Det er mange spørsmål rundt det, som kanskje ikke blir besvart av AO. Vi vil være en institusjon som har svar, kunnskap og kompetanse.

Bilde av James Curl

Den britiske arkitekturhistorikeren James Curl besøkte fjorårets BUA-konferanse. Det gjør han også i år.

Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen

Vil «utfordre status quo»

– I invitasjonen til seminaret skriver dere at «dette enestående symposiet kommer til å bli et fyrtårn av håp for gjenopplivelsen av klassisk og tradisjonell arkitektur, puste nytt liv inn i vårt bygde miljø og utfordre status quo.» Hvordan skal dere klare alt dette?

– Det som er, vet du, er at her kommer kunnskapen til å samles. Kunnskapen om å bygge fin og klassisk arkitektur har jo vært forsømt i mange, mange år, nesten tilbake til krigen. Den spisskompetansen er veldig fragmentert i dag. Noen er veldig flinke, men det er ingen helhet i bransjen. Derfor har vi invitert veldig mange store navn som kommer fra både Norge og utlandet, for å dele sin kunnskap. Det blir folk som jobber med både forskning og håndverk, så det blir tydelige eksempler.

Bilde av panelsamtale med James Curl

Fra fjorårets BUA-konferanse. Fra venstre Carl Korsnes, redaktør i Sivilisasjonen, James Curl, talsperson i Arkitekturopprøret Saher Sourouri og interiørarkitekt Taran Grønlie. Sistnevnte er også blant arrangørene i år.

Foto: Hans Haga /Arkitekturopprøret

Ornamentikk og urbanisme

Årets seminar har fire hovedtemaer: Ornamentikk, klassisk arkitektur, ikke-modernistisk urbanisme og tradisjonell arkitektur. Flere norske spesialister skal snakke om ornamentikk innen ulike materialer, som tre og mur.

Foredragsholderne kommer blant annet fra Tyskland, USA og England. Tyske Robert Patzschke skal snakke om hvordan man kan bygge nyklassisk i dag. Det blir også gjensyn med den britiske arkitekturhistorikeren James Curl, som også i fjor besøkte BUA.

For mer informasjon, se programmet her.



>
>
>