Tegner verdens høyeste trehus

Danske Schmidt Hammer Lassen Architects skal tegne verdens høyeste bolighus i tre i Sveits.

Danske Schmidt Hammer Lassen Architects skal tegne verdens høyeste bolighus i tre i Sveits.

Danske Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet det som skal bli verdens høyeste boligbygg i tre, i sveitsiske Winterthur. Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects

>

Konkurranse i vente for Mjøstårnet i Brummunddal, som per i dag er verdens høyeste hus i tre med sine 85,4 meter. Et 100 meter høyt trehus skal nemlig de neste årene reise seg i den sveitsiske byen Winterthur utenfor Zurich.

Rocket&Tigerli, som prosjektet har fått navn, er tegnet av danske Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL), som vant den internasjonale konkurransen om å verdens høyeste boligbygg med bærende konstruksjon i tre.

Innovativt konstruksjonssystem

Prosjektet utmerker seg ikke bare for høyden, men også for sitt innovative konstruksjonssystem, hvor tre erstatter betong. Sveitsiske Impenia har sammen med det tekniske universitetet i Zürich utviklet et system som tillater å bygge høyere trehus enn før. Alle bærende konstruksjonsdeler er i tre, også den stabiliserende kjernen, som innebærer at hele tårnet får en lavere vekt. Dermed kan man bygge høyere, samtidig som hele byggeprosessen får lavere CO2-utslipp.

>

Prosjektet består av fire bygninger som inneholder både boliger, restauranter, butikker, skybar, spa og hotell. Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects

Vil modernisere trebyggeri

Det er en tradisjon hos SHL for å designe i tre, som blant annet kommer til uttrykk i relativt store pågående prosjekter i Oslo, Dordrecht, Toronto og Vancouver, påpeker partner i SHL, Kristian Lars Ahlmark.

– Det er et materiale vi alltid har vært proaktive i bruken av, ikke bare på grunn av de estetiske kvalitetene, men også grunnet de tekniske konstruksjonsmulighetene det åpner for. Med denne nye produksjonsmetoden bæres kjærligheten for trebyggeriet videre i moderne byggeri, sier Ahlmark i en pressemelding.

– Det er et omfattende byggeri og vil få signifikant betydning for nærområdet, både sosialt og estetisk. Derfor går vi til oppgaven med stor ydmykhet, og er stolte over å arbeide med dette banebrytende prosjektet i et land som Sveits, som har en lang historie med å bygge i tre.

Prosjektet utmerker seg ifølge arkitektene ikke bare for høyden, men også for sitt innovative konstruksjonssystem, hvor tre erstatter betong. Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects

Postindustriell by

Åtte kontorer, blant andre danske Bjarke Ingels Group og 3XN Architects, deltok i den internasjonale konkurransen. SHLs forslag er utviklet i tett samarbeid med det lokale sveitsiske kontoret Cometti Truffer Hodel.

Rocket&Tigerli består av fire bygninger som inneholder både boliger, restauranter, butikker, skybar, spa og hotell. Ifølge juryen overbeviser prosjektet med en «overordnet høy kvalitet, stor variasjon av leilighetsplaner, en overskuelig organisering og adressing av de enkelte bygningene».

Winterthur er en gammel industriby, kjent for å produsere lokomotiver. Den eksisterende arkitekturen er preget av å være postindustriell, med høy grad av detaljrikdom, skriver SHL i pressemeldingen. Deres mål har vært å kartlegge områdets kvaliteter og tranformere det til et kultursentrum.

>
>
>