Arkitekter inviterer hjem

Ny sesong av NRK-suksessen Arkitektenes hjem er ute i dag. – Arkitektene synes jo at det er forferdelig å være på tv, sier programleder Charlotte Thiis-Evensen.

Ny sesong av NRK-suksessen Arkitektenes hjem er ute i dag. – Arkitektene synes jo at det er forferdelig å være på tv, sier programleder Charlotte Thiis-Evensen.

Programleder Charlotte Thiis-Evensen er klar med sjette sesong av suksessen Arkitektenes hjem. Hun har latt seg imponere over deltagerne. Foto: Marie Sjøvold 

>

Med innsalget «Arkitekter tegner fantastiske boliger for andre, men hvordan bor de selv?» sparkes en ny sesong av NRK-programmet Arkitektenes hjem i gang denne uken.

Med ombruk som tema har programleder Charlotte Thiis-Evensen latt seg imponere av de seks deltagende arkitektene: Astrid Rohde Wang (Gartnerfuglen), Bjørn Tandberg, Jan Gunnar Skjelsøy (Stiv Kuling), Erik Langdalen, Per Schjelderup (Schjelderup & Gram) og Ida Winge Andersen (Rebulding).

Bevaring og fornyelse

Hele sesongen kretser rundt temaet bevaring og fornyelse av gamle hus, og Charlotte Thiis-Evensen mener temaet speiler samfunnet og arkitekten i samfunnet.

– Vi har merket at spesielt unge arkitekter snakker mye om gjenbruk, og i den alvorlige tiden vi lever i kjentes det brennende viktig å fordype seg i nettopp dette, sier hun til Arkitektnytt.

– Hvordan er så temaet koblet til de ulike arkitektenes arbeid?

– Det er stor variasjon. Vi snakker med Schjelderup om bevaring av middelalderarkitektur i Stavanger, mens Tandberg prøver å redde gamle trehus i Oslo og Langdalen viser oss håndverkskunst i restaureringen av den gamle pilegrimsgarden på Dovre. For Gartnerfuglen sin del handler det mest om å lytte til stedet og bevare dets kvaliteter, selv om man bygger nytt. Rebuilding er rene ombrukseksperter, mens Stiv Kuling snakker om restaurering av hele landskap.

>
  • Charlotte Thiis-Evensen mener det oppstod en helt spesiell kjemi i episoden med Astrid Rohde Wang fra Gartnerfuglen. Det unge kontoret har gjort seg bemerket for sin uventede tilnærming til arkitekturen og vant blant annet Oslo Arkitektforenings arkitekturpris for murtilbygget «Ungen», midt i den gamle trehusbebyggelsen på Sagene. Foto: Carsten Aniksdal

  • – I friheten og innovasjonskraften som styres av særforhold på bygda ligger det et stort potensial for nyskapning innen arkitekturen, sa nylig arkitekt og professor Erik Langdalen til Arkitektnytt. I Arkitektens hjem fikk han besøk på gården og overnattingsstedet Budsjord på Dovre. Foto: Carsten Aniksdal

Informasjon, humor og formidling

– Hva er nøkkelen til en god episode av Arkitektenes hjem?

– Arkitektene synes jo at det er forferdelig å være på tv, så det aller viktigste er ofte å få den til å slappe av. Lykkes vi blir det en god blanding av informasjon, humor og formidling. Vi har også funnet ut at det er best at jeg ikke har snakket med intervjuobjektene på forhånd, og ser huset for første gang på opptak – da blir det et mye mer ekte og umiddelbart møte.

– Hva er det kjekkeste øyeblikket i årets sesong?

– Det var mange, men nytt av året er at vi snakker også med ikke-arkitekter. Det var veldig gøy å snakke med naturforvalteren, i episoden med Stiv Kuling, hvor han snakker om verdien av å ta vare på insektsbiotoper. Det var også spesielt god stemning i intervjuet med Astrid Rohde Wang. Det var nesten som vi ble litt forelsket i hverandre.

Arkitektenes hjem, sesong seks, kan ses i sin helhet i NRKs nettspiller nå.

>
>
>