Arkitektur til Arendal

Arendalsuka med arkitektur på plakaten. Både Doga og Arkitektbedriftene vil vise arkitekturens potensial for innovasjon og utvikling.

Arendalsuka med arkitektur på plakaten. Både Doga og Arkitektbedriftene vil vise arkitekturens potensial for innovasjon og utvikling.

Foto fra en guidet tur med koreograferte lyder under Arendals-uka i 2018.

God stemning da OAT arrangerte guidet tur med koreograferte lyder under Arendals-uka i 2018, da sentrumsgaten Torvgaten skiftet navn til «Arkitekturgata» for én dag.

Foto: Arendalsuka / Mona Hauglid
>

Arendalsuka ble på et tidspunkt beskrevet som «demokratiets dansegulv». Uken i Arendal, hvor man kan spasere fra samfunnsdebatt til samfunnsdebatt, starter mandag 16. august. Også i år har arkitekturbransjen funnet veien til sørlandsbyen.

NSW Arkitektur har fire egne arrangementer om høyhus, grønn industri og byutvikling i arrangørbyen Arendal. Arkitekturopprørets internasjonale paraplyorganisasjon INTBAU (International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism) har også egne arrangementer.

Bygde-debatt

Stiftelsen Design og arkitektur Norge (Doga) har ett arrangement under Arendalsuka. Mandag arrangeres debatten «Hvordan redde Bygde-Norge: Fra surdeigsbakeri til en helhetlig steds- og næringsutvikling» på Demokratiscenen.

– Det var lenge uklart om det ble noe fysisk opplegg på Arendalsuka. Da det ble avgjort kastet vi oss rundt og laget debatt om Bygde-Norge, sier Siri Holmboe Høibo, leder av Doga-satsingen på innovative byer og lokalsamfunn, til Arkitektnytt.

Debatten innledes av Victor Norman, professor emeritus ved Norges Handelshøgskole og aktuell med regjeringsutredningen «Det handler om Norge».

– Distriktspolitikk er høyt på den politiske agendaen. Vi vil vise gjennom vårt arrangement hvordan en satsing på design og arkitektur kan være med på å redde den norske bygda, sier Høibo.

>
Foto av DOGAs Siri Holmboe Høibo som er klar for distriktsdebatt under Arendalsuka.

Dogas Siri Holmboe Høibo er klar for distriktsdebatt under Arendalsuka. – Vi ønsker å vise at arkitektur kan være et virkemiddel for å oppnå politiske mål, blant annet innen helse, næring og kultur, sier rådgiver i Doga, Siri Holmboe Høibo.

Foto: Eirik Evjen/Doga

Design for distriktet

Til å svare på Normans konklusjoner har Doga invitert Jan Christian Vestre, daglig leder av møbelprodusenten Vestre, Kathrine Ubostad, eier av den Snøhetta-tegnede restauranten Under på Lindesnes, Ellen Anne Bye, prosjektleder i avdelingen for plan og utvikling, Krødsherad kommune og Siri Lande, leder av Setesdal vekst i Bygland kommune.

Arrangementet vil avsluttes av en debatt mellom Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør, Doga og Linda Hofstad Helleland (H), distrikts- og digitaliseringsminister. Programmet er utviklet med utgangspunkt i Dogas innovasjonsprogram Gnist, som nettopp tester ut hvordan design og arkitektur kan føre til innovasjon og utvikling i Bygde-Norge.

– I debatten ønsker Doga å fremme design og arkitektur som nye distriktspolitiske virkemidler for både steds- og næringsutvikling på bygda. I tillegg håper vi selvsagt at vi får mange besøkende og at både politikere, bransjefolk andre interessenter får med seg dette, sier Høibo.

Arrangementet kan også strømmes her.

 

Arkitekturens ekstraverdi

Arkitektbedriftene har valgt å være en del av byggenæringens arrangement under Arendalsuka –Byggarena Arendal. Tirsdag 17. august klokken 14.00 arrangerer de der «Arkitektur skaper verdi». Her stiller de blant annet spørsmålene: «Hvordan kan arkitektur skape mer bærekraftige bygg og samfunn? Hvordan kan god arkitektur bidra til reduserte klima- og miljøavtrykk?»

– «Arkitektur skaper verdi» er et større prosjekt hos oss i Arkitektbedriftene. Det er derfor et godt utgangspunkt for vårt arrangement på Arendalsuka. Vi ønsker å belyse hvordan arkitektur kan skape ekstraverdi for samfunnet og løfte den tematikken opp på et polisk plan, sier Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene.

Portrett av Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene.

Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene, reiser til Arendalsuka med håp om «å nå gjennom på et politisk nivå».

Foto: Trine Hisdal Tinagent

Vil nå gjennom politisk

Arrangementet innledes med et foredrag av Janeche Bull Borander, utviklingssjef i Arkitektbedriftene. Deretter blir det debatt med Skavang, Nicolai Riise, Mad arkitekter, Anne Haabeth Rygg, gruppeleder Høyres bystyregruppe i Oslo, Rasmus Reinvang (MDG), byrådssekretær for Byråd for byutvikling i Oslo og Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.

– Vi ønsker å få frem at arkitekter i prinsippet bedriver forskning og innovasjon i hvert nytt prosjekt som gjennomføres. Potensialet og viktigheten av denne innovasjonen er viktig å synliggjøre for både politikere og Forskningsrådet.

– Hvorfor er det viktig for Arkitektbedriftene å være på Arendalsuka?

– Det er et forsøk på å nå gjennom på et politisk nivå. Vår erfaring er at vi under Arendalsuka kan møte politikere og beslutningstagere på en mye mer direkte måte å få til en bredere dialog. Det er spesielt hyggelig at den nye direktøren i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, har takket ja til å være med. Det løfter debatten og viser at arkitektur blir viktig fremover med tanke på innovasjon, forskning og utvikling.

– Ikke så viktig

Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Arkitektenes Fagforbund (Afag) har i år ikke eget opplegg for Arendalsuka. Per Christian Opsahl, generalsekretær i Afag, sier følgende om beslutningen om ikke å delta.

– Vi hadde plan om et arrangement med en samarbeidspartner som trakk seg som følge av pandemien. Arendalsuka blir uansett ikke arrangert med fullt trøkk i år, så vi vurderer at det ikke er så viktig for oss å være der i år.

>
>
>