Arkitekturdag for barna

For tredje gang arrangerer Oslo arkitekturtriennale Barnas bylab, søndag 19. september. Gjennom lek og eksperimentering får barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss, sier OAT.

For tredje gang arrangerer Oslo arkitekturtriennale Barnas bylab, søndag 19. september. Gjennom lek og eksperimentering får barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss, sier OAT.

Foto av fire barn på skattejakt.

Blant aktivitetene barna kan være med på i år er å prøve seg som arkitekt for en dag, gå på urban skattejakt, eller være med på lynkurs i treplanting.

Foto: OAT / Sverre Chr. Jarild
>

Barnas bylab ble for første gang arrangert i 2019, i samarbeid med Nasjonalmuseet og Bykuben.

– Vi så at det manglet en dag med arkitekturopplevelser direkte tilrettelagt for barn og familier ute i byrommet. Dagen ble i fjor videreutviklet med flere aktiviteter som med utgangspunkt i lek og eksperimentering gir barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss og hvordan vi selv kan påvirke utformingen av nærmiljøene våre, sier Alexandra Cruz, programansvarlig i Oslo arkitekturtriennale (OAT).

I år er temaet nabolag, og høstens bylab skal utforske hva som gjør nabolag bra og mindre bra.

Urban skattejakt og nabolagsagenter

Blant aktivitetene barna kan være med på i år er å prøve seg som arkitekt for en dag, gå på urban skattejakt, eller være med på lynkurs i treplanting. I tillegg skal åtte Oslo-ungdommer, som i sommer har vært ute på oppdrag som nabolagsagenter for å kartlegge kvaliteter og ufordringer i byens nabolag, presentere sine funn.

Barna vil også kunne innta et arkitekturverksted og bygge sitt eget hus. Inspirert av Beate Hølmebakk-utstillingen «Fire hus. Fire kvinner» på Nasjonalmuseet, skal barna kunne lage tegninger og modeller til et hus for en oppdiktet person de liker fra TV, film eller litteratur.

>
Foto av barn i gul lue med sementspade.

Gjennom lek og eksperimentering får barna mulighet til å reflektere over hvordan våre bygde omgivelser påvirker oss og hvordan vi selv kan påvirke utformingen av nærmiljøene våre, sier Alexandra Cruz, programansvarlig i OAT.

Foto: OAT / Sverre Chr. Jarild

Flere aktører

Barnas bylab arrangeres i samarbeid med Nasjonalmuseet og ByKuben, og bidragsyterne til programmet er ROM, Myntgata Arkitektursamvirke, Omlek og Klubbkontor.

– Det er veldig gledelig å se at det i år er flere aktører i arkitekturfeltet som ønsker å bidra som samarbeidspartnere, og styrke programmet med aktiviteter som skaper gode arkitekturopplevelser for byens barn, sier Cruz.

Se hele programmet på OATs nettsider. Påmelding skjer på stedet.

>
>
>