Arneberg-pris til Jensen & Skodvin

Edholmen marina og fjellhallen restaurant på Hvaler får Arnstein Arnebergprisen 2022. Flytende katedral av marint avfall får hederlig omtale.

Edholmen marina og fjellhallen restaurant på Hvaler får Arnstein Arnebergprisen 2022. Flytende katedral av marint avfall får hederlig omtale.

Edholmen marina og fjellhallen restaurant er restaurant om sommeren og oppbevaringsplass for båter om vinteren. Bygget er tegnet av Jensen & Skodvin og vinner Arnstein Arnebergprisen 2022. Foto: Jensen & Skodvin

>

Under Østfold arkitektforenings sommerfest på Østfold kunstsenter (ØKS) i Fredrikstad ble Arnstein Arnebergprisen 2022 delt ut lørdag ettermiddag. Østfold arkitektforenings pris for fremragende arkitektur går til Jensen & Skodvin for Edholmen marina og fjellhallen restaurant.

Samtidig får Håpets katedral på Isegran, Fredrikstad, av de kunstneriske utviklerne Solveig Egeland og Andreas Pagander, hederlig omtale.

– Dette er to veldig forskjellige prosjekter. Edholmen fjellhall er et unikt sted. Bygget er et skreddersydd svar på utfordringer på tomten, er vakkert detaljert men samtidig med en sammensatt havneestetikk, med sort stål og saget furutømmer som hovedtema. Gulvet er betong og det er ingen himlinger som skjuler takkonstruksjonen. Selve hallen er restaurant om sommeren og er tenkt brukt til båtopplag om vinteren, sier Arild Eriksen, juryleder og arkitekt i Fragment Oslo, til Arkitektnytt.

– Utypisk vinner

Edholmen-prosjektet er bygget oppå et ikke-ferdigstilt utbyggingsprosjekt fra 2000-tallet. Den gangen ble en kolle sprengt vekk og grunnarbeid påbegynt, før aktørene gikk konkurs.

Et basseng er også en del av det nye 400 kvadratmeter store anlegget. Et andre byggetrinn er samtidig under planlegging – med et lite hotell, matbutikk, delebutikk/verksted for båter og lokale for småboder for utsalg av lokale varer.

– På mange måter er dette prosjektet en litt utypisk prisvinner. Tidligere har vi gitt prisen til byreparasjonsprosjekter som Nygaardsplassen og Slippen i Fredrikstad, mens dette er et mer praktisk og funksjonelt orientert prosjekt preget av solid materialbruk, beregnet for ulik aktivitet sommer og vinter, på et litt avsidesliggende sted uten andre tilbud, forklarer Eriksen.

>
  • Edholmen marina og fjellhallen restaurant ligger ved en småbåthavn nord på Kirkøy, den største øyen i Hvaler kommune. Huset er bygget på toppen. Foto: Jensen & Skodvin

  • Anlegget på Edholmen marina har også et utendørs svømmebasseng. Foto: Jensen & Skodvin

Oppfinnsom og helhetlig

Juryen understreker i sin begrunnelse at de liker den litt røffe konstruksjonen i sveiset ubehandlet sort stål og sekundærkonstruksjonen av saget furutømmer. De skriver videre at «detaljeringen er både oppfinnsom og helhetlig», og fortsetter:

«Prosjektpresentasjonen som ble oversendt til juryen viser dette fokuset ved at det er vist en rekke detaljer, med skribling og henvisninger til både håndverkere og produsenter. Dette hjertet for detaljer og ønsket om å la forutsetningene for bygget gi føringer vises bak i kroken ved toalettene hvor planter fått lov til fremdeles å klore seg fast til fjellet».

Håpets katedral er bygget med 9000 dugnadstimer over tre år. Gamle håndverkstradisjoner har blitt benyttet, mens FNs bærekraftsmål har vært en grunnstamme i prosjektet. Foto: Viggo Strand Kristiansen

Pram med katedral

«Oppfinnsom» kan absolutt være nøkkelordet for prosjektet som i år fikk hederlig omtale av juryen. For i år får det særegne katedralprosjektet til Solveig Egeland og Andreas Pagander, Håpets katedral, heder. Siden 2018, har et 120 kvadratmeter stort byggverk av marint søppel og blitt bygget på en tradisjonell pram av røtter på Isegran i Fredrikstad.

Kunstneren selv beskriver bygget som «en krysning mellom moderne kunst og verdensarv. Reisverket er inspirert av stavkirkene, mens taket er et storslagent plastmaleri, laget av fiskekasser av plast plukket opp fra strendene våre».

– Håpets katedral, et sted for alle religioner, er et både søtt og veldig kult prosjekt. I samarbeid med båtbyggeren Pagander er det en slags blanding av hyllest til tradisjonshåndverket og en del av kampen mot marint forsøpling. Jeg vet ikke om riktige løsningen på plastproblematikken er å støpe om plast, men jeg har troen på Håpets katedral, avslutter Eriksen.

Arnstein Arnebergprisen ble stiftet i anledning Østfold arkitektforenings 50-årsjubileum i 2008. Den er oppkalt etter den Halden-fødte arkitekten Arnstein Arneberg (1882-1961) og deles ut til «et bygg eller anlegg i Østfold som står frem som et eksempel for god arkitektur».

I årets jury satt Arild Eriksen, Anna Andreas Vik Aniksdal og Andreas Ebeltoft, mens Lars Ole Klavestad var juryens sekretær.

>
>
>