Europeisk hjelp til ukrainske arkitekter

Arkitekter over hele Europa må gjøre det de kan for å ta imot og hjelpe ukrainske arkitekter, er beskjeden fra den europeiske arkitektorganisasjonen ACE.

Arkitekter over hele Europa må gjøre det de kan for å ta imot og hjelpe ukrainske arkitekter, er beskjeden fra den europeiske arkitektorganisasjonen ACE.

Somerset House opplyst i det ukrainske flagget

Somerset House i London opplyst i det ukrainske flaggets farger, i solidaritet med det krigsherjede landet.

Foto: The wub/Wikimedia commons
>

På forrige styremøte i den europeiske arkitektorganisasjonen ACE deltok nestleder i urkainske arkitektforbundets, Olena Oliynyk, digitalt. Hun befant seg da på et fly på vei fra Kyiv til Krakow.

– Vi fikk et øyeblikksbilde som berørte oss. De fleste arkitekter som kommer over grensen er kvinner, fordi mennene må bli igjen og kjempe. Olena Oliynyks fortalte at de fleste vil bli i landet sitt, og at de som flykter til andre land håper at det skal bli kortvarig, sier Carl Bäckstrand, som representerer Sverige i ACE-styret, til svenske Arkitekten.

Arkitekt til arkitekt

Mottakelsen av kolleger, det ACE kaller «architect to architect» står nå øverst på ACEs liste over tiltak som må gjennomføres. Listen er sendt ut til alle ACEs medlemsorganisasjoner, hvorav de norske er Norske arkitekters landsforbund (NAL), Arkitektenes fagforbund (Afag) og Arkitektbedriftene (AiN).

– Det handler om å tilby arkitektkolleger soveplass i sitt eget, private hjem. Vårt polske styremedlem har allerede to ukrainske arkitekter boende hjemme hos seg, forteller Bäckstrand.

>
Portrett

Carl Bäckstrand, som representerer Sverige i ACE-styret, mener arkitekter må hjelpe arkitekter nå.

Foto: White arkitekter

Vil hjelpe studenter

På listen over tiltak står også økonomisk støtte til hjelpeorganisasjoner, å tilby ukrainske arkitekter arbeid, samt tilrettelegge for at ukrainske arkitektstudenter kan fortsette utdannelsen ved andre arkitektskoler i EU. Ifølge ACE har flere forbund allerede begynt å lage egne nettsider med oversikt over jobbtilbud og arbeidsledige arkitekter.

– Kontorer kan være med og hjelpe med målrettede jobbtilbud. ACE har tatt på seg ansvaret for å koordinere og lenke til de ulike initiativene gjennom sine nettsider, forteller Bäckstrand til Arkitekten.

ACE understreker også at man må tenke på hvordan man skal hjelpe Ukraina og ukraniske arkitekter på lang sikt.

– Gjenoppbyggingen kommer til å kreve enorme ressurser og støtte og der oppfordrer vi arkitekter til å være tilgjengelig, sier Bäckstrand.

Forbundet arbeider også med å få EU-kommisjonen til å sørge for at ukrainske arkitekter får tittelen sin anerkjent i alle EU-land. I tillegg vil man tilby Ukraina såkalt observatørplass i ACE, enda landet ikke er medlem i EU.

Les hele uttalelsen til ACE her.

>
>
>