Fem steder du ikke vil gå glipp av under Oslo Open House

Det er mange bygg å besøke mellom når Open House Oslo nok en gang går av stabelen. Her er Arkitektnytts anbefalinger.

Det er mange bygg å besøke mellom når Open House Oslo nok en gang går av stabelen. Her er Arkitektnytts anbefalinger.

Foto fra innsiden av NVE-bygget.

Open House Oslo samarbeider i år med NVE, i anledning direktoratets 100-årsjubileum. Bli med på innsiden av hovedkontoret deres på Majorusten.

Foto: Stig Storheil
>

Hvert år åpner hus i store deler av Oslo-området dørene for skuelystne arkitekturinteresserte. Til helgen (25. og 26. september) er det nok en gang klart for Oslo Open House (OHO).

– I år har vi over 85 bygg med i programmet, med beliggenhet rundt i hele Oslo, Bærum og Asker, forteller Ellen Haukås, som er med og arrangerer OHO.

Det er litt færre hus enn i fjor, men halvparten av dem er nye på programmet, så det er nok av interessante bygninger å se, fastholder Haukås.

Se Arkitektnytts anbefalinger nederst i saken.

NVE-samarbeid

I år har Open House Oslo inngått et samarbeid med Norges vassdrags og energidirektorat (NVE), i anledning deres 100-årsjubileum. Det modernistiske bygget i Middelthunsgate 29 på Majorstua åpner dørene både lørdag og søndag, og det blir blant annet foredrag ved riksantikvar Hanna Geiran om gjenbruk av kulturminner.

I forbindelse med NVE-samarbeidet vises også flere gamle kraftstasjoner, blant annet den tidligere transformatorstasjonen i Asker som nå har blitt kunsthall, Dikemark kraftverk, samt den gamle transformatorstasjon over Tøyen.

– Vi hadde lyst til å bruke NVE-samarbeidet til å sette fokus på hvor utrolig mange flotte kulturminner rundt om i Oslo, sier Haukås.

>
Foto av eksteriøret av NVE-bygget.

NVEs hovedkontor på Majorstua.

Foto: Bjørn Lytskjold

Klynger

I fjor inngikk OHO et samarbeid med Asker museum, noe som åpnet for inkludering av bygg helt ut på Hurumlandet, etter Asker kommunes voldsomme utvidning som følge av kommunesammenslåing. Samarbeidet ble avsluttet, men arbeidsgruppen klarte likevel å rekruttere medlemmer fra Asker museum, noe som gjør at blant andre Sverre Fehns villa Holme i Holmsbu også i år er med på programmet.

Med over 85 åpne eneboliger, museer kolonihagehytter og andre bygninger er det vanskelig å rekke over alt, men husene som er valgt ut ligger i stor grad i klynger, så man skal kunne få med seg flere i samme område.

Se hele programmet på openhouseoslo.org eller plukk med deg en Open House-avis på ditt nærmeste Deichman.

Her er husene du bør besøke under Open House Oslo 2021:

NVE-bygget
Hovedkontoret til det som den gang het Norges Vassdrags- og elektrisitetsvesen ble tegnet av brødrene Fr. Lykke-Enger og Knut Enger og oppført på begynnelsen av 60-tallet. Deler av det modernistiske bygget ble fredet i 2011, og deretter rehabilitert av Dark arkitekter, i nært samarbeid med riksantikvaren. Her er byggets unike karakter, samt Odd Tandbergs og Nic Schiølls kunst og utsmykning, bevart.

Åpent: Lørdag 25. og søndag 26. september, kl. 10–16.

Foto av eksteriør Bårehuset ved Asker kirke.

Bårehuset ved Asker kirke.

Foto: Jan-Tore Egge

Bårehuset, Asker kirke
Carl-Viggo Hølmebakks lille, men mektige tilbygg til kapellet ved Asker kirke. Dette er en gylden anledning til å se et ellers ganske utilgjengelig, arkitektonisk mesterverk: Her tas kisten imot, og her stelles liket. Bårehuset fikk Houens Fonds Diplom i 2003. Med vegger i bærende tegl, hvelvet tak og stålskulpturer av Per Inge Bjørlo er bårehuset verdt turen til Asker.

Åpent: Lørdag 25. og søndag 26. september, kl. 13-16.

Krypten under Uranienborg kirke
Den nygotiske teglkirken fra 1886 ruver på toppen av Uranienborg, men det er i kjelleren, til kirkens gamle fyrrom og kullkjeller man skal ta turen denne helgen, for å se hvordan arkitekt Aina Dahle har løst oppgaven med å gi kirken et nytt konfirmant- og forsamlingsrom. Med ny betong, gammel stein og tegl, og smale striper med lys har Dahle gitt kirken en slags moderne katakombe.

Åpent: Lørdag 25. og søndag 26. september, kl. 13–16.

Foto av glass og mur fasaden til Mino, tilbygget til HL-senteret.

Mino, tilbygget til HL-senteret.

Foto: Einas Aslaksen

Mino, Villa Grande
Transborder studios tilbygg til Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) har ennå ikke offisielt åpnet, så her har man en mulighet til å få en sniktitt på HL-senteret nye utstillingslokaler. På vei fra det opprinnelige bygget til det nye passerer man også bunkeren til Vidkun Quisling, som er synliggjort i form av et tverrsnitt gjennom bunkerkonstruksjonen.

Åpent: Søndag 26. september, kl. 10–18.

Foto av steinfasaden til Holmsbu billedgalleri.

Holmsbu billedgalleri.

Foto: Jim Bengston

Holmsbu billedgalleri
Tar man først turen helt ut til Holmsbu, sørvest på Hurumlandet i Asker kommune, er det dumt å ikke stikke innom Holmsbu billedgalleri. Man må på en liten skogstur for å finne det, og bygget, som er tegnet av Bjart Mohr i 1973 og tildelt Houens fonds diplom ti år senere, gjemmer seg nesten oppi skråningen, og den kamuflerende steinfasaden er nesten vanskelig å få øye på. Museet har faste samlinger av Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Thorne, og mye av kunsten synes å være laget for akkurat disse omgivelsene.

Åpent: Lørdag 25. september, kl. 12–16.

>
>
>