Forteller om sexisme

Danske arkitekter med vitnesbyrd på Instagram om sexsjikane i arkitektbransjen. Nå kreves det reaksjon fra alle aktører i bransjen.

Danske arkitekter med vitnesbyrd på Instagram om sexsjikane i arkitektbransjen. Nå kreves det reaksjon fra alle aktører i bransjen.

Skjermbilde fra instagram om metoo

På instagramkontoen @sexism.in.architecture legges det ut anonyme vitnesbyrd om sexisme i dansk arkitektbransje.

Foto: Instagram
>

I anledning kvinnedagen 8. mars begynte publiseringen av 178 anonyme vitnemål om sexisme og sjikane i dansk arkitektbransje på instagramkontoen @sexism.in.architecture. Bak står gruppen med initiativtagere som før jul lanserte metoo-opprop og underskriftskampanje mot diskriminering i bransjen.

– Vi lanserer det 8.mars for å skape oppmerksomhet og vise at det er noe som krever en reaksjon fra alle bransjens aktører, sier Christine Bjerke, en av initiativtagere til oppropet, til Politiken Byrum.

– For å få alle historiene frem i relasjon til hverandre, må folk se hva vi har basert våre overveielser og anbefalinger til de forskjellige foreninger, organisasjoner og arkitektskoler på, fortsetter hun.

«Kvinner hører ikke hjemme»

Beretningene om sjåvinisme, sjikane og sexisme publiseres nå fortløpende på kontoen. I skrivende stund er 53 mini-vitnemål lagt ut. Her kan man blant annet lese følgende: «En kollega har sagt til mig, at det er forkert at rektor af arkitektskolen er en kvinde, fordi kvinder ikke hører hjemme i arkitektbranchen».

Et annet vitnesbyrd forteller følgende: «Har til en julefrokost fået stukket en hånd i skridtet af en chef der tidligere på aftenen hadde underholdt bordet detaljert med de seksuelle ting han ville gøre med mig».

En tredje kvinne forteller: »Har overværet en mandlig underviser true en mandlig studerende med at han ville ødelægge hans fremtid i faget, fordi den studerende greb ind overfor underviserens upassende adfærd overfor en kvindlig studerende».

Bransjens stillhet

Oppropets initiativtagere er fornøyd med hvordan Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD), norske Afags danske samarbeidsorganisasjon, har lyttet til deres perspektiver. Samtidig savnes det reaksjoner fra de andre organisasjonene, Arkitektforeningen og Danske Ark, og skolene.

Selvom Bjerke og de andre eksempelvis skal ha et møte med Danske Ark til uken, er ikke opplevelsen at de er nok på ballen.

– Det er oss som har måttet henvende oss til dem. Vi savner at flere tar et standpunkt og i felleskap tar det ansvaret vi har for å skape forandringer. Det er også det vi håper å vise ved å publisere alle vitnesbyrdene på én gang: Skape bevissthet om at dette er et stort problem, som vi skal gjøre noe med, sier hun til Politiken Byrum.

>
>
>